16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialStolojan catre PNL: "Sa privim inainte, nu inapoi"

Stolojan catre PNL: „Sa privim inainte, nu inapoi”

Vreme de patru saptamani, "Romania libera" a analizat punct cu punct programele PD-L, PSD si PNL si a pus in lumina cele mai importante batalii electorale din toate circumscriptiile electorale ale tarii, batalii marcate de noutatea sistemului de vot uninominal. Concluziile vin in ultimele trei zile ale campaniei electorale, prin interviuri cu premierii desemnati Theodor Stolojan, Mircea Geoana si Calin Popescu Tariceanu.         

» In aceasta ultima saptamana de campanie sunt programate patru discutii televizate intre cei trei lideri. De ce dezbaterile intre competitorii de cel mai inalt rang nu au fost esalonate pe tot parcursul campaniei, ca alegatorii sa aiba timp sa se dumireasca?
Au mai fost doua dezbateri saptamana trecuta, una la Realitatea, unde eu as fi participat, ceilalti nu (domnii Tariceanu si Geoana), asa ca emisiunea a fost anulata. si o dezbatere la GDS, unde domnul Tariceanu si-a trimis inlocuitori. Dar acum o luna nici nu aveam ce dezbate. Domnul Tariceanu declara cu mandrie ca recesiunea nu va atinge Romania si ii sfatuia pe romani sa cumpere case in Statele Unite.

» Dar nici alti oficiali si nici alte partide nu au sesizat atunci apropierea crizei.
Nu, dati-mi voie. Eu de doi ani vorbesc despre vulnerabilitatea Romaniei. Dar atunci petrecerea era in toi, bancile din Romania se imprumutau la bancile-mama ca sa dea credite aici, iar unele isi sfatuiau clientii sa ia credite pentru vacanta garantand cu casele. Sigur ca nu ma gandeam acum doi ani si in vara la asemenea consecinte. Dar, repet, cu domnul Tariceanu nu se putea discuta, aici duduia totul, cred ca duduia de fapt nu economia, ci motocicleta domniei sale…

» O sa revenim la acest aspect al planului anticriza. Dar si discutia politica evolueaza neasteptat. Domnul Tariceanu a anuntat ca PNL va conditiona participarea la guvernare de obtinerea postului de premier. PD-L spune ca va deveni "stalpul guvernarii" si ca nu va guverna cu PSD. In acest context, pozitia dumneavoastra de premier este periclitata?
Nu discutam aici de pozitia mea. PD-L a luat unanim decizia sa ma desemneze prim-ministru. E un fapt. Al doilea este ca presedintele tarii are dreptul sa desemneze un candidat indiferent de ce gandeste un partid sau altul. Al treilea fapt este ca pentru PD-L este important sa fie la guvernare in urmatorii patru ani. Cu doua argumente puternice: PSD este un partid nereformat care vrea sa revina la guvernare tot cu Adrian Nastase, tot cu Mitrea, tot cu Hrebenciuc, cu aceiasi oameni cu care Romania a inregistrat cea mai incredibila coruptie care a speriat o lume intreaga. Iar al doilea argument este legat de dl Tariceanu si PNL, de fapt nu PNL, ci acel grup care a confiscat conducerea PNL. Guvernul Tariceanu a avut la dispozitie resurse cum n-a avut nici un alt guvern si le-a risipit cu o usurinta incredibila, a facut numai cinci kilometri de autostrada si a lasat Romania vulnerabila in fata acestei crize, cu sindicatele din toate sectoarele asteptand cu arma la picior sosirea viitorului guvern.

» Din cate inteleg, excludeti alianta cu PSD, ca si alti lideri PD-L. Asa ca o sa-mi permit sa insist. O stire Mediafax spunea saptamana trecuta ca vor avea loc intalniri intre liderii politici in ideea acestei posibile impacari.
Astea sunt zvonuri pe care le lanseaza dansii.

» Dansii… cine?
Zvonuri… Confuzionarea electoratului face parte din campania electorala. Noi, PD-L, ne-am propus sa obtinem minimum 40% si sa formam guvernarea. Punct. Nu avem negocieri nici cu unul, nici cu altii. Sa aiba rabdare. 30 noiembrie.

» Cum credeti ca ar trebui sa arate noul guvern? Ar trebui sa fie un guvern de tehnocrati? Sau unul constituit pe baze politice?
Guvernul trebuie sa-si asume responsabilitatea politica a deciziilor. si ea trebuie sa fie si foarte clara. Iata ca Guvernul Tariceanu nu are majoritate politica in Parlament si guverneaza cu sprijinul PSD-ului platind tot timpul taxa de protectie la PSD: prin modul in care aloca fondurile, in care numeste anumite persoane in anumite functii. Dar Romania nu este intr-o situatie disperata cum era cand au navalit minerii in Bucuresti si nimeni nu credea ca in Romania se mai poate intampla ceva bun. Cand am devenit premier in 1991, aceasta era situatia, guvern de tehnicieni, acum nu.

» Deci guvern politic?
Nu numai guvern politic. Romanii au acum in fata doua optiuni foarte clare. Nu mai e cu tot felul de partidulete. Acum romanii fie voteaza un PSD nereformat si lideri care bat cararile la DNA, fie voteaza PD-L care poate asigura o buna guvernare.

» PNL este de rezerva?
PNL-ul… este captiv. Este captiv acestui grup care il conduce, iar acest grup este captiv, la randul lui, unor grupuri de interese carora le convine situatia de haos, de licitatii trucate, de Loganuri cu 70.000 de euro dotari…

» Ati criticat programul anticriza prezentat de Calin Popescu Tariceanu si seria de ordonante care a urmat.
Nu pe toate.

» Ce poate ramane din ce a propus acest guvern?
Si noi, si ei dorim sa sprijinim intreprinderile mici si mijlocii. Sunt primele care se izbesc de conditiile mai grele puse de banci pentru credite. si Guvernul, si noi ne gandim la un fond de criza pe care prin intermediul bancilor sa il putem folosi in sprijinul lor; si un fond de garantii pentru investitiile in derulare la care bancile intrerup creditarea.

» Cate dintre ordonantele anticriza ale Guvernului Tariceanu vor fi pastrate de un guvern PD-L? De exemplu, ordonanta de reducere a TVA la 5% la mutarea dintr-un apartament mai mic intr-unul mai mare?
O asemenea masura nu trebuie aplicata asa. Nu au precizat prea bine… Se refera la tineri… se refera la toata lumea… nu se stie.

» Spuneti ca lipsesc precizarile si claritatea?
Exact. si nu trebuie sa mai mergem pe masuri generale. PSD a spus 5% TVA la alimente, adica domnul Nastase sau domnul Mitrea cand se duc sa cumpere paine ca tot omul sa cumpere fara TVA. Noi am propus masuri pentru a sprijini tinerii la cumpararea primei locuinte, dar nu prin reducerea TVA, ci ii dam o treaba clara: vine tanarul, aplica pentru un sprijin al statului ca obtine prima locuinta.

» Locuintele ANL au fost tot locuinte pentru tineri. Dar stim cu totii cate locuinte au ajuns in proprietatea unor oameni care n-aveau nici un drept sa le detina.
Asa este. PSD-ul si PNL-ul au abandonat lupta impotriva coruptiei. Ati vazut, au fost publicate recent numele a 10 parlamentari care au luptat impotriva statului de drept (Coalitia Romania Curata a intocmit aceasta lista – n.r.). Dar atunci cand statul da un ajutor, el trebuie sa il dea unui grup focalizat.

» PD-L se simte deci mai apropiat de programul PNL, dar cu anumite ajutari?
Da. Ajutari. De exemplu: domnul Tariceanu a iesit si a anuntat o reducere de 5% a impozitelor pentru cei care le platesc la termen. Noi am replicat: "Dupa 19 ani, romanii au inteles ca impozitul trebuie platit la termen, nu trebuie sa-i dau un stimulent ca sa respecte legea".

» Cu CAS-ul redus cu 10% in patru ani cum ramane?
Nu. Asta e o aiureala. Deja fondul pentru pensii e in deficit, iar la fondul pentru sanatate toata lumea stie ca trebuie sa dam mai multi bani. Romania nu isi poate permite asa ceva. Cel putin pana cand nu trece criza si revenim la un ritm de crestere mai mare. De fapt, dansul (Calin Popescu Tariceanu)  a si dat o ordonanta sa se aplice o reducere graduala de 2% de la 1 iulie, deci e bataie de joc. O chestie pur electorala.

» Am vazut si cifrele programului anticriza al PD-L dupa ce Calin Popescu Tariceanu a anuntat programul anticriza. Ce vreau sa va intreb este…
Nu. Stati putin, nu le confundati. Cand am lansat programul de guvernare al PD-L, l-am lansat impreuna cu proiectia indicatorilor, atunci, in august sau in septembrie. Mergeam pe 7% crestere economica. Intre timp, am mai facut un scenariu pe 5% si altul pe 4% (cele doua scenarii nu sunt publice pe pagina de internet a PD-L, ci ne-au fost transmise separat la redactie – n.r.). Se pare ca majoritatea prognozelor sunt undeva intre 3,5% si 4-5% pentru Romania. Guvernul, in schimb, a prezentat un proiect de buget cu intarziere pe un 6% care nu mai sta in picioare de nici un fel… Domnul Tariceanu a zis ca prezinta apoi un alt proiect de buget… Mai bine si-ar vedea de treaba, ca mai are o saptamana… Noi punem accentul pe o productivitate si competitivitate mai mari, de aceea noi vom tine sub control echilibrele, chiar daca inflatia va fi probabil ceva mai mare in 2009 decat cea estimata, dar nu cu mult peste (7% in programul initial al PD-L – n.r.).

» In cazul in care PD-L va ajunge la guvernare, profesorii ce fel de salarii vor primi? Marite cu 50%?
Scenariul nostru cu 4% crestere economica e facut cu cresterea salariilor profesorilor cu 50%, dar conditionata de aplicarea reformei potrivit strategiei intocmite de comisia prezidentiala, semnata de liderii sindicali.

» Vor primi mai intai salariile marite sau mai intai reforma?
Vor fi marite si reforma va fi in derulare. Reforma dureaza mai mult. Vor fi masuri pe care liderii sindicali le-au acceptat.

» Si cu motiunea din Parlament depusa de PD-L ce se va intampla? Guvernul va fi inlocuit oricum.
Domnul Bogdan Olteanu a facut tot ce a putut ca acea motiune sa nu se discute. Evident ca dupa alegeri ea nu mai are obiect.

» O concluzie legata de campania aflata pe ultima suta de metri?
Batalia electorala se da in fiecare colegiu si accentul este in colegiu. Acest lucru a facut campania foarte costisitoare, mult mai costisitoare decat celelalte. PD-L este pe ultimul loc in privinta sumelor. PNL, fiind la sacul cu bani publici, e pe primul loc din tara…

» Confirmati o suma de 120.000 euro pentru un buget de candidat?
Nu stiu. Eu nu candidez. Un prim-ministru nu isi poate indeplini misiunea de parlamentar, nu poate participa zilnic la activitatea comisiilor. Sunt adeptul lucrului bine facut si, daca esti prim-ministru, trebuie sa joci acest rol, nu sa fii si parlamentar.

» Dumneavoastra ati candidat ca europarlamentar. O sa renuntati in cazul in care veti ajunge la guvernare?
Categoric.

» Vorbiti de localizarea campaniei electorale. A avut dezbaterea de la centru de suferit din aceasta cauza?
Dezbaterea de la centru are foarte multi actori acum si din acest motiv este foarte greu de focalizat, peste 450 de colegii. si mass-media, si partidele politice au simtit nevoia sa se concentreze pe cate o figura mai proeminenta care sa tina steagul partidului. In plus, domnul Geoana spune ca din copilarie dorea sa fie prim-ministru, domnul Tariceanu a descoperit acum ca ii place sa fie premier. Asa am ajuns si la aceasta batalie intre candidatii la functia de prim-ministru. Sa vedem daca dezbaterile de saptamana asta, daca domnul Tariceanu participa, pot da un plus de consistenta dezbaterilor la nivelul tarii.

» Inteleg ca multi candidati, inclusiv cei ai PD-L, merg in judete si fac promisiuni ca si cand urmeaza sa fie primari.
Da, dar nu uitati ca e prima situatie de acest fel. E un pas inainte, nu chiar cum ni l-am dorit noi si l-am sustinut si la referendum – alegerea parlamentarilor in doua tururi de scrutin, la fel ca primarii, sa fi fost o treaba clara. Asa ca participam cu totii la o loterie parlamentara. Vor fi foarte putini cei care vor obtine 50%±1 din primul tur si va urma acea redistribuire atat de draga unor indivizi precum Hrebenciuc, Mitrea…

» Sunteti de acord, ca din cauza localizarii votului, parlamentarii vor fi mult mai greu de controlat, iar stabilitatea Guvernului ar putea fi afectata?
Nu, nu cred. Dimpotriva, partidele vor iesi intarite. Vor ramane cu oameni loiali, vor disparea plimbaretii care trec de la un partid la altul. Sigur, daca ai ca partid o anumita prioritate de investitii, infrastructura, am zis noi, si infrastructura rurala, si cineva spune ca oamenii din colegiul sau au nevoie de un stadion, stadionul poate fi sau nu, poate fi inscris in programul de investitii sustinut de partid. si atunci acel parlamentar are un conflict intre programul partidului si ceea ce i se cere local. Dar… lucrurile astea le-au rezolvat altii inaintea noastra. Nimic nu e nou. Noi folosim prea putin lectiile pe care le-au invatat altii inaintea noastra.

» Mita electorala a devenit o problema acuta, mai acuta decat la alegerile locale. si a capatat forme diverse.
Exista un electorat dependent economic, in special in zona rurala. Nu intamplator, PD-L sta mai bine in zona urbana, iar PSD in zona rurala – acesti oameni dependenti economic sunt baza lor electorala. Sunt mai receptivi la o astfel de campanie…

» Exista si mita electorala urbana. Un candidat PD-L din Braila a platit conectarea la internet pentru un intreg cartier.
Posibil. Dar va dau un exemplu despre ce face Guvernul. Uniunea Europeana in 2007 a acordat ajutoare pentru persoanele defavorizate din cauza unor calamitati. Ajutoare in zahar si faina. In 2007 acest guvern n-a fost in stare sa le foloseasca. In 2008, au venit altele inca din vara. Cand credeti ca le distribuie Guvernul? Acum, in noiembrie, in campania electorala! Dar o sa depasim si asta cand oamenii o sa-i primeasca cum trebuie pe cei care o sa vina cu o punga de nu stiu ce…

» A fost obositoare campania?
Totdeauna este obositoare. Te duci in teritoriu, sunt aceste participari la diferite emisiuni, cand te duci in teritoriu sunt alte emisiuni, sunt intalniri cu alegatorii. Toata atentia este concentrata asupra campaniei.

Credeti sau nu intr-o posibila impacare cu PNL?
Noi trebuie sa privim intotdeauna inainte, nu inapoi. Sunt lucruri care ne despart, sunt lucruri care ne unesc. Nu uitati ca eu am fost presedintele PNL si am muncit cu foarte multi oameni corecti in PNL. Sigur, e acest grup, Tariceanu, Bogdan Olteanu, domnul Troaca, Cristian David mai nou, oameni cu care avem puncte de vedere diferite.

Deci da PNL-ului, nu lui Calin Popescu Tariceanu?
Nu. Eu n-am zis asta. Eu n-am zis asta. Domnul Tariceanu poate fi parlamentar, vad ca candideaza, poate sa-si urmeze cariera politica.

Daca impacarea cu PNL depinde de renuntarea dumneavoastra la postul de premier, ati accepta?
Nu discutam aceste probleme. Acum nu facem decat ipoteze. Sa vedem ce se intampla. 30 noiembrie.

Intrebat daca presedintele Basescu va va numi premier, presedintele executiv Adriean Videanu a raspuns ca PD-L a avansat propunerea, dar ca presedintele are libertatea de a numi premierul de la orice partid, nu neaparat de la PD-L. Cum comentati acest raspuns?
Nu e nici o problema. Presedintele tarii nu poate fi obligat de nici un partid politic sa desemneze o persoana anume. si presedintele a spus foarte limpede: trebuie sa aiba incredere in persoana respectiva. Ceea ce ma deosebeste pe mine de Tariceanu si de Geoana este ca interesul meu este ca PD-L sa fie la guvernare, ca sa trecem de la proasta guvernare la buna guvernare.

Elena Vijulie
Elena Vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă