» Ministrul Eugen Nicolaescu declara ca vaccinul impotriva cancerului de col uterin "este nou" si de aceea este nevoie ca parintii sa semneze, pe propria raspundere, ca isi asuma responsabilitatea pentru eventualele efecte secundare.
» Medicii-deputati recunosc utilitatea vaccinului, insa pun graba cu care s-a demarat campania si lipsa de informatii pe seama campaniei electorale.
Ministerul sanatatii a demarat ieri campania de vaccinare impotriva cancerului de col uterin pentru fetitele din clasa a IV-a. Parintii trebuie insa sa isi asume raspunderea, printr-o declaratie, pentru decizia luata, precum si pentru "consecintele care decurg ca urmare a acesteia", chiar si in conditiile in care accepta ca fiica lor sa faca vaccinul. Intrebat de ce este stipulata in declaratie aceasta obligatie, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, motiveaza aceasta formalitate ciudata, care transfera integral raspunderea vaccinarii asupra parintilor, prin faptul ca "este un vaccin nou", admitand implicit ca exista anumite riscuri: "si toti trebuie sa participe la aceasta campanie".
De aceeasi parere este si Sorin Paveliu, medic si deputat PD-L, care, desi recunoaste efectele benefice ale vaccinului impotriva cancerului de col, sustine ca "s-a decis transformarea unei generatii de fete in pionieri fara voia lor: statul le da vaccinul, se stie ca acesta are avantaje, iar abia peste 2-3 ani de zile se va vedea daca exista efecte secundare". Ovidiu Brinzan, medic si deputat PSD, argumenteaza, la randul sau, ca doar in cazul in care parintele nu este de acord cu vaccinul ar fi fost normal sa semneze un astfel de document. In caz contrar, sustine deputatul PSD, "este o exagerare" prin care ministerul s-ar spala pe maini de o eventuala responsabilitate in situatia in care ar aparea efecte adverse. De altfel, intrebat cine ar fi responsabil in cazul in care vaccinul ar avea efecte secundare, Eugen Nicolaescu a replicat doar ca ministerul spune ca "nu exista efecte secundare".
Medicii ginecologi recunosc beneficiile vaccinului care ar reduce cu pana la 90 la suta riscul aparitiei de cancer de col uterin daca acesta este facut inainte de inceperea vietii sexuale. Singurele efecte secundare sunt doar locale – roseata, inflamarea locului unde a fost facuta injectia – si tranzitorii, cum ar fi febra. Gheorghe Peltecu, directorul Spitalului Filantropia, ne-a explicat ca "riscurile sunt nesemnificative daca tinem cont de beneficii" si ca le-ar recomanda parintilor sa accepte vaccinarea "fara ezitare" a copiilor lor. Pe de alta parte, profesorul Vasile Luca, medic ginecolog la Clinica Biomedica, apreciaza ca, desi riscurile sunt minime, "efectele vor putea fi analizate abia peste 10 ani. Cand aceste fete vor avea 20 de ani se va putea spune ca vaccinul este valabil absolut sau nu".
Sorin Paveliu ridica trei mari probleme pe care le aduce aceasta campanie. In primul rand administrarea vaccinului nu poate fi facuta pe semnatura parintelui, fiind vorba in acest caz de un consimtamant prin omisiune, caci "medicii se incarca cu o raspundere care nu e a lor, ci a ministrului". In al doilea rand, trebuia dusa o campanie reala de informare in care ar fi trebuit sa se mentioneze "pe date stiintifice, numarul fetelor de 9 ani care au primit vaccinul si care nu au avut probleme". In ultimul rand, ministrul Sanatatii ar fi trebuit sa afle care sunt cauzele care plaseaza Romania pe locul intai in Europa la rata mortalitatii data de cancerul de col uterin. Potrivit deputatului PD-L, in Romania "nu se fac screeningul si testul Papanicolau", doua modalitati foarte ieftine si eficiente prin care se poate depista aceasta maladie.
Social-democratul Ovidiu Brinzan pune graba cu care s-a demarat aceasta campanie de vaccinare, precum si lipsa unei informari exacte asupra efectelor acestui vaccin pe seama campaniei electorale: "Este facuta in pripa si cu tenta electorala" si ii poate aduce deservicii in momentul votului pentru ca "vaccinul este destul de controversat". Daca ar avea o fiica de 9 ani, Sorin Paveliu recunoaste ca ar astepta "doi-trei ani de zile pana cand vor fi suficiente date."
RISCURI
Doua firme au castigat licitatia pentru administrarea vaccinului: GlaxoSmithKlein si Mercksharp & Dhome si pentru doua tipuri de vaccinuri: Cervarix, care ofera protectie numai pentru cancerul de col uterin, si Gardasil care ofera, in plus, si protectie impotriva unor boli cu transmisie sexuala. Valoarea totala a contractului este de 23 de milioane de euro, pretul celor trei doze de vaccin necesare ajungand la suma de 300 de euro. Un raport recent al asociatiei canadiene VRAN (Vaccination Risks and Awareness Network) arata ca pentru fetele cu varste cuprinse intre 9 si 13 ani care se vaccineaza cu Gardasil nu se stie exact care sunt beneficiile.
Mai mult, doctorita Diane Harper, cercetator-sef pentru dezvoltarea acestui tip de vaccin, sustine ca "facand acest vaccin fetelor de 11 ani este un mare experiment de sanatate publica". Reactiile cele mai virulente impotriva acestui vaccin au fost in Statele Unite, unde pana in august 2008 au murit 15 paciente, iar 255 de femei au fost spitalizate.