» De aproape 20 de ani, Spitalul de Psihiatrie din Palazu Mare, Constanta, nu a primit nici un ban pentru reabilitare.
» Cei peste 100 de pacienti sunt internati in conditii inumane, intr-un miros pestilential.
» Peretii sunt gauriti, salile de mese seamana nu niste grajduri, iar tencuiala din camere sta sa cada.
Bolnavii internati la spitalul de Psihiatrie din Palazu Mare traiesc intr-un adevarat focar de infectie. Asternuturile sunt uscate in toaletele pline de mizerie, mancarea este preparata langa tomberoanele de gunoi, iar geamurile si usile cladirii stau sa cada. Atat administratorul unitatii sanitare, cat si oficialii Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Constanta ridica neputinciosi din umeri si sustin ca nu au bani pentru reabilitarea cladirii. De mai bine de 20 de ani nu s-a investit nici un leu in dotarile si modernizarea unitatii. Medicii de la Palazu primesc doar promisiuni de la un an la altul ca vor fi mutati.
Peste 100 de pacienti cu boli psihice suporta conditii similare cu cele existente intr-o cocina. Baile, bucataria, salile de mese si saloanele arata mai jalnic decat incaperile unui penitenciar. Nu e de mirare ca nici un angajat al Spitalului de Psihiatrie din Palazu Mare nu sufla o vorba despre conditiile unitatii fara acordul conducerii. Sectia clinica, cea neclinica si cea de dezalcoolizare au fost amenajate intr-un fost depozit de piscicultura si horticultura, construit in anul 1958. Pana la mutarea sectiei externe de psihiatrie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Constanta la Palazu Mare, cladirea a mai functionat pe post de Casa a agronomului. "In 1988 am fost transferati aici.
Este un teren extraordinar, cu o suprafata de 6,8 hectare, insa cladirea lasa de dorit. Am solicitat in nenumarate randuri bani pentru renovare, dar nu am primit nimic. Avem chiar si o sectie de detoxifiere, care nu a fost functionala niciodata. De 20 de ani de cand am inceput activitatea aici nu ni s-a dat nimic, decat promisiunea ca ne vor muta intr-o alta locatie. Teoretic, ei ne muta in fiecare an. Acesta este chiar un teren retrocedat", a declarat administratorul Spitalului de Psihiatrie, Mustaca Ion.
Saltele uscate la toaleta
Saloanele spitalului arata ca dupa razboi. Tencuiala cazuta, gauri in pereti, toalete infundate, paturi ruginite, usi fara clanta si legate cu sfoara. Aceasta imagine este completata de mirosul inchis si greu de suportat din unitatea spitaliceasca. Asistentele medicale sustin ca se confrunta cu aceasta situatie de ani la rand, iar nimeni nu le acorda nici cel mai mic sprijin. "Cea mai buna canapea este legata cu sfoara. Am primit cateva sponsorizari de la unele hoteluri din Constanta, ce constau in cateva piese de mobilier. Le-am asezat in salile de asteptare", a declarat o asistenta care a preferat sa-si pastreze anonimatul. Asistentele medicale sunt ingrozite, de asemenea, de locul de munca. Acestea sustin ca au reusit sa mai dea in cabinete un var pe perete, cumparat cu fonduri proprii.
"Nu avem chiuveta in cabinetul medical. Dupa ce ca avem un singur rand de geamuri, ramele se rup pe rand. Chiar azi s-a rupt balamaua unei usi. Salile pentru urgente au tencuiala cazuta, iar paturile sunt subrede pentru ca pacientii devin agresivi uneori", a adaugat o alta asistenta medicala. Un singur salon arata mai bine, iar acesta nu este un merit al managerului spitalului, ci al familiei unei paciente care a dorit sa renoveze salonul unde era internata bolnava.
Piese de muzeu la bucatarie
In dotarile bucatariei intra un robot de curatat cartofi, nefunctional, vechi de mai bine de 50 de ani. O muncitoare necalificata curata aproape 60 de kilograme de cartofi pe zi, pentru cei peste 100 de bolnavi. Aceasta a declarat ca aparatul s-a stricat in urma cu un an, in timp ce administratorul cladirii sustine ca robotul a cedat in urma cu doar doua saptamani. "Am cerut un robot multifunctional, insa nu am primit nici de aceasta data nimic. Sunt sase angajati la bucatarie. Avem trei muncitori necalificati, un diabetolog si doi bucatari, care adapteaza masa bolnavilor in asa fel incat meniul pentru o zi sa nu depaseasca suma de 10 lei. La diabetici si cei cu boli hepatice trebuie sa ne incadram in suma de 12 lei", a declarat Mustaca Ion.
» Dupa 20 de ani…
"De 20 de ani de cand a fost mutata Sectia de Psihiatrie la Palazu Mare nu au fost efectuate decat lucrari de cosmetizare. S-a discutat la nivel national despre aceasta problema a spitalelor de psihiatrie si a fost propus un program de reabilitare a intregii retele de unitati sanitare de profil. Vom incerca, in primul rand, sa facem in asa fel incat sa nu mai fie pierduta caldura din saloane, sa reparam instalatiile electrice si sanitare." Dr. Bogdan Campineanu, directorul medical al SCJU Constanta
» Maidanezi ascunsi
In curtea Spitalului de Psihiatrie de la Palazu Mare se plimba fara nici o problema o multime de caini maidanezi, care se pare ca sunt ingrijiti destul de bine de personalul unitatii medicale. O parte din asistente spun ca le este teama sa treaca pe langa haite, iar hingherii sunt chemati in zadar, pentru ca exista anumiti angajati care ascund patrupezii la venirea firmei de ecarisaj.