12.5 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAm fost lideri europeni in constructii

Am fost lideri europeni in constructii

» Romania a fost, in septembrie, lider european in topul cresterii in constructii.
» Criza financiara ar putea reduce investitiile din domeniul imobiliar cu 60%.

Sectorul constructiilor din Romania a inregistrat cea mai mare crestere din Uniunea Europeana (UE) in luna septembrie, de 27%, fata de aceeasi luna din 2007. Pentru aceeasi perioada, la nivel comunitar s-a consemnat o scadere de 3,1%, potrivit Biroului pentru statistica al Comisiei Europene – Eurostat. Analistii imobiliari afirma insa ca aceste rezultate nu inglobeaza inca efectele crizei financiare, iar in lunile urmatoare statisticile vor include si perturbatiile induse de recesiune asupra sectorului constructiilor din Romania.

"Industria constructiilor va fi cea mai putin creditata in urmatoarele luni, din cauza incertitudinilor pietei imobiliare", ne-a declarat Dan Pascariu, presedintele Unicredit Tiriac Bank. Pascariu spune ca, pentru moment, bancile nu se vor implica in creditarea noilor proiecte, insa vor continua sa finanteze proiectele care se afla deja in derulare. "Nu se pune problema abandonarii proiectelor care au fost deja incepute", ne-a declarat Pascariu.
Radu Zilisteanu, analist imobiliar, apreciaza insa ca aceasta crestere din septembrie nu include inca efectele crizei, iar in lunile urmatoare influenta acesteia se va vedea. "Oricum, trebuie sa mai avem in vedere si un alt aspect cand ne raportam la statistica. La noi, s-a plecat, in constructii, de la un nivel inferior altor state si inca mai exista un potential de crestere mare", a precizat Zilisteanu.

Pentru lunile urmatoare, efectele crizei financiare devin tot mai vizibile in domeniul constructiilor. Ieri, reprezentanti ai Raiffeisen Bank au anuntat ca banca ar putea renunta la finantarea proiectelor imobiliare in Romania pentru acest an si pentru 2009, daca nu se va observa o imbunatatire a conditiilor pietei, iar in prezent a stopat proiectele pe care le avea in pregatire in vara. Banca a anulat finantarile acestor proiecte imobiliare planuite la sfarsitul verii, in valoare de 600 milioane euro, iar portofoliul de credite pe acest segment a ramas la nivelul de 400 milioane euro.
Tot ieri, operatorul de hipermarketuri Real a redus planurile de extindere in Romania pentru 2008 si 2009, ca urmare a dificultatilor intampinate de dezvoltatori la contractarea creditelor bancare.

» Lipsa de finantare
"Intentiile de investitii in sectorul imobilar s-au redus cu 60%. Foarte multi au inghetat proiectele incepute, iar altii au renuntat. Din lipsa de finantare, cererea a scazut sub nivelul ofertei si asa s-a ajuns ca preturile sa coboare cu 20% fata de anul trecut. Bancile, care finantau 70-80% din locuintele noi, aproape ca au inghetat creditarea, de teama ca nu pot prevedea cat vor scadea preturile din piata imobiliara", a declarat Zilisteanu.

Cele mai citite

Scene apocaliptice la Zaporojie după atacul Rusiei: „Maşinile au luat foc, copacii au fost puşi la pământ”

Rusia a atacat din nou Ucraina cu valuri de drone. La Kiev, asaltul a durat cinci ore. Bombardamentul a avut loc în ziua în...

Nicușor Dan susține că oamenii nu sunt în pericol, dacă trec prin Piața Unirii

Primarul general afirmă că nu există un expert care să confirme urgența lucrărilor de reabilitare Primarul Capitalei nu crede că graba cu care primarul sectorului...

Marcel Ciolacu: Din ianuarie, românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că anunțul oficial va veni în jurul datei de 15 octombrie. Ciolacu a declarat că Statele Unite sunt partenerul strategic...
Ultima oră
Pe aceeași temă