1 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSportInfruntare pe viata si pe moarte

Infruntare pe viata si pe moarte

Din 1990 incoace, vasluiul este cunoscut drept "judet rosu", fiind condus in permanenta de reprezentanti ai PDSR si, dupa schimbarea denumirii, PSD. In 2004, la alegerile parlamentare, PSD a obtinut in judetul Vaslui aproape 51% din voturile alegatorilor, in timp ce PNL-PD aduna, cu chiu, cu vai, 25%. Alegerile locale din iunie 2008 au condus la o reconfigurare a tabloului politic vasluian, desi PSD a demonstrat ca detine controlul judetului si nu va ceda nici o primarie fara lupta. Asa se face ca, la declansarea alegerilor parlamentare, administratia publica judeteana era controlata autoritar de social-democrati, care au conducerea Consiliului Judetean si 44 din cele 86 de primarii.

De remarcat este si faptul ca toate cele trei municipii ale judetului sunt conduse de primari PSD. De cealalta parte, PNL, principala forta politica opozanta PSD-ului, detine 21 de primarii si un numar important de alesi locali, viceprimari si consilieri locali. Cu toate convulsiile produse din 2004 incoace – schimbarea conducerii executive a filialei judetene, plecarea unui grup important de liderali catre PD-L sau trecerea tineretului pe pozitii de frunte, in dauna unor membri de partid cu vechime -, PNL Vaslui a reusit sa arunce pe piata candidati potenti, cunoscuti electoratului. In majoritatea localitatilor, PNL duce o lupta surda cu PSD, in incercarea de a furniza surpriza acestor alegeri, la nivelul Moldovei. si PD-L se lupta sa iasa la lumina, dupa o serie de schimbari care au afectat profund imaginea acestui partid in judet.

Noua conducere executiva a PD-L Vaslui, formata in mare parte din fosti liberali plecati din partid la inceputul acestui an, si-a propus o serie de obiective indraznete, printre care si castigarea unor mandate de deputat si senator, in fiefurile PSD. Practic, la lansarea campaniei electorale, liderii judeteni ai acestui partid au anuntat ca singurul lor contracandidat in judet este PSD, lucru care se poate observa cu ochiul liber. Tabloul politic vasluian este completat de doua formatiuni cu rezultate incerte. Partidul Romania Mare, formatiune care in 2004 aduna in jur de 12 procente din intentiile de vot ale electoratului, a avut mari probleme in a-si pregati lista de candidati.

Dupa dusul rece de la alegerile locale, cand PRM a fost zdrobit in judetul Vaslui, obtinand rezultate catalogate de observatorii politici drept "catastrofale", conducerea executiva a avut mari probleme in a desemna 10 candidati pe listele de la Camera Deputatilor. Cu un fost viceprimar de municipiu, doi-trei functionari de la servicii deconcentrate, un om de afaceri si cativa activisti de partid, PRM Vaslui nu poate spera la rezultate bune la alegerile pentru Parlament, avand o campanie electorala insesizabila. PNG-CD, partidul condus de Gigi Becali, are intentii electorale ambitioase, insa este destul de greu de spus daca va obtine ceva in judetul Vaslui. Pe lista acestui partid pot fi regasite nume ale unor economisti cunoscuti si chiar militari de cariera.

Fara indoiala, cea mai dura lupta dintre cele sapte colegii de deputati si trei de senator din judetul Vaslui se duce in zona Husi. Aici, PNL si-a masat "trupele" pentru a castiga atat mandatul de deputat pe Colegiul Husi, care cuprinde municipiul Husi si 9 comune, cat si pe cel de senator. Pentru aceasta, au fost aruncate in lupta resurse financiare si umane deosebite, fapt care i-a facut pe contracandidatii din PSD sa porneasca o adevarata contraofensiva. O declaratie facuta de liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, la inceputul campaniei electorale – "Cristian David (ministrul Internelor si Reformei Administrative, n.n.), daca vrea sa castige alegerile, trebuie sa se bata la baioneta cu candidatii PSD" – avea sa devina laitmotivul acestor alegeri in zona Husiului.

 

Practic, municipiul Husi si zecile de comune din jur s-au transformat intr-un un camp de bataie, unde lupta se duce prin orice mijloace. Asta, spre deosebire de celelalte zone ale judetului, in care PSD se autoproclama invingator dinainte de deschiderea urnelor de vot. Aici, echipa de candidati ai PNL, formata din deputatul Dan Marian, candidat la Colegiul Deputati Husi, senatorul Cristian David, candidatul la Colegiul Senat Husi-Murgeni, se lupta pentru fiecare alegator cu masina de vot a PSD. Zona Husi, inclusiv Valea Prutului si orasul Murgeni, sunt sub controlul PNL, din 2004 incoace, spre evidenta nemultumire a pesedistilor, cei care au detinut functiile de conducere din 1990 incoace. Lovitura de teatru a venit la alegerile locale din 2004, cand primaria municipiului Husi i-a revenit liderului local PSD, Ioan Ciupilan.

 Acesta, alaturi de presedintele Consiliului Judetean, Vasile Mihalachi, a primit drept sarcina implicarea in campania electorala a candidatului la Colegiul Deputati Husi, Aurel Caciula, si candidatul la Senat pe zona Husi-Murgeni, Ion Tibulca.

Cristian David, PNL: un ministru care a adus bani de la buget
Senator de Vaslui din anul 2004. A ajuns la Vaslui pe baza unor intelegeri politice la nivel central, intre PD si PNL, in cadrul fostei aliante Dreptate si Adevar (D.A.). Din pozitia de membru al Guvernului, a ajutat mult comunitatile locale sarace din judet, cu fonduri la lucrarile de infrastructura si reparatii de scoli si gradinite. Este cel care a sprijinit restructurarea din temelii a organizatiei judetene a PNL, dupa schimbarea din functie a fostului presedinte, Ion Vranceanu, si a echipei din subordinea acestuia.

Ion Tibulca – PSD: se ocupa cu drumuri si poduri
Fost prefect de Vaslui, in perioada 2000-2004. Mandatul sau de reprezentant al Guvernului nu s-a distins in mod deosebit, singurele lucruri notabile fiind o serie de scandaluri in care a fost implicat in perioada in care era in fruntea Prefecturii. Ioan Tibulca a fost subprefect al judetului, in perioada 1992-1996. Se inrudeste cu liderii de la varf ai PSD Vaslui (un copil al sau a fost cununat de presedintele organizatiei judetene) si a fost, ani de-a randul, presedinte la organizatia municipala Vaslui a PSD. In prezent, are o functie de conducere la societatea judeteana de drumuri si poduri.

Emil Bordeianu – PD-L: un inginer horticol necunoscut
Este un necunoscut in politica locala, fiind propulsat de PD-L in aceasta campanie, in toamna acestui an. Este husean prin origine si domiciliu, este casatorit si are trei copii. De profesie, este inginer horticol, absolvent la Facultatii de Horticultura, din cadrul Universitatii de stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Iasi. In prezent este masterand in Finante si Administratie Publica Europeana la scoala Academica Postuniversitara din cadrul Universitatii A.I. Cuza Iasi.

 

Batalia afiselor pe Valea Prutului
Principalii candidati pentru postul de deputat la Husi – liberalul Marian si pesedistul Caciula – au echipe de campanie redutabile, care le asigura o campanie buna si chiar foarte buna. Dan Marian a pornit ofensiva de imagine in Husi, montand zeci de bannere pe strazile orasului. A fost urmat, imediat, de Aurel Caciula, care a montat pe stalpi o sumedenie de bannere. Practic, pe toate strazile Husiului pot fi intalnite afise ale celor doi candidati, care se lupta "la baioneta" pentru fiecare vot. Lupta s-a extins si in comunele de pe Valea Prutului, unde cei doi candidati se folosesc de orice prilej sau sarbatoare religioasa pentru a-si promova mesajele electorale.

 

Ultima isprava a candidatului PSD, care a adus mii de sarmale si sute de litri de vin in comuna Lunca Banului, in cadrul unei actiuni electorale, i-a iritat pe contracandidati, care nu au protestat in vreun fel. In ultimele zile insa acuzele au curs de o parte si de alta. Candidatul PNL, Dan Marian, acuza ca afisele sale au fost distruse in toata zona Husi, in special in comunele controlate de PSD, in timp ce Aurel Caciula sustine ca materialele sale electorale sunt atacate de tot felul de indivizi in localitatile unde liberalii au ponderea. Dincolo de acuzele inerente in aceasta lupta electorala, principalii candidati la Colegiul de deputati Husi au opinii si explicatii separate legate de importanta alegerilor uninominale. "Politicienii au hotarat ca Romania sa se imparta in colegii uninominale. Au hotarat ca deputatii si senatorii sa fie alesi exact cum ai merge si ti-ai alege primarul. In cabina de vot nu vei mai alege intre patru sau cinci partide politice, ci intre patru sau cinci oameni, la care vei putea merge oricand ai o problema.

 

Deputatul sau senatorul pe care l-ai votat este obligat sa-ti rezolve problema. Acum, in noiembrie, cand lumea va vota pentru parlamentare, va merge si-si va vota cel de-al doilea primar. Acel deputat sau senator care va fi ales aici, in colegiul Husi, nu va mai avea nici un argument sa spuna ca nu a avut timp sa rezolve problema oamenilor care l-au votat", spune Dan Marian. "Este un colegiu greu, dar partidul a cerut sa se implice si oameni cu potenta financiara, asa ca am ales sa candidez la Husi. Eu vin de la tara, din comuna Lunca Banului, am doua comune alaturate in care oamenii stiu ca am dat cu sapa, in Husi stau de zeci de ani, deci am avut toate motivele sa candidez. Am tot ce-mi trebuie, nu-mi trebuie nimic, dar vreau sa fac ceva pentru oamenii acestia, din Husi si comunele din jur", sustine Aurel Caciula.

 

Situat pe locul III in preferintele electoratului, democrat-liberalul Liviu Filip nu se distinge printr-o campanie agresiva, in comparatie cu ceilalti doi contracandidati. Cu toate acestea, Liviu Filip, de profesie inginer silvic, spune ca "incerc sa duc mesajul meu, al Partidului Democrat-Liberal, din casa in casa, din om in om si sper ca voi reusi sa-i conving sa ma voteze". Un alt candidat, creditat cu putine sanse, este Mihaela Hristea, de la PNG-CD. "Eu candidez la Colegiul Husi. stiu ca am contracandidati puternici, nu ii subestimez, dimpotriva, dar nu consider lupta abandonata din start. Mergem pana la capat si vom vedea ce va iesi", explica Hristea.

 

Cristian David, un ministru-candidat

In 2004, Cristian David, actualul ministru al Internelor si Reformei Administrative, a iesit senator pe listele PNL Vaslui. Acum, la primele alegeri parlamentare uninominale de dupa 1989, David s-a inscris pentru un nou mandat de senator, de aceasta data pe colegiul Husi-Murgeni.

 

Ministrul explica de ce s-a decis sa candideze aici: "In ultimii patru ani, municipiul Husi, orasul Murgeni si cele 30 de comune din Colegiul Senat Husi-Murgeni au beneficiat, in urma demersurilor facute de mine si de deputatul Dan Marian, de sume in valoare de peste 1.000 de miliarde de lei vechi, pentru constructia si renovarea de scoli, licee si gradinite. Pe de alta parte, pentru alimentari cu apa, constructia de poduri si podete, pietruire de drumuri s-au alocat zeci de milioane de euro. Pot sa afirm, deci, ca am demonstrat, in calitate de senator si ministru, ca stiu si pot rezolva problemele existente in zona". si-a construit campania pe marginea echipei facute in ultimii patru ani cu deputatul Dan Marian, husean de origine.

Contracandidatul sau este fostul prefect PSD de Vaslui, Ion sibulca. Acesta face, la randul sau, echipa alaturi de candidatul la Camera Deputatilor, Aurel Caciula. Practic, in Husi si zona adiacenta, se infrunta cele doua echipe de campanie, PNL si PSD, cu PD-L pe post de jucator "ascuns". Fostul ministru al Muncii, din guvernarea PSD, Marian Sarbu, a fost trimis de partid sa candideze tot in zona Husi-Murgeni, in Colegiul de deputati Murgeni. Sarbu, care beneficiaza de logistica PSD-ului local, a avut o serie de intalniri cu alegatorii din zona, desi ii este destul de greu sa stea aici, zi de zi. Interesant este ca, in acelasi colegiu Murgeni, a fost trimis si un parlamentar cunoscut al PRM, Anca Petrescu, cea care se va bate pentru acest post, pe langa Sarbu, cu un medic cunoscut in zona, Dan Cain, din partea PD-L. 

 

SENAT

Colegiul 1: Gabriel Berca (PNL), Valentin Nedeff (PD-L), Dan Stoica (PSD-PC), Elena Haratau (PNG-CD), Claudiu Lungu (PRM).
Colegiul 2: Gabriel Lupu (PNL), Vasile Nistor (PD-L), Sabin Cutas (PSD-PC), Cristinel Bratovianu (PNG-CD), Valerica Grigoras (PRM)
Colegiul 3: Lucian Ciubotaru (PNL), Toader Balcanu (PD-L), Radu Catalin Mardare (PSD-PC), Coca Dumitrascu (PNG-CD), Gheorghe Costea (PRM)
Colegiul 4: Adrian Mironescu (PNL), Doru Simovici (PD-L), Elena Mitrea (PSD-PC), Mihael Moisa (PNG-CD), Rodica Selaru (PRM)

 

CAMERA DEPUTATILOR

Colegiul Vaslui: Ioan Zaharia (PD-L), Florin Ciurariu (PNL), Ioan Aionoaie (PRM), Victor Cristea (PSD), Constantin Carabina (PNG-CD), Zsofia Csedo (UDMR).
Colegiul Vaslui rural: Petru Botez (PD-L), Gabriel Huides (PNG-CD), Dan Bordeianu (PNL), Laszlo Csongor Lengyet (UDMR), Irinel Stativa (PSD), Razvan Baractaru (PRM).
Colegiul Negresti: Dragos Iftime (PD-L), Radu Morosanu (PRM), Aurel Musatoiu (PNG-CD), Vasile Mariciuc (PSD), Vasile Voicu (PNL), Katalin Farkas (UDMR).
Colegiul Barlad: Dionisie Lefter (PNL), Valentin Guzgan (PRM), Adrian Solomon (PSD), Liliana Filip (PD-L), Constantin Stoica (PNG-CD), Janos Gabor (UDMR), Ion Svarlefus (PPPS).
Colegiul Zorleni: Constantin Botez (PNL), Gianina Vulpe (PRM), Viorel Carare (PD-L), Dumitru Bentu (PSD), Viorel Iordache (PNG-CD), Eva György (UDMR), Lacramioara Ivan (independent).
Colegiul Husi: Dan Marian (PNL), Mihaela Hristea (PNG-CD), Liviu Filip (PD-L), Aurel Caciula (PSD). Nandor Keresztes (UDMR), Mircea Chiosa (PRM)
Colegiul Murgeni: Dan Cain (PD-L), Catalin Dogaru (PNL), Anca Petrescu (PRM), Marian Sarbu (PSD), Ervin Kozma (UDMR), Constantin Lupu (PNG-CD).

Cele mai citite

România primul loc în UE la exportul de grâu în 2024. Cum am depășit Franța și Germania la un loc

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la începutul sezonului 2024/25, la 1 iulie, şi până la data de 17 noiembrie, au ajuns...

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...

Ciucă sugerează că Simion l-ar putea învinge pe Ciolacu în turul al doilea: Simion nu e Vadim

Nicolae Ciucă, liderul PNL și candidatul partidului la prezidențiale, a declarat, marți, că dacă Marcel Ciolacu (PSD) și George Simion (AUR) vor ajunge în...
Ultima oră
Pe aceeași temă