20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSportNastase, Saftoiu, Melescanu si turnirul lor electoral

Nastase, Saftoiu, Melescanu si turnirul lor electoral

Fostul premier Adrian Nastase, ex-consilierul lui Traian Basescu la Cotroceni, Adriana Saftoiu, ministrul Apararii, Teodor Melescanu si controversatul Florin Anghel sunt protagonistii alegerilor parlamentare in Prahova.
Intr-un judet in care PD-L are cele mai multe primarii, candidatii "grei" ai PNL si PSD s-au dus fix in colegiile in care au cele mai mari sanse sa castige. Majoritatea parlamentarilor PNL doresc inca un mandat, iar PD-L a nominalizat analisti, consultanti, jurnalisti, avocati, oameni de afaceri, actuali parlamentari si membri ai CJ Prahova. PRM nu conteaza in judet. Plaja candidatilor din Prahova este dominata de parlamentari, oameni de afaceri, avocati si oameni din administratia publica. Competitorii controversati sunt o exceptie, in majoritatea colegiilor candidatii avand sanse egale sa castige alegerile.

Nastase, Saftoiu si Melescanu au o misiune ingrata. Un eventual esec ar echivala cu un dezastru politic pentru fiecare dintre ei. Saftoiu a fost rugata personal de magnatul liberal Dinu Patriciu sa candideze. Adrian Nastase doreste sa isi ia revansa in fata lui Traian Basescu la alegerile prezidentiale de anul viitor, iar Teodor Melescanu este de 12 ani senator de Prahova.
Nastase, Staicu si Gheorghe vor duce un veritabil turnir electoral in colegiul 8 deputati. Pentru Nastase, o victorie categorica ar insemna intarirea pozitiei acestuia in partid si un pretext pentru a candida la alegerile prezidentiale din 2009. La prima vedere, Nastase pare a nu avea probleme in castigarea colegiului. De 18 ani parlamentar bucurestean, Nastase este nevoit acum sa se adreseze unui electorat rural, dar contracandidatii sai, desi cu mai putina celebritate, au si ei atuuri puternice.

Colegiul include orasul Mizil si alte 17 localitati, jumatate din ele avand edili PSD. "Romania libera" va prezinta mai jos cea mai interesanta lupta electorala din Prahova: Colegiul 8 Camera Deputatilor intre fostul premier Adrian Nastase (PSD), consultantul politic Mircea Staicu (PD-L) si inspectorul scolar Matei Gheorghe (PNL).

Un candidat "subtire", fata cu taranii
Adrian Nastase ne-a spus ca "ideea de baza in campania mea electorala este de a cauta solutii pentru problemele concrete din zona respectiva. Atat pe termen lung, precum utilitatile, drumurile, cat si punctuale, pentru fiecare zona". Fostul premier  a refuzat orice comentariu privind contracandidatii sai, spunand ca problema sa "nu o reprezinta ceilalti candidati, ci raporturile mele cu alegatorii". Nastase a facut deja mai multe bai de multime in Mizil, a participat la serbari cu mici si bere si a mers in discoteca Maximus din oras sa afle problemele tinerilor. Nastase nu a mai spus daca a aflat care sunt problemele tinerilor din Mizil, ci doar ca acestia sunt "de calitate". Presedintele Consiliului National al PSD a terminat Facultatea de Istorie-Filozofie, sectia Sociologie si Facultatea de Drept. A fost jurist, profesor de drept international public, ministru al Afacerilor Externe si prim-ministru.

Un fost subordonat al lui Nastase
Mircea Staicu este licentiat in drept, comunicare si stiinte politice si a fost subordonatul lui Nastase pe vremea cand acesta era prim- ministru. Staicu a fost patru ani angajat al Departamentului de Analiza Institutionala si Sociala (DAIS) al Guvernului Nastase, a demisionat in august 2004 si s-a angajat la Agentia de presa Romnet, locul din care au fost distribuite inainte de alegerile din 2004 celebrele stenograme PSD. Candidatul PD-L spune ca duce o campanie din poarta in poarta si le promite alegatorilor o noua relatie cu administratia locala deoarece colegiul sau ar fi o zona in care se aloca fonduri in functie de culoarea politica. Staicu se va folosi in campanie de problemele lui Nastase cu Justitia pentru ca "sunt genul de lucruri care trebuie spuse oamenilor". Candidatul PD-L spune ca "nu o sa impart niciodata pungi cu zahar, cu pufuleti, cu ciorapi, asa cum face onoratul Nastase" si ca mesajul lui central este "Trecut vs Viitor".

Un liberal care candideaza acasa
Inspectorul scolar general al Inspectoratului scolar Judetean Prahova, Gheorghe Matei provine din epicentrul colegiului 8, orasul Mizil. Spune ca are un colegiu greu "in primul rand prin marimea lui, pentru ca merge de la zona de munte la campie si fiecare localitate are specificul ei" si recunoaste ca nu are o misiune usoara deoarece il are drept contracandidat pe notoriul Adrian Nastase. "Numai impreuna reusim" si "Eu voi fi vocea ta in Parlament" sunt mesajele de campanie ale candidatului PNL. De peste 42 de ani in invatamant, dintre care in ultimii 20 a ocupat diverse functii de conducere, liberalul vrea sa faca in Mizil un campus de scoli si meserii pe filiera economica, pentru a reduce rata abandonului scolar. Matei Gheorghe a spus ca principalele probleme din colegiul sau sunt pensiile si locurile de munca.

Inghesuiala mare pe singurul fief liberal din judet
Colegiul 7 Camera Deputatilor este singurul fief liberal din Prahova. Din cele unsprezece localitati ale colegiului – printre care orasul Urlati – sapte sunt controlate de PNL.
In acest colegiu, liderii PNL, la recomandarea expresa a unuia dintre cei mai influenti liberali, Dinu Patriciu, au trimis-o pe Adriana Saftoiu (PNL). Fostul consilier prezidential care a plecat cu reprosuri din administratia Basescu ii are drept contracandidati pe liderul PD-L Urlati, Cosmin Birjaru, in timp ce din partea PSD candideaza avocatul Grigore Mircea.

Adriana Saftoiu crede ca in colegiul sau "daca mergi cu idei preconcepute, nu ai nici o sansa. Oamenii au probleme extrem de punctuale: canalizare, apa, asfalt. Nu veti gasi in campania mea sacul de varza, gogonele, faina". Birjaru va merge pe sloganul "Prahoveanul tau de incredere" si spune ca are un colegiu "foarte greu, Adriana Saftoiu este o persoana foarte puternica".
In Colegiul 3 senatorial candideaza in zona Valenii de Munte – Urlati pentru al patrulea mandat de senator, ministrul Apararii, Teodor Melescanu (PNL).

El va trebui sa ii invinga pe avocatul Ion Ardelean (PD-L) si pe consilierul judetean Mitu Constantin (PSD). Melescanu spune ca merge in campanie cu doua mesaje: ca Guvernul a realizat "lucruri importante pentru Prahova, iar aici ma refer la partea de impozite si taxe locale, din care o parte cat mai mare sa se intoarca in judet prin investitii" si ca va continua "politica de crestere economica". Ardelean spune ca "ma feresc de promisiuni", sloganul lui este "Ma voi bate pentru voi" si spune despre Melescanu ca "este un politician versat, dar nu am complexe, poate fi invins, perceptia electoratului este ca nu prea s-a implicat in proiecte pentru comunitate".
Cat despre Constantin Mitu, acesta spune ca atuul sau este faptul ca provine din acel colegiu, are acolo familia si prietenii, iar despre Melescanu: "E evident ca este un reper postdecembrist al politicii romanesti, dar nu candidez impotriva sa, ci pentru oameni".

Dedicatie pentru Saniuta si Nastasia
In colegiul 4 Camera Deputatilor, se mizeaza mult pe rezultatul de la locale: aici candideaza inginerul Cristian Apostol (PD-L), inginerul Parvu Valerian (PNL), deputatul Saniuta Marian Florian (PSD) si economistul Solomon Natalia (PRM). Din cele 12 localitati care formeaza acest colegiu, opt sunt conduse de primari PSD. In aceste conditii, cu propriii primari in spate si cu adversari ingineri fara prea mare notorietate, misiunea lui Saniuta, presedinte PSD Prahova si fost ministru de Interne in Guvernul Nastase, pare a fi una facila.
In colegiul 1 Camera Deputatilor intra in competitia electorala fostul candidat PD-L pentru presedintia CJ Prahova, George Nastasia (PD-L), inginerul Burlacu Cristian Ion (PNL) si economistul Ilie Colorian (PSD). Aici, candidatul PD-L, care se bucura de o mare notorietate pe plan local, pare sa aiba cale libera. Majoritatea oraselor din colegiu – Azuga, Breaza, Busteni, Comarnic – sunt conduse de edili PD-L, astfel incat Nastasia, sef al RA-APPS Prahova, intra cu prima sansa in alegeri.

Cele mai citite

Simona Halep a primit wild card la turneul WTA de la Tokyo

Simona Halep (32 de ani, locul 1132 WTA) este pregătită să revină în competiții la sfârșitul lunii octombrie, după o absență de 5 luni...

Simona Halep a primit wild card la turneul WTA de la Tokyo

Simona Halep (32 de ani, locul 1132 WTA) este pregătită să revină în competiții la sfârșitul lunii octombrie, după o absență de 5 luni...

Dr. Radu Țincu trage un semnal de alarmă asupra poli-adicției la tineri și lansează cartea „Învinge dependența”

Fenomenul poli-adicției, adică dependența multiplă de substanțe și comportamente, devine tot mai prezent în rândul tinerilor din România, avertizează dr. Radu Țincu, unul dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă