» Judecatorul sindic din cadrul Tribunalului Iasi va decide pe 18 noiembrie daca fosta uzina de lactate Lactis va intra in faliment.
Administratorul judiciar al Lactis SA, firma Sigma IPURL, a initiat in instanta procedura de faliment a societatii. Raportul intocmit de lichidator a fost aprobat de adunarea creditorilor, verdictul final urmand sa fie dat de Tribunalul Iasi. "In cadrul adunarii creditorilor, pe langa cele discutate in ordinea de zi, s-a facut si propunerea de intrare in faliment a Lactis SA, pe baza raportului intocmit de noi. Judecatorul sindic a dat ca termen de luare a unei decizii data de 18 noiembrie. Pentru a indeplini rolul de lichidator judiciar al societatii, creditorii au propus sa fie mentinuta compania noastra", a declarat Adrian Ababei, reprezentantul administratorului ju-diciar al SC Lactis. Adunarea creditorilor a mai hotarat dizolvarea si alcatuirea unui nou comitet al creditorilor. Intinderea creantei Lactis SA Iasi este de 23 de milioane de lei, cel mai mare creditor fiind bugetul de stat prin ANAF, cu 95% din valoarea creantei.
Societatea are in patrimoniu o fabrica de cascaval la Harlau, o ferma specializata in cresterea vacilor de lapte, situata in comuna scheia, si 16.000 metri patrati cu o cladire, in municipiul Iasi. La intrarea in incapacitate de plata a societatii iesene au contribuit mai multi factori. "Printre cauzele obiective care au concurat la starea de insolventa a Lactis SA au fost restrangerea volumului de lapte colectat. Aceasta situatie a fost cauzata, pe de o parte, de cresterea concurentei, de schimbarea raportului in ceea ce priveste laptele colectat de la ferme fata de cel provenind de la gospodariile individuale, iar pe de alta parte, de neachitarea la termen a contravalorii materiei prime.
De asemenea, la dezorganizarea societatii au mai contribuit si lipsa unor piete de desfacere care sa preia productia realizata la un pret care sa asigure o minima rentabilitate societatii, acumularea, incepand din 1998, de datorii care au condus la blocarea activitatii", se arata in raportul contabil. Societatea nu mai obtine venituri din activitatea de baza din luna iulie 2006, cand Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Iasi a interzis desfasurarea activitatii de colectare si procesare a laptelui, ca urmare a lipsei investitiilor in modernizare si conformare la normele europene in domeniu. In prezent, la Lactis mai lucreaza doar personalul de intretinere al utilajelor, principalele venituri fiind realizate din inchirirea spatiilor.