4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialGeoana si "fratii" sai

Geoana si „fratii” sai

Cu ce se aleg pana la urma democratii liberali din povestea cu motiunea de cenzura "Educatia ramane, Guvernul pleaca", amanata luni din cauza ca senatorii si deputatii au lipsit in masa de la sedinta celor doua Camere ale Parlamentului? Pe a cui onestitate s-au bazat liderii partidului cotrocenist atunci cand s-au gandit sa darame Guvernul pentru ca refuza sa aplice o lege constitutionala? Cumva pe cea a pesedistilor, care au ales varianta boicotului prin organizarea unui chiul exemplar aprobat de conducerea superioara de partid? Daca printre cei 131 de semnatari ai motiunii a existat un singur parlamentar convins ca in PSD mai exista oameni corecti, pregatiti sa voteze un document cu trimitere la respectarea Constitutiei, inseamna ca PD-L a pornit o actiune la intamplare, fara sa se gandeasca la un eventual esec electoral.

 

Am ajuns sa ma intreb ce rost a mai avut acest demers politic, cata vreme in Parlament nu au fost prezenti nici macar toti semnatarii motiunii, care se angajasera ca vor vota impotriva guvernului liberal? Cinstit ar fi fost ca Emil Boc sa vorbeasca mai intai despre neseriozitatea dovedita de colegii sai si apoi sa loveasca in senatorii si deputatii altor partide, aflati de mult timp in stransa legatura cu actul profund imoral de a nu respecta regulamentul Parlamentului. Cea mai simpla socoteala, daca ar fi fost facuta, i-ar fi aratat conducerii PD-L ca motiunea nu avea cum sa treaca fara voturile social-democratilor, asta insemnand ca PSD sa nu mai fie tovaras de drum cu formatiunea politica impotriva careia actioneaza de doi ani Boc si locotenentii lui. Numai niste naivi isi puteau inchipui ca pesedistii vor intoarce spatele la colaborarea cu liberalii doar pentru a-i da satisfactie locatarului de la Cotroceni.

 

Am senzatia ca Boc a visat ca Geoana, Nastase, Mitrea, Iliescu, Dragnea si alti crocodili social-democrati s-au schimbat inainte de alegerile legislative, devenind dintr-o data ocrotitorii Constitutiei si aparatorii institutiilor fundamentale ale statului de drept. Este grav ca la PD-L inca nu s-a aflat ca PSD nu se poate schimba si ca singurul lui scop este castigarea puterii, indiferent de mijloacele folosite. Daca prin motiunea de cenzura, lasata de izbeliste, s-a dorit sa se demonstreze doar faptul ca pesedistii raman parsivi si duplicitari pentru totdeauna, asemenea comportamentului primilor lor conducatori, atunci se poate spune ca efortul celor doua partide a meritat pana la urma, chiar daca tinta de baza nu a fost atinsa. Mai mult, s-a vazut dupa ce canoane morale se conduc Geoana si "fratii" sai si de ce a fost boicotata incercarea partidului prezidential de a tranti Executivul in campania electorala.

 

Va vine sa credeti sau nu, dar PSD se gandeste sa depuna el o motiune de cenzura daca OUG privind majorarea salariilor dascalilor, respinsa luni in Senat, nu va fi pusa pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor! O situatie neobisnuita, o scorneala de fapt, care confirma faptul ca social-democratii joaca un teatru ieftin pentru a incerca atragerea profesorilor de partea lor dupa ce luni nu au fost de acord cu ceea ce se cheama "potrivit legii", sintagma aflata in aceeasi arie de interese sindicaliste. Aici se vede marlania unui partid care spera sa revina la guvernare din nou. Daca in asemenea mod PSD da semnalul ca este un partid serios si ca isi respecta promisiunile, cum sustine vicepresedintele Cristian Diaconescu, atunci nu avem de ce sa ne mai miram ca motiunea pedelista nici macar nu a fost dezbatuta in Parlament. Cu siguranta ca o actiune de acest tip nu va avea loc.

 

Nu se incurca partidul coruptilor cu asemenea fleacuri dintr-un motiv foarte simplu: prietenia cu guvernantii trebuie pastrata. Daca doreau altceva, puteau contesta atitudinea Executivului fata de incalcarea unei hotarari luate de Parlament cu ocazia motiunii de cenzura initiate de PD-L si sustinute de PRM. In definitiv, fondul nemultumirilor – daca ele sunt reale – pentru care, iata, pesedistii se gandesc sa initieze propria motiune este aproape identic cu cel prezent in documentul boicotat luni in sedinta comuna. Ceea ce inseamna ca un demers politic similar cu cel al PD-L devine practic inutil si periculos. Prin urmare, joaca aceasta de-a motiunea nu poate deversa voturile in directia dorita atat timp cat actorii-cheie si-au pierdut increderea in fata publicului. Cel mai probabil, ii va indeparta de alegatori din cauza derapajului moral intalnit la multi oameni politici care cred in continuare ca merita aplauze pentru parsivenia crasa etalata din plin in aceste zile.

Eliade Balan
Eliade Balan
Eliade Balan, redactor-sef adjunct coordonator
Cele mai citite

Producătorii locali, tot mai prezenți în restaurante: o asociație dedicată le susține accesul în HoReCa

Marius Tudosiei, fondatorul Asociației Lanțului Alimentar Scurt (ALAS), susține pentru ZF că micii producători locali de alimente, de la brânzeturi la sparanghel, câștigă teren...

Horoscop 23 noiembrie 2024. Balanțele au nevoie de un răgaz

Horoscop 23 noiembrie 2024. Planetele ne invită să privim cu atenție în interiorul nostru și să evaluăm direcția în care ne îndreptăm. Este o...

Fost comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei: „Al Treilea Război Mondial a început deja”

Valerii Zalujnîi, fost comandant-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că implicațiile directe ale aliaților Rusiei în războiul din Ucraina indică începutul celui...
Ultima oră
Pe aceeași temă