5.8 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialCazul "Ciomu": in spitale e nevoie de o revolutie!

Cazul „Ciomu”: in spitale e nevoie de o revolutie!

» Cazul incheiat ieri cu obligarea chirurgului Naum Ciomu la plata unor daune morale de 500.000 de euro catre pacientul caruia i-a taiat penisul deschide drumul catre reglementarea domeniului asigurarilor de malpraxis.

 

» Cazul "Ciomu" va deveni un precedent – este de parere deputatul Sorin Paveliu, medic, care afirma ca asigurarile de culpa medicala ar trebui sa functioneze ca asigurarile auto: in caz de accident, compania plateste automat despagubirea.

 

» Anual, companiile de asigurari aduna circa 3 milioane de euro pe politele de malpraxis numai de la medici si asistenti medicali, spun specialisti in domeniu.

Un tanar a murit de la o operatie de amigdalita, unei fete i s-a taiat o mana in loc sa fie operata de apendicita, unui copil i se da aspirina pentru raceala si moare de meningita, unuia i-a fost pus in ghips piciorul rupt fara sa i se faca radiografie, drept pentru care dupa doua zile piciorul s-a cangrenat si i-a fost taiat. "Performantele" unora dintre medicii romani ii sperie pe pacienti, iar asigurarile de malpraxis nu sunt eficiente. Pentru ca un pacient sa primeasca daune in urma unei greseli a medicului, trebuie sa-l dea in judecata, sa deschida un proces civil in care instantele sa stabileasca daca medicul este vinovat si la ce suma se ridica despagubirile catre pacientul respectiv in urma malpraxisului dovedit. Medicul Sorin Paveliu, autorul actului normativ privind malpraxisul, spune ca "normele de aplicare a legii facute de Executiv nu ajuta pacientul".

 

"Mecanismul de aplicare a legii malpraxisului este complet viciat. De ce trebuie ca pacientul sa dea in judecata medicul sau spitalul? In alte tipuri de asigurari nu exista aceasta procedura", afirma Paveliu. "Cand se petrece un accident auto, firma asiguratoare plateste despagubirea automat, nu prin instanta. Daca are dubii, dupa ce plateste suma, poate merge in instanta si, daca se dovedeste ca nu era cazul sa plateasca, isi poate recupera banii de la client", exemplifica Sorin Paveliu. Pe acelasi principiu ar trebui sa functioneze si asigurarile de malpraxis, spune el, pentru ca asa se intampla cu toate tipurile de asigurari.

De aceeasi parere este si presedintele Asocatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor (ANPP), Vasile Barbu: "In alte tari, pacientul are asigurare de viata, de sanatate etc. la o companie care-i plateste despagubirile si apoi isi recupereaza banii de la medic, asistent sau de la cine este vinovat".
Presedintele Camerei Federative a Medicilor, Dan Peretianu, spune ca "in lume, angajatorul cadrului medical acuzat de malpraxis plateste despagubirile catre pacient", pentru ca atunci cand l-a angajat si-a asumat valoarea lui.

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a propus recent ca, pe langa calea judiciara de rezolvare a unui caz de malpraxis, costistitoare pentru pacient, sa existe si o alta cale – medierea. Astfel, pe cale amiabila se acopera prejudiciul creat pacientului si procesul de "negociere" dureaza mai putin. Avocatul Iulian Urban spune insa ca, prin aceasta metoda, "medicul nu va fi blamat", deci publicul larg nu va afla despre greseala lui. Presedintele Asociatiei Nationale a Asiguratilor si Pacientilor din Asigurarile Sociale de Sanatate, Alexandru Buzamet, nu este nici el intru totul de acord cu medierea. "Este bine ca pacientul isi primeste mai repede despagubirea, insa actele de malpraxis raman necunoscute, iar raspunderea profesionala nu trebuie substituita cu raspunderea materiala", explica Buzamet.

Presedintele CMR, Vasile Astarastoae, are si el nemultumirile lui: Legea 95/2007 obliga instantele si organele de ancheta sa instiinteze Colegiul daca undeva in tara incepe un proces legat de malpraxis. "Am putea incepe o ancheta a noastra, legata de respectarea deontologiei medicale. Dar noi nu stim daca acum sunt pe rol procese pentru culpa medicala", precizeaza Astarastoae.

Moartea unui sugar
O mama acuza medicii de la Spitalul Clinic "Gavril Curteanu" din Oradea de malpraxis, dupa ce fiul ei, Ciprian Vulcan, in varsta de 6 luni, a murit. Medicul de familie Mihaela Marchis spune ca micutul a fost diagnosticat pe 1 octombrie cu bronsiolita acuta, i s-a dat un tratament la care nu a raspuns si a fost trimis la Sectia de Pediatrie cu diagnosticul pneumopatie acuta. Copilul a fost examinat, a urmat tratamente, iar pe 16 octombrie a fost externat cu recomandari. Directorul medical al spitalului, dr. Daniel Baloiu, spune ca in dimineata de 17 octombrie "mama copilului a adus bebelusul intr-o stare grava, cianotic, iar medicii n-au mai reusit sa-l salveze".

Mama copilului sustine ca a reclamat cazul procurorilor: "De la autopsie mi-au spus ca micutul a avut pneumonie interstitiala si ca, daca ii faceau raze si analize inainte sa iasa din spital, se depista si nu s-ar fi ajuns aici". Procurorul Dorel Motiu, de la Parchetul Bihor, a confirmat existenta dosarului.

Tatiana Dabija
Tatiana Dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

Mariah Carey, învinsă de grupul Wham!

Grupul britanic Wham! a câștigat cursa pentru locul întâi în topul muzical de Crăciun din Germania, cu celebra lor piesă "Last Christmas", lansată în...

Plantă extraterestră descoperită de cercetători

O fosilă rară descoperită în apropierea unui fost oraș fantomă din Utah, numită Othniophyton elongatum sau plantă extraterestră, continuă să uimească oamenii de știință,...

Răzvan Burleanu, despre Dan Șucu: „Contribuie la schimbarea percepţiei despre ţara noastră”

Dan Șucu, principalul acționar al clubului Rapid București, a devenit acționar majoritar al clubului italian Genoa CFC, marcând o premieră pentru România prin integrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă