22.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialPariu pe Cartarescu

Pariu pe Cartarescu

» Aparut in Suedia la inceputul lunii noiembrie, romanul "Aripa dreapta", ultima parte a trilogiei "Orbitor", a detonat in presa suedeza, care l-a intampinat ca pe o capodopera.

Astfel, in timp ce televiziunea suedeza declara romanul lui Mircea Cartarescu "un roman exceptional, scris de unul dintre principalii scriitori ai Europei" (4/11), principalele cotidiene il descriu ca fiind "un roman total, cu o admirabila constructie enciclopedica", "o experienta ametitoare" (Expressen, 6/11), "un important reper al literaturii sec. XXI" (Kristianstadsbladet, 7/11), "o opera de o virtuozitate orbitoare" (Dagens Nyheter, 7/11), "visul oricarui scriitor" (Sydsvenskan, 6/11), "un roman stralucitor de original" (Uppsala Nya Tidning, 7/11), "din aceeasi clasa cu Dante" (Boras Tidning, 7/11)

Cartarescu, noul Dante
Cel care face aceasta comparatie flatanta este Christian Swalander: "Cu siguranta se va scrie, mai devreme sau mai tarziu, un tratat despre simbolistica fluturelui in «Orbitor»; atat de versatil si de incarcat de semnificatii este acest simbol, incat trebuie sa te intorci la «Divina comedie» a lui Dante pentru a gasi o carte care sa suporte comparatie. Dar si atunci trebuie sa te gandesti la faptul ca Dante este ucigator de sistematic, in timp ce Cartarescu foloseste imaginile care lasa cititorul cu respiratia intretaiata cu o stringenta aparent haotica, dar cu un fler care tinteste la fix. (…) Cartarescu isi are locul printre candidatii la Premiul Nobel pe cale sa devina la fel de permanenti ca secretarul permanent al Academiei. Se poate spune ca ar merita cu prisosinta premiul. Pentru valoarea lui ca scriitor asta n-are insa nici o semnificatie, caci valoarea nu e atinsa de decizia Academiei".

 

In Kristianstadsbladet, sub titlul "Colectionarul de viata", scriitorul Thomas Kjellgren are si el cuvinte de lauda: "Un roman total, cu o admirabila constructie enciclopedica, in care viata este colectionata/colectata in simultaneitatea ei subiectiva. Este greu sa vezi acest roman altfel decat ca pe un important reper al literaturii secolului XXI", in timp ce scriitorul Steve Sem-Sandberg, prin intermediul publicatiei "Dagens Nyheter", nu se sfieste sa vorbeasca despre "o virtuozitate orbitoare… Pe scurt, un roman care nu se regaseste in forma sa, ci vrea sa sparga toate formele, preschimbandu-se la propriu sub privirea cititorului".

Eva Ström: "Un nume de senzatie in lumea literara"
Jeana Jarlsbo vede in scriitorul roman un "vizionar cu aripi de poet", care a definitivat "un proiect impunator, fara egal in literatura romana de dupa 1989. Cu intreaga deschidere a aripilor sale poetice, misticul vizionar Cartarescu se ridica tot mai mult deasupra realitatii, spre miraculoasa «apocalipsa a genezei sau geneza a apocalipsei», spre inaltimi divine, unde spatiile si timpurile se intrepatrund in covorul universului". In "Sydsvenskan", scriitoarea Eva Ström il declara pe Cartarescu "un nume de senzatie in lumea literara" – "«Orbitor» este visul oricarui scriitor de a produce o lucrare totala, care sa cuprinda totul, sa zugraveasca totul, cartea ca fluture ce-si ia zborul din materie, asemenea unei viziuni.

 

Astfel, «Orbitor» devine cartea ca lume, lumea ca o carte, cartea ca extaz, literatura atat ca foame, cat si ca stare de saturatie. Dupa parerea mea, energia si incarcatura pe care o radiaza aceasta carte nu au corespondent in literatura contemporana." Nici "Uppsala Nya Tidning", prin vocea lui Tore Winqvist, nu se lasa mai prejos: "«Aripa dreapta», volumul final al trilogiei, este la fel de ambitios, captivant si plin de viata ca precedentele. Impresia de ansamblu este aceea ca avem de-a face cu una dintre marile opere in proza ale noului secol". Sub titlul "Sufletul mai mare decat lumea", Ola Gustafsson pariaza pe numele scriitorului roman pentru unul din Nobelurile viitorului.

"Nu m-ar surprinde daca, in deceniile urmatoare, Cartarescu ar primi cel mai insemnat dintre premii – conjunctura se schimba si in literatura – asa ca acum e momentul unei lecturi egale cu o proba de rezistenta pe cat de remarcabila, pe atat de solicitanta. Macar pentru a putea, intr-o buna zi, sa spuneti distrat: «Da, Cartarescu, pe el l-am citit cand secolul era inca tanar»." (Norrköpings Tidning).

» "Orbitor", rezumat pentru nordici
"Trilogia «Orbitor» a lui Mircea Cartarescu este unul dintre romanele cu adevarat mareteale timpului nostru, din acest motiv fiind si dificil de cuprins intr-o recenzie. Este un roman total, despre o constiinta (a lui Mircea), un oras (Bucurestiul), o tara (Romania) si un univers (Cartea). Despre spatiu si timp si despre ce ne putem inchipui ca exista dincolo de ele, intr-un intricat joc de oglinzi cu simetrii si simetrii rupte. si a carui proza acopera pe nesimtite intreg spectrul literar, de la un realism cotidian bogat in detalii, la descarcari explozive de proza lirica metafizica.

Intr-un plan, «Orbitor» este o descriere autobiografica a copilariei si adolescentei unui scriitor care, in spiritul lui Proust – si uneori cu un limbaj care reaminteste de acesta – recreeaza trecutul. Sau, in acest caz, pur si simplu creeaza trecutul. Privit in ansamblul sau, «Orbitor» este o opera monumentala, un triumf al reprezentarii scriitorului ca un creator suveran. Pentru cel ce se lasa purtat de lectura, este o experienta ametitoare. (…) Totusi, nu se poate spune ca «Orbitor» este o carte pentru toata lumea. Cele 1400 de pagini ale sale merita o lectura atenta: in aproape fiecare fraza stau ascunse mici comori." (Malte Persson, in Expressen)

» Cartile "suedeze" ale lui Cartarescu
Mircea Cartarescu nu este la prima aparitie in Suedia, cota lui literara crescand constant din 2002, cand i-a aparut Nostalgia. Intre timp au mai aparut in limba suedeza primele doua volume din Orbitor: Aripa stanga (2004) si Corpul (2006), toate in traducerea lui Inger Johansson, precum si volumul de versuri O zi fericita din viata mea (2008), in traducerea lui Dan Shafran. Aripa dreapta a fost publicata in limba suedeza la prestigioasa editura Albert Bonniers Förlag, cu sprijinul Institutului Cultural Roman.

Cele mai citite

Plaja din Constanța, în top 15 cele mai relaxante plaje din Europa

Clasamentul a fost realizat, în urma recenziilor de călătorie ale turiștilor Studiul realizat de SpaSeekers.com a numărat de câte ori cuvântul „relaxare” a fost menționat...

Oglinda uscată a Moldovei: peste jumătate dintre locuitori, nu au apă potabilă

Datele INS arată că 1.800 de şcoli şi grădiniţe nu au acces la reţeaua de apă Cel mai recent raport al Institutului Naţional de Statistică...

PSD condamnă decizia CCR de respingere a candidaturii Dianei Șoșoacă

“Dreptul oricărui cetățean de a alege și de a fi ales. CCR Trebuie să explice rapid decizia de invalidare a candidaturii Dianei Șoșoacă” București, 5...
Ultima oră
Pe aceeași temă