3.3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Pentru 5.000 de euro, va garantez 50 de voturi"

„Pentru 5.000 de euro, va garantez 50 de voturi”

» Reporterii sub acoperire ai „Romaniei libere” au cerut mai multor primari din tara sa sustina la alegerile generale candidatul unui alt partid.

» Liderii locali au fost de acord ca, in schimbul unui comision, sa mearga prin comunele respective si sa mituiasca alegatorii pentru a vota cu candidatul prezentat de jurnalistii nostri.

Mita electorala se foloseste la scara nationala. Nu doar in ultima perioada, ci de cand se organizeaza alegeri in Romania. De altfel, intr-un anumit sens este logic sa se intample asa. Cu ce argumente politice sau economice pot convinge candidatii la Parlament sau la primarii electoratul sa puna stampila pe numele lor? Politicienii nostri sunt „subtiri” in idei si proiecte de interes national sau local. In schimb, multi dintre oamenii care se lupta pentru posturi de demnitari au buzunarele pline. „Romania libera” a vrut sa vada cat de raspandita este spaga electorala in zonele rurale ale tarii, acolo unde controlul institutiilor statului este, in general, insesizabil. Am mers prin mai multe comune si am negociat cu primari din PD-L, PSD si PNL voturile alegatorilor. Am pretins ca suntem consilierii de imagine ai unui politician bogat, de la un partid mai putin cunoscut, care candideaza pe 30 noiembrie pentru Parlament.

 

Le-am spus primarilor pe sleau ca omul nostru vrea sa plateasca bani buni pentru fiecare vot pe care-l va primi in colegiul electoral respectiv. Toata lumea va fi multumita, atat alegatorii, cat si primarii, care-si vor primi binemeritatul comision. Acesta a fost mesajul clar pe care l-am transmis celor din urma. Dupa ce ieri ati citit cum au primit propunerile noastre primarii din Gura Foii, Cobia (judetul Dambovita) si Giuvarasti (Olt), astazi va prezentam negocierile purtate cu alti cinci edili din Romania.

100 de euro pentru un vot
Comuna Augustin, situata la granita dintre judetele Brasov si Covasna, este o localitate cu oameni saraci. Intram in comuna pe un drum plin de gropi, care ne zdruncina serios masina. Cei mai multi dintre localnici sunt romi, care isi castiga traiul muncind cu ziua. L-am gasit pe primarul PD-L Iozsef Tokos cand tocmai descarca marfa pentru magazin dintr-o camioneta. I-am spus ca politicianul nostru candideaza la Camera Deputatilor in colegiul din care face parte si comuna lui si ca vrem sa ne ajute sa obtinem cat mai multe voturi.

Reporter: Cu 5.000 de euro luam 50 de voturi aici?
Iozsef Tokos: Dar cum dracu sa nu iei? Pai, garantez eu 50 de voturi.

» Asta si vrem. Asta-i suma, astea sunt voturile pe care le vrem.
Deci, cu 5.000 de euro iti garantez 50 de voturi. Ca ma duc, ii dau lu’ ala 100, lu’ ala 100 si fiecare voteaza pentru 100 de euro.

» Am inteles.
Cand aveti un pic de timp pe aici, veniti, stabilim atuncea, eu va duc si vorbesc… Ca sunt niste familii nevoiase, mai multi in familie, toata familia asta sa voteze, 30 de voturi, 50 de voturi.

Negocierea nu a durat mai mult de cateva minute. Iozsef Tokos nu si-a pus nici o intrebare, desi ne vazuse atunci pentru prima data in viata lui. S-a angajat fara retineri sa lucreze „la negru” pentru un politician din alt partid.

„Aveti comisionul dumneavoastra”
Primarul PSD din comuna Maxineni, judetul Braila, Mihai Ruse, s-a declarat si el de acord sa ne faca rost de niste alegatori. Ba, mai mult, ne-a spus ca este dispus ca, pe ascuns, sa ne ajute sa „furam” din electoratul celorlalte partide concurente din localitate.

Reporter: Dumneavoastra ne puteti ajuta sa rupem si noi de aici, din comuna, 50-100 de voturi? Candidatul nostru plateste, vine cu 5.000-10.000 de euro, o campanie frumoasa. Dumneavoastra stiti mai bine. Ne dati doi baieti, au comisionul lor, dumneavoastra – comisionul dumneavoastra.
Mihai Ruse: Sa ma gandesc la niste baieti din astia.

» Exact. 5.000, 10.000 de euro e destul sa ia si el 50-100 de voturi aici?
Aici sunt patru sectii de votare. Dar v-am spus: daca era alt partid, poate ma deranja, dar cu asta chiar nu ma deranjeaza.

» Un 3%, 2% de la dumneavoastra, mai luam de la PNL, sa mai rupem si de dincolo, stiti, de la…
Aia trebuie sa dam fara sa stie ei!

„Ma termina Oprisan”
In judetul Vrancea, regiune controlata de pesedistii Marian Oprisan si Miron Mitrea, ne-am lovit de o atitudine diferita in functie de partidul din care fac parte primarii. Cei din opozitie, precum edilul PD-L din comuna Suraia, Vasile Grosu, au muscat fara sa clipeasca momeala noastra.

Reporter.: Am dori sa ne ajutati sa luam niste voturi. Candidatul nostru vrea sa scoata 2-3%, ca sa sara la un alt partid.
Vasile Grosu: Da, da, stiu cum se face.

» Are baiatul bani, tot ce trebuie, deconteaza. Ne dati si noua doi baieti, rupem de la dumneavoastra 10 voturi, de la PSD mai rupem 20…
Am inteles. S-o facem.

» Cat il costa? Eu stiu, cu 5.000, 10.000 de euro aici, in comuna, scoate si el 50 de voturi?
Scoate. Ii scot eu.
Lucrurile nu au mers insa la fel de usor atunci cand am dat peste un ales local din PSD. Vasile Dima, primarul din comuna Rastoaca, ne-a refuzat propunerea. Nu a facut-o insa din considerente morale, ci pentru ca s-a temut foarte tare ca tradarea sa va ajunge la urechile baronului de Vrancea, Marian Oprisan.

Vasile Dima: Daca eram primar de cand lumea, va spuneam: mergeti la cutare sau la cutare. Eu v-as servi, dar n-am cum. La mine, o miscare daca fac gresita, se aude. M-ati inteles? V-as servi dar ma termina Oprisan. Mananca unul c…t la un consilier: „Uite ce mi-a zis primarul, sa-l votam pe cutare candidat” si imediat ala spune mai departe.

» Oprisan e tare, tare aici, nu?
Ei, cum sa nu? El, Dragnea (n.r – presedintele Consiliului Judetean Teleorman) sunt cei mai tari. ala de la Constanta, Mazare…

De unde insa aceasta frica a unui ales local fata de presedintele Consiliului Judetean Vrancea? Tot Vasile Dima ne-a explicat cum reuseste Oprisan sa-si tina sub control primarii din partid. De fapt, nu este nici un secret. Comunele sunt in continuare dependente de banii alocati de la bugetul judetului. Cine stabileste care este suma primita de fiecare localitate? Ati ghicit, presedintele Consiliului Judetean. Deci, dupa cum ne-a explicat primarul din Rastoaca, pesedistul Marian Oprisan are propriile criterii dupa care imparte bugetul intre comune.

„In legatura cu banii care vin prin Consiliul Judetean, noi ne facem niste bilanturi. Cat iti trebuie Dima la Rastoaca? In functie de electorat. Cat ai scos tu? 78%. In functie de asta imi da si banii in bugetul local. Am scos 51%, iau mai putin cu trei, patru miliarde fata de ala cu 80. Ai scos sub 50%, iei un miliard, doua in buget”, a explicat Vasile Dima.
Faptul ca localitatile primesc alocatii bugetare in functie de performantele in alegeri ale liderilor locali, si nu de nevoile concrete ale locuitorilor, este deja o regula in Romania. La Rastoaca acest lucru este vizibil: comuna, condusa de un primar PSD cu rezultate bune la ultimul scrutin, are drumuri asfaltate si sediul primariei nou. L-am  inteles, asadar, pe primarul Dima ca nu a vrut sa-si tradeze partidul.

Va ajut ca de la candidat la candidat
Periplul nostru a cuprins nu mai putin de cinci judete din toate regiunile tarii. Intr-o proportie covarsitoare ne-am inteles cu primarii si am reusit sa adunam, virtual, aproximativ 1.000 de voturi. La un anumit moment, ne-am gandit – glumind, desigur – daca putem aduna suficiente voturi astfel incat sa castigam alegerile generale de pe 30 noiembrie.
Cand am ajuns in comuna doljeana Calarasi nu ne asteptam insa sa mai putem fi surprinsi. Ei bine, ne-am inselat. Primarul din aceasta localitate, Vergica sovaila, candideaza chiar el la un post de deputat in Parlamentul Romaniei. Credeti ca acesta este un motiv suficient sa ne refuze propunerea? Dimpotriva.

Reporter: Dumneavoastra sunteti jupan aici…
Vergica sovaila:  Sa vina omu‘ (n.r. – candidatul nostru) sa discutam, sa vedem.

» Baiatul are niste banuti de investit, nu foarte multi, dar suficienti pentru zona asta, sa fie bine si pentru dumneavoastra, si pentru baietii dumneavoastra pe care ni-i dati, sa rupem de la ala doua voturi, de la ala zece, de la… Vine cu tot ce inseamna pomeni electorale, bani unde trebuie, la tiganii din deal sau din vale.
Pai, sa ia legatura cu mine.

» Deci cu dumneavoastra?
Da. Ce sa mai…

» Rupe si el 300 de voturi cu 10.000 de euro?
Sa speram, sa speram.

A doua zi am batut palma cu Vergica sovaila, cand asa-zisul nostru candidat l-a sunat personal pe primarul din Dolj.

Noi suntem aici, candidez si eu, ca si dumneavoastra, eu ce sa va zic?
» Candidati si dumneavoastra?
Eu zic sa discutam ca intre candidati, ca prieteni. Daca se poate, decat sa le dea la altii, le da dumneavoastra.

» Ma puteti ajuta, da?
Noi suntem aici, pe baricade.

Oficial, toti primarii sunt fideli partidelor
Dupa ce ne-am lamurit cum reactioneaza politicienii locali la propunerile de mita electorala, i-am abordat, de data aceasta pe cale oficiala. Desi cu cateva zile inainte au fost filmati cu camera ascunsa in timp ce negociau pe bani sustinerea unui candidat dintr-un partid concurent, primarii le-au declarat ziaristilor ca sunt loiali si vor respecta deciziile de partid fara sa clipeasca.

Primarul PD-L Iozsef Tokos, din comuna brasoveana Augustin

Reporter: Veti respecta decizia partidului din care faceti parte sau aveti alte preferinte in ceea ce priveste sustinerea unor candidati la Camera Deputatilor sau la Senat?
Iozsef Tokos: Obligatoriu. Cum sa nu respect deciziile partidului? Mai ales ca eu sunt un membru fidel al PD-L, iar colegii mei de la judet m-au sprijinit intotdeauna.

 

» Cum il veti sustine pe candidatul partidului din care faceti parte?
Voi vorbi cu locuitorii comunei personal. Oamenii au incredere in mine, iar eu am ajuns primar pentru ca partidul m-a ajutat. Asa ca si eu imi voi sprijini colegii. De aceea sunt primar, sa sprijin candidatii partidului, sa-i lamuresc pe cetatenii din Augustin sa-i voteze.

Vergica sovaila, primarul din comuna Calarasi-Dolj (candidat al PD-L pentru colegiul 9 Camera Deputatilor)
„Dupa cinci legislaturi de primar, cred ca pot sa fac mai mult si pentru alte comunitati din zona. Am experienta si rezultate. In al doilea rand, stiu cum s-au impartit pana acum fondurile catre primarii. Daca ajung deputat, renunt la primarie
si se vor face alegeri anticipate in comuna. Daca nu, ma intorc la primarie si continui de unde am ramas”.

Primarul PD-L Vasile Grosu, comuna Suraia, Vrancea
„Voi sustine neconditionat candidatii PD-L, respectand astfel decizia partidului din care fac parte”.

Varianta video a celei de-a doua parti a investigatiei noastre poate fi urmarita pe www.romanialibera.ro

Cele mai citite

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă