-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialBasescu a respins jackpot-ul Loteriei

Basescu a respins jackpot-ul Loteriei

» Presedintele nu a promulgat legea care urma sa redistribuie 10% din profitul anual al Loteriei Romane catre salariile angajatilor. Motivele sale: compania are monopol de piata si masura ar scadea incasarile la buget.

» Legea, propusa de PC, pare sa fie o rasplata pentru compania controlata politic de conservatori. Dupa cum arata dosarele de coruptie si anchetele de presa, acestia si-au facut jocurile prin intermediul Loteriei.

Traian Basescu a trimis in Parlament, pentru reexaminare, legea care dadea posibilitatea angajatilor Companiei Nationale Loteria Romana sa primeasca la salarii 10% din profitul net anual, incepand cu 2009. Legea, initiata de cinci parlamentari ai Partidului Conservator (PC) si de unul al UDMR, motiva aceasta masura prin faptul ca Loteria ar fi discriminata fata de restul companiilor de stat, ai caror salariati au dreptul sa participe la o cota-parte din profit.
Presedintele si-a motivat respingerea prin faptul ca Loteria Romana "desfasoara o activitate monopol de stat, fara a avea concurenta pe piata", iar jocurile de noroc pe care le administreaza ii "asigura o sursa permanenta de venituri, precum si realizarea unui profit considerabil". Basescu argumenteaza ca "in prezentul context, modificarea legislativa adusa nu este oportuna", amintind si ca acest bonus pentru salariatii Loteriei nu se impoziteaza, conform legii, ceea ce ar duce la o scadere a incasarilor la bugetul asigurarilor sociale de stat.

Daca legea conservatorilor ar fi fost in vigoare anul acesta, fondul de salarii al Loteriei ar fi fost suplimentat cu 4,1 milioane euro, avand in vedere ca profitul net al Loteriei pe anul 2007 a fost de aproximativ 41 milioane euro. Salariile din Loteria Romana nu sunt exorbitante, ba chiar sunt mici daca le raportam la sumele castigate de unii lideri ai ministerelor sau ai agentiilor guvernamentale. Daca in 2007 un secretar de stat putea ajunge sa castige si 8.000 de euro pe luna participand la consilii de administratie, Liliana Ghervasuc Minca, directoarea Loteriei, a castigat in 2007 echivalentul a 2.800 de euro lunar. Conform declaratiilor de avere, un director din Loterie castiga in jur de 1.500 de euro lunar, iar un sef de centru local – intre 800 si 1.000 de euro lunar.

Senatorul PC Silvia Ciornei, vicepresedinta Comisiei economice din Senat, care a avizat favorabil legea conservatorilor, ne-a explicat ca singurul motiv pentru aprobarea unei astfel de legi a fost ca "la fel se intampla in toate societatile de stat. Am avizat proiectul de lege pentru unitate in tratamentul angajatilor companiilor de stat". Ciornei a mai adaugat ca salariul mediu al angajatilor Loteriei "este foarte scazut" si ca la vremea avizarii legii nu se vorbea inca de criza economica. Fostul ministru al Finantelor Ionut Popescu, senator PD-L, considera insa ca o astfel de lege nu se justifica, fiindca "profitul Loteriei apare in urma unui monopol de piata. Toate celelalte companii de stat care beneficiaza de aceasta prevedere (salarii corelate cu profitul – n. red.) fac investitii si nu obtin profitul fara sa faca nimic, precum Loteria".

 

Popescu socoteste ca, in contextul crizei economice, o astfel de lege "ar fi picat prost. Sunt niste bani nejustificati, pe care probabil i-ar fi luat cativa oameni din conducere". Adrian Moraru, directorul Institutului pentru Politici Publice (IPP), crede insa ca presedintele Traian Basescu ar trebui sa fie mai consecvent si sa analizeze toate majorarile salariale cu mai mare atentie, asa cum a facut in cazul Loteriei.
Incepand cu anul 2004, Loteria Romana a intrat in sfera de influenta politica a PC, partid aflat atunci la guvernare si care ar fi negociat la sange conducerea acestei companii, conform algoritmului politic. Presa a dezvaluit ca sub conducerea Lilianei Ghervasuc Minca, membra a PC, Loteria ar fi angajat, fara concurs, mai multi consilieri si functionari care fac parte din PC sau sunt rude ale unor membri de partid.

Printre acestia s-ar fi numarat fiica Danielei Popa, presedinta PC, sau cameramanul oficial al lui Dan Voiculescu, supranumit "Giany". Dupa cum arata dosarele penale intocmite de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), Loteria Romana a reprezentat si terenul de joaca pentru afacerile lui Dan Voiculescu, fondatorul conservatorilor, si ale lui George Copos, fost vicepremier din partea PC. DNA a aratat ca, sub conducerea fostului director Nicolae Cristea, Loteria a cumparat de la Copos 38 de spatii comerciale pentru 5,2 milioane de euro. In aceste dosare, Cristea, Copos, Voiculescu si fiica sa, Camelia, au fost acuzati, printre altele, de spalare de bani. z
» Salarizare unica

Analistii economici sustin ca disputa pe tema veniturilor obtinute de angajatii companiilor nationale ar putea fi incheiata definitiv prin  adoptarea legii salarizarii unice in sistemul bugetar. Aceasta ar reglementa in mod transparent nu numai salariile medicilor, profesorilor sau functionarilor publici, ci si problema lefurilor acordate in companiile de stat.
"Cred ca solutia de ansamblu este plafonarea veniturilor angajatilor Loteriei, pana la un nivel care sa fie fixat in viitoarea lege a salarizarii bugetarilor", apreciaza analistul economic Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata. "O lege unica ar rezolva toate aceste aspecte, astfel incat banii din profit sa fie investiti, nu directionati catre salarii", spune Voinea.
Economistul Aurelian Dochia este si el de acord cu aceasta solutie: "O lege de salarizare unica ar fi benefica pentru buget. Exista multe intreprinderi cu capital de stat in care poate fi aplicata o asemenea lege, care ar crea o baza salariala unitara", spune Dochia.

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă