-0.9 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialSalariile profesorilor, marite cu 28%

Salariile profesorilor, marite cu 28%

Guvernul a emis ieri o ordonanta de urgenta prin care mareste gradual salariile profesorilor, astfel ca debutantii vor beneficia de o crestere de 28%, majorarea urmand sa aiba loc in doua trepte, de la 1 martie si apoi de la 1 septembrie 2009.
Premierul s-a razgandit in privinta blocarii salariilor profesorilor, in ziua in care Senatul a respins ordonanta de urgenta prin care amanase marirea salariilor profesorilor si cu o zi inainte de decizia Curtii Constitutionale privind sesizarea Avocatului Poporului in aceeasi chestiune. Sindicatele din educatie nu sunt multumite de aceasta oferta si se pregatesc in continuare pentru greva generala anuntata pe 18 noiembrie.

 

Cresteri similare ar urma sa aiba loc si in sanatate sau justitie crede primul ministru, fara sa aminteasca nimic de functionarii publici. Acestia au obtinut insa, la randul lor, o propunere de crestere a lefurilor cu 25 la suta. Reprezentantul sindicatelor functionarilor publici, Vasile Marica, vrea insa o crestere de 50% pentru cei cu salarii mici. Fostul ministru al Muncii, liberalul Paul Pacuraru, critica propunerea Guvernului, care nu ar fi trebuit sa negocieze cu fiecare sindicat in parte din moment ce sustine necesitatea aplicarii legii unice de salarizare a bugetarilor: "Dupa parerea mea, este o contradictie evidenta – in timp ce toti vor legea salarizarii unice a bugetarilor nu e normal sa ai negocieri punctuale cu unii si cu altii".

 

Cabinetul Tariceanu le-a promis sindicalistilor din administratia publica o marire de pana la 25 la suta incepand din ianuarie 2009. Sindicalistii de la Sed Lex vor decide astazi daca accepta propunerea Guvernului sau vor declansa greva generala pe termen nedeterminat.

Guvernul le-a promis, ieri, functionarilor publici cu salarii mici o marire de pana la 25 la suta incepand cu 1 ianuarie 2009. Astfel, Consiliul Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex se reuneste astazi in sedinta extraordinara pentru a decide daca accepta oferta Executivului si daca renunta la greva generala pe termen nelimitat programata pentru 13 noiembrie. Presedintele Sed Lex, Vasile Marica, ne-a spus ca nu a fost de acord cu propunerea Executivului, insa rugamintea sa a fost sa discute pe aceasta tema cu toti reprezentantii din teritoriu. La sedinta extraordinara, cu toate ca va tine cont de parerea filialelor, presedintele Sed Lex ne-a explicat ca va pleda pentru "organizarea grevei generale deoarece as vrea sa obtinem majorarea salariala de 50 la suta". Potrivit lui Marica, in prezent, circa 300.000 de functionari publici au salarii sub 7 milioane de lei vechi brut.

 

Daca se va declansa greva, sistemul public de administratie – primariile, directiile financiare, trezoreriile, casele de pensii si de asigurari de sanatate – va fi blocat pe termen nedeterminat. In conditiile in care Executivul nu va reusi sa ajunga la un numitor comun cu functionarii publici, alegerile generale, programate sa aiba loc pe 30 noiembrie, risca sa fie amanate.
Daca pentru functionarii publici Cabinetul Tariceanu pare a fi gasit niste bani pentru majorarile salariale, Executivul ramane intransigent in ceea ce priveste lefurile profesorilor. Peste 200.000 de cadre didactice au fost ieri, timp de doua ore, in greva de avertisment, urmand ca, cel mai probabil, peste o saptamana sa intre in greva generala. Cu toate ca premierul a invitat astazi sindicatele din invatamant "sa se alature dialogului sindicate-Guvern" impreuna cu reprezentantii confederatiilor sindicale, ai patronatelor si ai partidelor politice, sindicalistii au alta parere despre aceasta solicitare.

 

Reprezentantii cadrelor didactice sustin ca premierul avea de fapt programata aceasta intalnire cu confederatiile pentru a semna un acord in legatura cu viitoarea lege a salarizarii personalului bugetar, si nu pentru a discuta legea majorarii salariale a profesorilor. Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei Spiru Haret, il acuza pe Calin Popescu Tariceanu de dezinformare: "Vrea sa induca lumea in eroare. Ceea ce discuta ei astazi nu are legatura cu ceea ce vor profesorii. De aceea noi nu mandatam CNSLR Fratia sa semneze nimic cu Guvernul". La randul sau, Razvan Bobulescu, presedintele Alma Mater, sustine ca invitatia nu a fost facuta pentru cei din invatamant in mod special, ci pentru confederatii. Singurul reprezentant al sindicatelor din invatamant care se va duce astazi la Palatul Victoria este Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant si vicepresedintele Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR). Aurel Cornea ne-a explicat insa ca va merge la negocierile cu premierul doar "pentru a spune ca FSLI nu accepta nici o negociere pana nu se aplica legea majorarii salariilor cu 50 la suta".

» Greva generala
Sindicalistii din invatamant asteapta pe de-o parte decizia Curtii Constitutionale cu privire la constitutionalitatea ordonantei care prevede amanarea majorarii lefurilor pentru profesori pana la jumatatea anului viitor, iar pe de alta de votul deputatilor pe aceeasi ordonanta pentru a decide daca greva generala a profesorilor va fi organizata sau nu pe 18 noiembrie.

Cele mai citite

Tanczos Barna ar lua în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat sâmbătă că „ia în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%”, deși inițial a spus că nu...

Bursele europene încheie săptămâna pe minus, influențate de datele economice din SUA

Singurul sector pe creștere a fost cel auto, cu un avans modest de 0,48% Bursele europene au înregistrat scăderi generalizate vineri, pe fondul datelor solide...

România interzice subvențiile pentru centralele de apartament pe gaze

Aceste subvenții includ granturi, împrumuturi pentru eficiență energetică, facilități fiscale și alte scheme de finanțare Autoritățile române au pregătit, cu întârziere, un proiect de ordonanță...
Ultima oră
Pe aceeași temă