9.3 C
București
vineri, 20 decembrie 2024

Greseli frecvente in CV

O prezentare incoerenta sau din care lipsesc datele de contact va descalifica din cursa obtinerii locului de munca dorit

Daca ati trimis CV-ul pentru recrutare mai multor companii, iar telefonul nu suna pentru a fi chemat la interviuri, ar fi cazul sa va intrebati care este cauza.
Prima intrebare pe care trebuie sa v-o adresati este cea legata de felul in care ati intocmit prezentarea dumneavoastra. si asta pentru ca modul in care ati redactat CV-ul, practic, va reprezinta.

Specialistii in resurse umane spun ca greselile cele mai frecvente din CV tin de neclaritatea in exprimare si de volumul informatiilor.

Prea scurt sau prea lung

Eduard Ezeanu, consilier in cariera al CareerExperts, considera ca este foarte importanta lungimea CV-ului. Ideal ar fi ca acesta sa fie de maximum doua pagini, astfel incat angajatorul sa nu-si piarda rabdarea atunci cand il citeste.

In plus, intr-un CV prea stufos s-ar vedea mai greu unele elemente, poate foarte importante. "O prezentare prea scurta nu detaliaza experientele profesionale, activitatile voluntare si nu demonstreaza abilitatile reale. Pe de alta parte, un CV prea lung s-ar putea sa aiba prea multe informatii redundante raportat la cerintele jobului", explica Eduard Ezeanu.

Informatii nerelevante

O alta greseala intalnita des de recrutori este cea referitoare la relevanta datelor. De pilda, se intampla ca unele informatii importante sa nu fie trecute in CV, lucru care aduce un minus candidatului. "Am intalnit persoane care, la discutia fata in fata, spuneau lucruri noi, nescrise in CV, dar de multe ori relevante pentru pozitia in discutie", spune Alina Negrea, senior partner la APlus Performance, din Bucuresti.

Insa si incarcarea CV-ului poate crea confuzii angajatorului. "De exemplu, nu are sens ca un profesionist in domeniul finantelor, ajuns la nivel de management, sa aiba trecuta la rubrica educatie, printre alte calificari, o scoala de design. Este complet irelevant pentru postul vizat", spune Alina Negrea, senior partner al APlus Performance, din Bucuresti.

Ortografie gresita

Expertii in resurse umane sunt de parere ca greselile de ortografie, de dactilografie si cele de exprimare sunt grave. Asta dovedeste ca autorul CV-ului este neatent si lipsit de interes pentru imaginea lui.

"Astfel de greseli le fac in special cei care nu acorda o importanta cuvenita trimiterii unui CV si care aplica la diverse joburi doar din inertie", spune Catalina Cochinescu, consultant al portalului www.HR-Romania.ro.

Lipsa de claritate

Foarte importanta in redactarea unui CV de nota 10 este claritatea informatiilor. O amestecatura de date, din care nu se intelege nimic, nu va folosi nimanui. "Este pacat, pentru ca un candidat cu un asemenea CV, desi s-ar putea sa aiba experienta si calitatile cautate, poate sa fie descalificat din start. si asta pentru ca, de cele mai multe ori, recrutorii nu au timp sa decodifice astfel de CV-uri", argumenteaza Catalina Cochinescu.

Fotografie nepotrivita

O alta greseala care este interpretata ca o lipsa de profesionalism sau chiar de maturitate, este alegerea unei poze necorespunzatoare. "Sunt candidati care opteaza pentru fotografii de la mare, impreuna cu alte persoane, cu pahare de bautura in mana", exemplifica experta Catalina Cochinescu. Unii si-au pus chiar poza de la nunta!

Specialistii recomanda alegerea unei poze tip buletin.

Minciuna are picioare scurte

Daca peste unele greseli se mai poate trece cu vederea, in privinta minciunilor nu se discuta. Informatiile false, eronate, distorsionate pot fi sesizate inca de la prima vedere de un profesionist. "Iar atunci cand ajungeti la urmatoarea etapa a selectiei si sunteti chemat la interviu, identificarea unei minciuni va opreste din start orice sansa de angajare in firma respectiva", spune Catalina Cochinescu.

SOLUTIE – Cum sa preveniti erorile
» Cititi CV-ul de mai multe ori dupa ce l-ati finalizat.
» Atentie maxima sa nu aveti greseli de exprimare, de scriere sau, mai rau, de ortografie!
» Rescrieti acolo unde simtiti ca nu "suna" bine.
» Dupa ce l-ati terminat de redactat, nu-l trimiteti direct angajatorului. Ideal este sa rugati un prieten sa-l citeasca, pentru a avea o parere sincera. Va fi mult mai obiectiv si va poate da o opinie realista, "din afara".
» Pentru mai multa siguranta, cereti si opinia unui consultant in resurse umane sau a unui consilier de cariera.
(Sursa:  Catalina Cochinescu, consultant al HR-Romania.ro)

Cele mai citite

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...

De ce să incluzi nucile braziliene în dieta ta zilnică: beneficii, valori nutritive și rețete delicioase

Nucile braziliene sunt adesea privite ca o gustare premium, însă puțini cunosc adevăratul potențial pe care aceste mici comori naturale îl aduc în alimentația...
Ultima oră
Pe aceeași temă