Diplomatii rusi sustin ca Romania va incepe, de luna viitoare, tratativele pentru aderarea la gazoductul rus South Stream. Analistul militar Cornel Codita argumenteaza ca, pentru Bucuresti, principalul avantaj al gazoductului rus ar fi reducerea pretului la gaze.
Romania va incepe luna viitoare negocierile cu Rusia pentru participarea la gazoductul South Stream, a anuntat, potrivit NewsIn, atasatul cultural al Moscovei la Bucuresti, Aleksandr Vasiliev, in cadrul primului colocviu romano-rus organizat dupa 1989. Conducta South Stream, prin care ar urma sa fie livrate gaze rusesti Europei, este o contrapondere la proiectul european Nabucco, gandit de statele UE pentru a aduce gaz din zona caucaziana in Occident, cu ocolirea Rusiei. Diplomatul rus spera ca planurile privind includerea Romaniei in South Stream sa se materializeze foarte repede cu Romgaz si sustine ca "sunt inca numai cateva planuri si tratative intre Transgaz si compania rusa Gazprom".
Directorul general al Transgaz, Ioan Rusu, a infirmat insa existenta unor astfel de negocieri intre companiile romanesti si gigantul energetic rus: "Nu avem tratative cu Gazprom. Este adevarat, sunt programate niste intalniri pentru lunile decembrie si ianuarie, dar nu pe subiectul South Stream". Potrivit lui Ioan Rusu, aceste intalniri au ca scop dezvoltarea colaborarii in domeniul inmagazinarii de gaze in Romania, precum si sporirea actualelor capacitati de tranzit.
Pe de alta parte, analistul militar Cornel Codita socoteste ca eventuala aderare a Romaniei la South Stream reprezinta, in contextul crizei financiare, "una dintre putinele sanse" pe care Bucurestiul le are de a plati mai putin pentru gaze, deoarece "intra direct in relatie cu furnizorul" si nu cu intermediarii. Analistul militar argumenteaza ca dezavantajul renuntarii la Nabucco ar fi ca, "tinand cont ca nu exista decat o singura sursa, Romania va depinde de ea", insa riscurile politice nu vor fi mai mari decat pentru celelalte state mari care au facut acelasi lucru, cum ar fi Germania.
Cornel Codita este de parere ca Romania "trebuie sa se predea in fata realitatii" pentru ca, in timp ce cu Gazpromul se discuta "cu contractul pe masa", pentru demararea proiectului Nabucco nu s-a facut nimic concret. Cu toate ca gazoductul european ramane prioritar pentru Romania, directorul Transgaz ne-a spus ca se va lua in calcul si propunerea companiei rusesti, daca va exista o invitatie oficiala de aderare la proiectul South Stream: "Depinde cat de interesati sunt cei de la Gazprom. Sa vina cu oferta". Necesitatea alegerii intre Nabucco si South Stream constituie un subiect tensionat pentru liderii politici de la Bucuresti. Astfel, presedintele Basescu sustine proiectul european, mentionat explicit ca prioritate si in Stategia Nationala Energetica adoptata de Executiv. In schimb, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca Romania va adera la South Stream daca va fi invitata. Directorul Transgaz ne-a explicat ca, in functie de propunerea cu care vor veni cei de la Gazprom, unda verde pentru aderarea la South Stream se va da cel mai probabil de catre o comisie interguvernamentala: "Pentru proiectele mari si strategice, cum ar fi acesta, decizia nu este la mana companiilor si trebuie gandita bine".