» Zeci de copii cu probleme grave de sanatate sunt tinuti de ani de zile in spitalul de bolnavi cronici din Tutova, judetul Vaslui. Medicii spun ca parintii nu se intereseaza de soarta copiilor, in vreme ce autoritatile sanitare din judet sustin ca nu s-a justificat internarea lor pe o perioada atat de indelungata.
La mijloc ar putea fi vorba de bani.
Sunt cazuri de copii care zac pe paturile spitalului din Tutova, judetul Vaslui, de aproape cinci ani. Cel mai grav, care a creat si multa valva, este cel al unei fetite din sectia "Recuperare nutritionala pediatrica", in varsta de cinci ani si jumatate, aflata aici de mai bine de patru ani. Mama copilei sustine ca a incercat de cateva ori sa-si ia copilul de la spitalul din Tutova, dar s-a izbit de refuzul medicilor. Femeia sustine ca medicii nu-i dau fetita pe motiv ca inca nu este refacuta complet. Aceasta mai spune ca a facut plangere la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui, desi, intr-o convorbire privata, sustine altceva: "Nu m-am mai dus s-o vad, sta bine acolo, e cald, e bine". Ionel Armeanu stefanica, directorul Directiei pentru Protectia Copilului Vaslui, nu crede ca lucrurile stau asa cum sustine mama fetitei.
El neaga ca, la Tutova, s-ar produce ilegalitati. "Acolo sunt medici specialisti, care stiu foarte bine ce au de facut. In momentul in care medicii de acolo ajung la concluzia ca un copil si-a revenit si a fost recuperat, ne anunta si pe noi, pe langa familie. Noi nu avem absolut nici un fel de competenta cu acest spital, cata vreme acolo nu se petrece nimic suspect, legat de drepturile copilului", a explicat Armeanu. In ciuda acestor declaratii, alti specialisti de la Protectia Copilului spun ca "un copil nu trebuie privat de caldura materna, fiind incurajat abandonul familial". Directorul executiv al ASP Vaslui, dr. Luminita Costache, nu intelege de ce copiii se afla in spital de atatia ani. "Nu se justifica spitalizarea copiilor o perioada atat de lunga. Perioada maxima de spitalizare ar trebui sa fie de maxim 30 de zile", sustine dr. Costache.
Conducerea Spitalului din Tutova se apara insa: "Sa-i externam. Dar, cui? Ca familiile lor nu vin sa-i ia acasa. Noi ii tratam bine, avem grija de ei, nu facem nimic ilegal", explica dr. Delia Asoltanei, directorul Spitalului Tutova.
In spital, la sectia nutritionala pediatrica sunt 26 de copii internati, cu diverse perioade de spitalizare. Pentru acestia, o fundatie umanitara asigura hrana si alte cheltuieli in suma de 5.000 de euro, lunar, in timp ce bugetul local si Casa de Asigurari de Sanatate contribuie cu aproape sase miliarde de lei anual.