-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialSolutia Melescanu: investitiile in aparare ne scapa de criza

Solutia Melescanu: investitiile in aparare ne scapa de criza

Investitiile guvernamentale in industria apararii pot salva economia de la recesiune prin cresterea comenzilor si, implicit, a locurilor de munca, sustine ministrul Apararii. Expertii militari amintesc in plus  ca tot asa au depasit marile puteri criza din 1929-1933.

Investitiile in industria romaneasca de aparare ar putea fi solutia evitarii crizei economice, alaturi de banii cheltuiti pe infrastructura, crede ministrul Apararii, Teodor Melescanu. In prezent, aceasta industrie este privita ca o gaura neagra a economiei romanesti, care a ratat toate momentele favorabile privatizarii si care si-a redus drastic locurile de munca si productia, fata de perioada dinainte de 1989. Totusi, Melescanu a explicat ieri la Arad ca aceasta industrie poate crea locuri de munca, are piata de desfacere si poate deci revitaliza sectorul economic. "Industria de aparare trebuie sa fie unul dintre pilonii pe care ne bazam in depasirea actualei crize. Eu nu consider ca investitiile in aparare reprezinta pierderi de resurse.

 

Ele creeaza cerere pe piata, locuri de munca si pana la urma reprezinta una dintre caile cele mai bune, impreuna cu investitiile in infrastructura, pentru a depasi perioadele de recesiune economica", a declarat Teodor Melescanu. Ministrul Apararii nu a oferit insa si detalii concrete despre aceste investitii providentiale pentru economie, mai ales in conditiile in care Romania a pierdut legatura cu pietele internationale in domeniul armamentului, pe care se baza inainte de 1989. La ora actuala, in ceea ce priveste armamentul performant, Romania depinde de importurile din tarile producatoare de tehnica militara la standardele cerute de NATO. Cel putin din punct de vedere istoric, Melescanu are dreptate, constata generalul in rezerva Mihail Ionescu, directorul Institutului pentru Studii Politice de Aparare si Istorie Militara.

 

"Interventia masiva a statului in economie prin investitii in mari lucrari publice sau in industria de armament este o solutie pentru iesirea din criza. Pentru a iesi din marea criza din 1929-1933, Germania a in-vestit in sosele, iar SUA in cai ferate, porturi si armament", ne-a explicat generalul (r) Ionescu. Cat despre neperformanta industriei romanesti de aparare, Ionescu spune ca este un cerc vicios: nu poti sa atingi standarde inalte fara bani si de aceea Romania nu poate colabora cu marii producatori internationali de armament. In plus, investitiile in aparare ar crea locuri de munca si in alte industrii, cum ar fi cea metalurgica sau cea electronica.

Pana acum, teoria ministrului Apararii pare sa se verifice prin situatia fabricilor de armament din tara: criza actuala nu le-a atins inca, ci doar efectele istorice ale lipsei de investitii. La cele doua fabrici din Cugir nu se preconizeaza disponibilizari masive, potrivit reprezentantilor celor doua societati. De la UM Cugir vor fi concediati 30 de angajati pana la sfarsitul anului, dar acest lucru face parte din programul de restructurare aplicat acolo de mai bine de un an de zile. In continuare, uzina cugireana mai ramane cu 660 de angajati, care produc munitie pentru export. La Fabrica de Arme SA mai lucreaza efectiv doar 200 de persoane. Munitia si armamentul de la Cugir sunt exportate in tari din Asia si Africa, prin intermediul unor societati din SUA.

 

In Caras-Severin situatia este mai grava: de la 1 noiembrie, din cei 116 angajati ai Arsenalului Resita au mai ramas doar 25. La Avioane SA Craiova, a carei privatizare a fost amanata de mai multe ori din cauza lipsei de oferte, lucreaza aproape 700 de oameni. Daca privatizarea nu va avea loc, din schema vor sari 300 de angajati. Presedintele Consiliului de Administratie, Adrian Mironescu: a declarat ca: "In situatia economica de la aceasta ora, nu mai avem preferinte, orice investitor este bun".

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă