17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialCandidatii pentru Parlament colaboratori ai Securitatii raman necunoscuti

Candidatii pentru Parlament colaboratori ai Securitatii raman necunoscuti

» CNSAS a inceput verificarea candidatilor la alegerile parlamentare. Rezultatul verificarilor nu va fi aflat insa in timpul campaniei electorale sau, in orice caz, numele celor suspectati de colaborationism nu vor fi facute publice.
» Dintre cei alesi la scrutinul local din iunie, doi au fost, se pare, ofiteri de Securitate, iar 50 au colaborat cu politia politica.

Cu mai putin de o luna de zile pana la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) nu are inca la dispozitie toate datele solicitate privind candidatii, pentru a putea incepe verificarile. Pe de alta parte, chiar daca le-ar avea, CNSAS nu ar putea sa publice verificarile in cazul in care suspecteaza colaborationismul anumitor candidati. Noua legislatie prevede ca doar in urma unui proces poate fi facut public verdictul.
Purtatoarea de cuvant a CNSAS, Ancuta Median, ne-a spus ca numai doua dintre birourile electorale judetene, respectiv cele din Arges si din Constanta, mai au de trimis listele cu candidati pentru ca CNSAS sa poata incepe verificarea acestora.

 

Ancuta Median a argumentat faptul ca verificarile incep atat de tarziu pentru ca "abia au sosit listele de la birourile electorale, iar ele trebuie apoi prelucrate", cu toate acestea, pentru CNSAS aceasta este "prioritatea zero" a institutiei.
In aceste conditii, este greu de crezut ca CNSAS va putea analiza eventuala colaborare cu Securitatea a tuturor candidatilor pentru alegerile parlamentare pana la incheierea campaniei electorale. Profesorul de stiinte politice Alexandru Radu crede ca, "desi colaborarea cu Securitatea nu atrage interdictia de a candida la alegeri, ci i-ar putea face cel mult de ras pe candidati, este important ca informatia sa apara in campanie, ulterior fiind irelevanta".

De altfel, ieri Curtea Constitutionala a decis ca Dan Voiculescu poate candida in continuare la Senat, in ciuda contestatiei depuse de Asociatia Adevar si Dreptate. Asociatia a sesizat procurorii in legatura cu faptul ca presedintele fondator al PC a facut fals in acte publice deoarece, in 2004, cand si-a inceput mandatul de parlamentar, Voiculescu a semnat o declaratie de necolaborare cu Securitatea, ulterior CNSAS stabilind ca a facut politie politica.
La randul sau, presedintele Grupului pentru Dialog Social, Radu Filipescu, ne-a explicat ca "ar fi foarte bine sa se dea solutii in timp util pentru toti candidatii pentru a se asigura, intr-un fel, egalitatea". Chiar daca CNSAS nu ar reusi sa dea verdicte pana la finalul campaniei, Radu Filipescu sustine ca "este important sa existe in continuare aceasta institutie", pentru ca "in fata dovezilor romanii ar fi mai interesati de acest subiect".

 

Presedintele Asociatiei ProDemocratia, Cristian Pirvulescu, este de aceeasi parere: "Niciodata nu este prea tarziu pentru aflarea adevarului: daca se constata ca au mintit, vor fi sanctionati".
CNSAS nu a terminat nici pana acum verificarea celor care au fost alesi la locale, pentru ca nu toate judetele au trimis dosarele. Insa, potrivit purtatoarei de cuvant a institutiei, din cele circa 4.300 de persoane procesate, au fost date 2.500 de adeverinte, doua decizii de ofiteri de Securitate, 50 de constatari de colaborare se afla pe rolul instantelor, iar 250 de dosare sunt acum in lucru.

Cele mai citite

Aproximativ 6.000 de incidente de securitate zilnice la domeniile „.ro”. Digitalizarea și AI, esențiale pentru viitor

Aproximativ 6.000 de incidente de securitate cibernetică au loc zilnic la domeniile ".ro", a anunțat miercuri Victor Vevera, directorul general al Institutului Național de...

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Consultări pentru Start-Up Nation 2024: TVA eligibil, obligații de creare locuri de muncă și întârzieri în plățile din 2022

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a organizat recent două sesiuni de consultare pentru stabilirea procedurii de implementare a programului Start-Up Nation 2024. La discuții...
Ultima oră
Pe aceeași temă