3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSportMai multi bani pentru sanatate

Mai multi bani pentru sanatate

STAREA JALNICA A SISTEMULUI sanitar romanesc a fost disecata, povestita, comentata si ras-comentata, ministrii Sanatatii au cazut la datorie mai ceva ca soldatii pe front, rapusi de bumerangul "masurilor" pe care le-au luat, politicienii au promis multe si au facut putine, banii de la guverne pentru sistemul sanitar s-au dat cu taraita. Cand s-a rezolvat temporar o criza a medicamentelor din farmacii, a aparut criza de sange in centrele de hematologie, cand a trecut aceasta, s-a constatat ca in spitale nu este aparatura performanta, apoi a revenit problema lipsei medicamentelor – in spitale de data aceasta. Ultima, cea mai grava, a venit o data cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Cand rasufla si romanul usurat ca vine UE si ne ajuta sa reglementam lucrurile, medicii si asistentii medicali, satui de salariile de mizerie, au decis sa plece cu miile in strainatate. Exodul cadrelor medicale trebuie oprit de urgenta, spun la unison politicienii din toate partidele, pacientii, reprezentantii societatii civile.

CU ATATEA PROBLEME
de rezolvat, nu le-ar fi fost deloc greu principalelor partide politice sa intocmeasca niste programe de guvernare prin care sa incerce, in domeniul sanatatii, punerea la punct a unor strategii concrete, cu termene de finalizare. Din frica de angajamente, din subestimarea electoratului ori din dezinteres, toti cei trei actori principali cu sanse reale de a ajunge la guvernare – PNL, PD-L, alianta PSD-PC – au umplut paginile cu afirmatii demagogice, pe alocuri sforaitoare, si s-au aratat zgarciti cu promisiunile concrete.
Cel mai stufos program in domeniul sanatatii este al liberalilor, pe care presedintele Asociatiei Nationale a Asiguratilor si Pacientilor din Asigurarile Sociale de Sanatate, Alexandru Buzamet, il caracterizeaza intr-o fraza: "Mie mi se pare ca pe dinafara gardul e vopsit frumos, dar interiorul cred ca niciodata nu va ajunge dichisit". Buzamet a observatca singura prevedere concreta in acest program pare a fi construirea a 32 de spitale de urgenta.
Liliana Pintilie, presedinta Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania (OAMMR), considera ca PNL are cea mai completa oferta, desi este deranjata de faptul ca cei pe care ii reprezinta nu sunt bagati in seama de nici unul dintre partide: "Ignora 130.000 de oameni din sistem si problemele cu care se confrunta acestia". Asistentii medicali si moasele cer sa fie degrevati de o serie de sarcini care nu sunt de competenta lor si sa li se lase mai mult timp pentru ingrijirea pacientilor.

PRESEDINTELE Asociatiei Medicilor Rezidenti din Romania, dr. Mircea Tampa, critica programul PNL pentru ca, spune el, "anunta continuarea unei linii de politici falimentare, care a adus sistemul in starea in care se afla acum, dovedind lipsa de viziune". Rezidentii se bucura in schimb de promisiunea PD-L de a investi in cercetare, iar reprezentantul lor spune ca programul PSD±PC i se pare complet, pentru ca ar aduce beneficii atat pacientilor, cat si cadrelor medicale.
Alte promisiuni concrete ale liberalilor, pe langa construirea a 32 de spitale de urgenta, 8 regionale si reabilitarea celorlalte, sunt construirea a 3.000 de cabinete multifunctionale – cele mai multe in mediul rural, reducerea TVA la medicamente la 5% in scopul ieftinirii acestora si cresterea bugetului alocat sanatatii la 7% din PIB pana in 2012.
Programul liberal-democratilor este mai putin stufos si ceva mai la obiect, insa nici acesta nu abunda in promisiuni cu termene de indeplinire. Singurele puncte asumate tin de finantarea sistemului – PD-L promite 6% din PIB –, de adoptarea Planului National de Resurse Umane in Domeniul Medical si de infiintarea unor organisme: Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor, Oficiul pentru Promovarea si Protectia Drepturilor Pacientilor, Institutul National pentru Evaluarea Tehnologiilor Medicale si Comisia Nationala de Dezvoltare in Profil Teritorial a Infrastructurii Medicale.

POLITICIENII
din alianta PSD±PC nu se dezic de declaratiile populiste, cu puternic iz electoral. Nu par a se fi deranjat sa construiasca o strategie care sa salveze sistemul sanitar romanesc.

MINISTRUL
Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a afirmat recent ca deficitul de medici in Romania este de 10-25% si a propus ca solutie aducerea de medici din afara UE, cum ar fi cei din tarile arabe si din China, care deja se pregatesc la facultatile de medicina romanesti. Un salariu de incadrare de 900 de lei, care cu tot cu sporuri ajunge cam la 1.200-1.300 de lei, ar putea fi tentant pentru un astfel de medic, se gandeste Nicolaescu, care spune ca acesti doctori vor trebui sa vina cu certificate de conformitate prin care sa demonstreze ca pregatirea din tara lor este conforma cu cerintele UE. Daca ar fi, se intreaba specialistii din Romania, de ce ar alege acesti medici sa munceasca la noi in tara, pe 1.200 de lei, si nu in Germania, Austria, Franta sau Italia, unde ar putea castiga usor 2.000-3.000 de euro pe luna?

» Nici un guvern si nici un ministru de finante nu se avanta sa aprobe un buget mare pentru sanatate, spun mai multe cadre medicale din sistem, pentru ca rezultatele investitiilor lor se vor vedea peste sapte-opt-chiar zece ani. Altcineva – un alt ministru al sanatatii, poate chiar un alt partid – isi va aroga reusita de a fi scos din colaps sistemul sanitar si de a fi convins medicii tineri sa nu mai plece la lucru in strainatate.

 

 

1.Resurse umane
PNL: cresterea numarului de medici si de asistenti medicali prin imbunatatirea sistemului de salarizare si cresterea calitatii locurilor de munca.
PSD-PC: spor de fidelitate pentru cei care continua sa lucreze in sistem, de exemplu un spor de 10% din salariu in cazul in care un cadru medical ramane 5 ani in aceeasi unitate medicala.
PD-L: crestere a veniturilor personalului medical, schimbarea sistemului de salarizare si Adoptarea Planului National de Resurse Umane in Domeniul Medical.

 

 

2.Calitatea serviciilor medicale
PSD-PC: participarea personalului sanitar la un program de educatie continua garantat de catre stat si introducerea unor standarde de calitate pentru toate nivelurile sistemului sanitar romanesc.
PNL: urmarirea calitatii rezultatelor prin integrarea pacientilor in procesele de luare a deciziilor si promovarea serviciilor de excelenta catre cetatenii celorlalte tari membre ale Uniunii Europene (servicii de stomatologie, balneoclimaterice, chirurgicale etc.).
PD-L: adoptarea de standarde privind calitatea ingrijirilor medicale si infiintarea Oficiului pentru Promovarea si Protectia Drepturilor Pacientilor.

 

 

3.Finantarea sistemului sanitar
PD-L: asigurarea resurselor pentru sanatate la un nivel de 6% din PIB si alocarea echilibrata a resurselor materiale in profil teritorial si finantarea cercetarii stiintifice in domeniul medical.
PNL: Cresterea finantarii totale a sistemului de sanatate la 7% din PIB in anul 2012, esalonat astfel: 5,5% din PIB in 2009, 6% in 2010, 6,5% in 2011 si 7% in 2012.
PSD-PC: 9% din PIB pentru Sanatate, incepand din 2009, in cicluri bugetare multianuale, astfel incat in maximum doua cicluri electorale infrastructura din sistem sa fie compatibila cu tarile din Uniunea Europeana.

 

 

4.Medicamente si unitati sanitare
PNL: reducerea TVA la produsele medicamentoase la 5%, cu efect pe reducerea preturilor de vanzare cu amanuntul; construirea a 32 de spitale de urgenta noi: 8 regionale, 20 judetene, 3 municipale, 4 orasenesti si 3 comunale.
PSD-PC: elimina plafoanele la medicamente din farmacii; infiintarea de centre multifunctionale, in special in mediul rural, si construirea a 8 spitale regionale ultramoderne.
PD-L: transparenta in modalitatea de stabilire a pretului medicamentelor si cea de compensare pe criterii de eficacitate si eficienta; dezvoltarea ingrijirilor in ambulatoriul de specialitate si intensificarea masurilor de medicina preventiva.

Tatiana Dabija
Tatiana Dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

Cum îmi amintesc anul 2024

Un bal mascat într-un castel gotic, unde fiecare invitat poartă o mască eclatantă, dar pașii îi trădează nesiguranța. Este anul în care România a...

Cum îmi amintesc anul 2024

Un bal mascat într-un castel gotic, unde fiecare invitat poartă o mască eclatantă, dar pașii îi trădează nesiguranța. Este anul în care România a...

Franța adaugă la rețea, primul reactor nuclear din ultimii 25 de ani

Reactorul sub presiune Flamanville 3 este cel mai mare din Franța, cu 1,6 gigawați și unul dintre cele mai mari din lume Franța a conectat...
Ultima oră
Pe aceeași temă