Satule de discutiile pe baza "principiilor" cu Guvernul, fara insa sa se intrevada o solutie ferma, sindicatele au decis continuarea protestelor conform calendarului stabilit.
La negocierile de ieri dintre marile confederatii sindicale, pe de o parte, si ministrul Muncii, Mariana Campeanu, plus alti reprezentanti ai Guvernului, pe de alta, pe tema elaborarii legii unice a salarizarii bugetarilor, care ar urma sa fie pusa in aplicare la jumatatea anului viitor, nu s-a ajuns la nici un compromis. Nemultumit de turnura pe care au luat-o discutiile, liderul Aliantei Nationale a Sindicatelor functionarilor publici Sed Lex, Vasile Marica, a plecat de la Ministerul Muncii inainte ca intalnirea sa se fi incheiat, acuzand Guvernul ca doreste "tergiversarea situatiei". Vasile Marica ne-a explicat ca "s-au discutat numai principiile legii unice de salarizare a bugetarilor" si ca nu a vrut "sa vorbeasca despre principii daca nu se ia in calcul si un suport financiar".
Liderul Sed Lex s-a aratat nemultumit si de faptul ca la rundele de negociere anterioare "s-a discutat pe cifre si acum ele au lipsit cu desavarsire". In timp ce sindicalistii de la Sed Lex vor intra in greva saptamana viitoare, Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA) a anuntat ieri ca nu va organiza nici un fel de actiune de protest in campania electorala. Presedintele FNSA, Valer Suciu, sustine ca aceasta decizie a fost luata, pe de o parte, pentru ca "a face greva in acesta perioada inseamna a face anumite jocuri politice", iar pe de alta parte, deoarece nu doresc sa creeze nemultumiri in randul cetatenilor, iar sindicalistii sa ramana fara salarii pe perioada protestelor.
In schimb, sindicalistii din invatamant nici nu s-au mai prezentat la aceste negocieri, ei asteptand sa-si rezolve problemele in strada. Presedintele Federatiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, ne-a spus ca reprezentantii sindicatelor din invatamant au mai fost la doua runde de negocieri cu Guvernul si ca nu mai sunt dispusi sa asculte "povesti de adormit copiii". Gheorghe Isvoranu a sugerat ca reprezentantii Executivului au incercat sa ii momeasca pe sindicalisti sa accepte o marire nesemnificativa care sa fie pusa in aplicare de anul viitor in schimbul renuntarii la proteste.
In conditiile in care Guvernul si sindicatele nu reusesc sa se inteleaga, pe 10 noiembrie profesorii vor intra in greva de avertisment, iar pe 18 noiembrie, daca nu li se acorda majorarea salariala de 50 la suta, vor intra in greva generala pe termen nelimitat. Sindicalistii afiliati la Sed Lex dubleaza protestele dascalilor si vor recurge la greva pe 13 noiembrie. Bulgarele protestelor s-a rostogolit si peste salariatii de la CFR, care vor inceta activitatea vineri timp de sase ore, incepand cu ora 7 dimineata. Lucratorii de la CFR sutin insa ca greva lor este determinata de faptul ca, desi se apropie sfarsitul anului, nu au primit banii alocati pentru investitiile pe 2008.