21.1 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialBarack Obama - un nou presedinte pentru o noua America

Barack Obama – un nou presedinte pentru o noua America

Candidatul democrat Barack Obama a obtinut suficiente voturi in Colegiul electoral pentru a deveni al 44-lea presedinte american si prima persoana de culoare care ajunge sef la Casa Alba, transmite CNN pe baza rezultatelor sondajelor efectuate la iesirea de la urne, citat de Newsin.

Si canalele CBS, ABC si Fox au facut aceeasi predictie, estimand ca Obama a reusit sa depaseasca pragul de 270 de voturi in Colegiul electoral, ceea ce ii asigura locul in Biroul Oval al Casei Albe.

Anuntul canalelor americane de televiziune a fost intampinat cu o imensa bucurie in diverse locuri publice din Statele Unite unde simpatizantii lui Obama se reunisera deja pentru a sarbatori aceasta victorie mult asteptata.

Alegerea lui Obama este istorica intr-o tara unde populatia de culoare nu avea acces de facto la birourile de vot in urma cu numai jumatate de secol. "Cine ar fi crezut in urma cu 40 de ani ca un negru, pe nume Barack Obama, va deveni intr-o zi candidat al Partidului Democrat?", sublinia insusi invingatorul alegerilor prezidentiale de marti, in urma cu cateva luni.

Victoria sa, foarte asteptata in mai multe tari, intervine dupa opt ani de administratie Bush care au indepartat Statele Unite de opinia publica din strainatate prin politica promovata, considerata adesea agresiva si unilaterala.

In varsta de 47 de ani, Obama, care isi va prelua mandatul la 20 ianuarie 2009, va mosteni o situatie economica extrem de dificila. Statele Unite, aflate in pragul recesiunii, traverseaza cea mai grava criza financiara dupa cea din 1929. Tara este angajata in doua razboaie, in Irak si Afganistan.

 

Presedintele american in exercitiu, George W. Bush, i-a telefonat democratului Barack Obama, pe care l-a felicitat pentru victoria obtinuta in alegerile prezidentiale de marti, a anuntat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Dana Perino.

"Domnule presedinte, felicitarile mele! Ce seara superba pentru dumneavoastra, pentru familia si pentru sustinatorii dumneavoastra!", a spus Bush.

"Va promit ca aceasta tranzitie se va desfasura lin. Sunteti pe punctul de a face una dintre cele mai mari calatorii din viata dumneavoastra. Felicitari, va doresc sa va faca placere", a adaugat presedintele american in exercitiu.

Perino a precizat ca Bush l-a invitat pe Obama sa faca in curand o vizita la Casa Alba, impreuna cu familia.

 

Republicanul John McCain si-a recunoscut marti infrangerea in alegeri si a declarat ca i-a telefonat adversarului sau democrat Barack Obama pentru a-l felicita pentru victoria sa, relateaza AFP si Reuters.

John McCain a sustinut un discurs in fata sustinatorilor sai adunati intr-un hotel din Phoenix, statul Arizona. Senatorul in varsta de 72 de ani le-a cerut americanilor sa-l sprijine pe Obama, anuntand ca intentioneaza sa-l ajute sa faca fata provocarilor cu care se confrunta tara.

'Oricare ar fi fost divergentele noastre, suntem amandoi americani si credeti-ma cand spun ca nicio asociere nu a insemnat mai mult pentru mine decat asta', a declarat McCain.

'Este normal ca in seara asta sa ma simt dezamagit dar maine trebuie sa trecem peste asta', a mai adaugat McCain.

 

Simbolic, primele sectii de vot s-au deschis la miezul noptii in statul New Hampshire, in satele Dixville Notch si Hart’s Location, care au impreuna aproximativ 120 de locuitori. Potrivit CNN, in Dixville Notch, 15 alegatori au votat pentru Barack Obama, iar sase au votat pentru John McCain, fiind pentru prima data cand aceasta localitate alege un candidat democrat dupa 1968.
Rezultatul din micul sat din New Hampshire a confirmat ceea ce indicau sondajele de opinie Reuters, C–Span si Zogby date publicitatii inaintea deschiderii sectiilor de votare: mentinerea avansului lui Obama la nivel national si in cinci din cele opt state-cheie (Florida, Ohio – unde avantajul era sub marja de eroare), Virginia, Nevada (toate cele patru state fiind castigate de republicanul George W. Bush in 2004) si Pennsylvania. In Missouri, cei doi candidati erau cotati la egalitate, cu 49%. Pe plan national, democratul Barack Obama era cotat cu un avantaj de 11%.

Republicanul John McCain a facut un adevarat tur de forta, vizitand sapte state in ultimele 20 de ore ale campaniei electorale, in timp ce Obama a vizitat trei state, ultimele mitinguri democrate fiind programate in locuri cu mare incarcatura simbolica: in comitatul Duval din Florida, unul dintre punctele "fierbinti", in care s-au renumarat voturile in alegerile din anul 2000, castigate prin decizia Curtii Supreme de catre republicanul George W. Bush, al doilea in Carolina de Nord, stat care nu a mai votat pentru un candidat democrat incepand din 1976, si comitatul Prince William din nordul statului Virginia, castigat de Bush in 2004, dar care a atras de atunci numerosi tineri, una dintre categoriile de alegatori pe care a mizat in aceste alegeri democratul Obama.

Ultima zi a campaniei lui Obama a fost marcata de o tragedie personala: decesul bunicii sale materne, albe, Madelyn Dunham, care l-a crescut pe Barack de la varsta de 10 ani, cand mama lui a plecat in Indonezia, tara de origine a celui de-al doilea sot. Candidatul democrat a evocat-o cu multa caldura pe bunica sa in timpul unui miting din Charlotte, Florida, spunand ca aceasta a fost "unul dintre acei eroi tacuti care se gasesc in intreaga America. Ei nu sunt celebri. Numele lor nu apar in ziare. Dar in fiecare zi ei muncesc din greu. Au grija de familiile lor. Se sacrifica pentru copiii si nepotii lor. Nu cauta luminile rampei, ci fac doar ceea ce este corect". "In aceasta multime sunt numerosi astfel de eroi tacuti. Aceasta este America pentru care luptam", a incheiat el emotionat. Tragedia a sporit simpatia de care se bucura candidatul democrat, aducandu-i noi voturi, considera analistii.

» Noile tehnologii
Alegerile de ieri sunt istorice nu doar prin personalitatile candidatilor – primul afroamerican si prima femeie intrati in cursa pentru cele mai inalte functii in stat –, ci si prin modul revolutionar in care au fost utilizate, in special de catre tabara democrata, noile tehnologii, in primul rand, internetul. Platforma YouTube, care nu exista in urma cu patru ani, a fost exploatata la maximum de catre echipa de campanie democrata, noi clipuri cu Barack Obama fiind postate constant in ultimele sase luni. Tot echipa democrata a reusit sa colecteze prin internet sume-record pentru o campanie electorala, avantajul lui Obama fiind coplesitor, desi acesta a refuzat fondurile publice puse la dispozitie candidatilor.

S-a reusit atragerea la urne a unui numar-record de alegatori, in special tineri si afroamericani. Experti in strategii electorale – inclusiv conducatorul campaniei republicanului John McCain, Steve Schmidt – si analistii au admis unanim, pentru "The New York Times", ca, de acum, nici o campanie electorala nu va mai putea ignora imensul salt tehnologic realizat anul acesta.

 

 

Criza economica schimba prioritatile de politica externa ale Casei Albe

» Cu un an in urma, ambii candidati considerau ca razboiul din Irak si programul nuclear iranian sunt principalele probleme de politica externa ale SUA.

» Daca John McCain amintea de existenta unei Rusii din ce in ce mai agresive, Barack Obama vorbea despre "recladirea parteneriatelor" internationale ale Americii.

» Razboiul din Georgia si, mai ales, criza economica mondiala determina o reorientare a politicii externe americane in conditiile in care UE si Rusia vorbesc tot mai mult de nevoia de "multipolarism".

In urma cu un an, ambii candidati publicau in revista "Foreign Affairs" cate un articol in care isi expuneau fiecare prioritatile de politica externa. La vremea respectiva principala problema aflata in dezbatere era cand trebuie retrase trupele americane din Irak. Obama pleda pentru o retragere in cel mai scurt timp, in vreme ce McCain se pronunta pentru mentinerea trupelor atat cat este necesar pentru a garanta un Irak sigur. In privinta Iranului, unul prefera deschiderea unui dialog, chiar si direct, cu liderii iranieni pentru a-i determina sa renunte la programul nuclear, iar celalalt se pronunta pentru un regim mai dur de sanctiuni, sub spectrul amenintarii cu folosirea fortei.

Daca Obama nu mentiona Rusia decat in contextul reducerii armamentului nuclear, rivalul sau republican avertiza asupra politicii tot mai agresive a Moscovei in raport cu "vecinatatea apropiata". McCain lansa ideea constituirii unei Ligi a Democratiilor, in vreme ce Obama pleda pentru revenirea SUA in sistemul institutiilor internationale.
Toate aceste prioritati au fost date peste cap de razboiul din Georgia, dar mai ales de criza financiara mondiala. In scurta vreme au aparut voci care contesta actualul sistem mondial si cer o "noua ordine economica mondiala", noi reglementari ale pietei globale si noi institutii. La presiunea Frantei, ministrii de Finante ai Uniunii Europene au elaborat un document ambitios de reformare a institutiilor internationale precum FMI sau G8 si crearea unui mecanism strict de supraveghere si reglementare a pietelor financiare internationale, pe care intentioneaza sa il prezinte pe 15 noiembrie la Summitul G20 de la Washingon.

 

Desi este putin probabil ca presedintele Bush sa accepte planul european, ramane in sarcina viitorului presedinte sa decida daca va da sau nu curs cererilor de control al pietei mondiale. Mai ambitios chiar decat europenii, presedintele rus, Dmitri Medvedev, are intentia sa ceara astazi "diversificarea centrelor financiare globale si a monedelor de tezaurizare".
Cu o zi inainte, ministrii de Externe europeni au elaborat o scrisoare in care cereau SUA un rol mai important pentru Europa in probleme cum ar fi relatiile cu Rusia, Afganistanul, Orientul Mijlociu si reforma ONU, FMI si G8 pentru intarirea "diplomatiei multilaterale" (vezi pagina 13). Rusia, la randul ei, pledeaza din ce in ce mai puternic pentru o "ordine multipolara" si pentru un nou pact de securitate in Europa.

Relatiile cu China, cel mai mare creditor al Statelor Unite, capata o importanta deosebita in conditiile in care divergentele comerciale dintre cele doua tari pot conduce la un conflict deschis. Daca McCain s-a declarat un adept al comertului liber, Obama s-a pronuntat pentru renegocierea unor acorduri in sensul protejarii producatorului american. La inceputul lunii mai a anului viitor, viitorul presedinte american va trebui sa dea un raspuns ferm la intrebarea daca autoritatile chineze manipuleaza sau nu moneda – yuanul – pentru a favoriza exporturile chinezesti in dolari. Daca acest raspuns va fi "da", va infuria Beijingul, care detine o rezerva de 2.000 de miliarde de dolari.

Cele mai citite

Băncile din UE dezvoltă Wero, un sistem de plăți alternativ pentru a reduce dependența de Visa și Mastercard

Cele mai mari bănci din Uniunea Europeană au colaborat în secret timp de mai mulți ani pentru a dezvolta un nou sistem de plăți...

România va fi „măturată” de ciclonul Ashely, spune ministrul Mediului

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a avertizat duminică dimineață că România va fi afectată semnificativ de ciclonul Ashley în următoarele ore, subliniind că pericolul principal...

Soarele, partener de afaceri: A demarat Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice

Administraţia Fondului pentru Mediu lansează sesiunea de înscriere cu un buget record de aproximativ două miliarde de lei. Fondurile alocate primei etape a programului, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă