7.8 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăSpecialCriza economica "musca" la Cluj

Criza economica „musca” la Cluj

– Sute de angajati din metalurgie si sticlarit se pregatesc pentru somaj tehnic.

Criza economica mondiala isi face simtite efectele si in judetul Cluj. Aproape 200 de angajati ai combinatului metalurgic detinut de concernul rusesc Mechel in Campia Turzii vor intra in somaj tehnic. Liderul Sindicatului Liber Industria Sarmei Campia Turzii, Ioan Pascu, a declarat ca, deja, managementul a luat decizia trimiterii acasa a 193 de angajati, din pricina lipsei comenzilor de la partenerii comerciali. Pascu a afirmat ca vanzarile combinatului din Campia Turzii au scazut dramatic din pricina impasului in care se afla constructorii de imobile, precum si industria auto, cele doua mari sectoare care consumau produsele din fier obti-nute in orasul ardelean.

 

Angajatii aflati in somaj tehnic vor primi cate 75 la suta din salariile de incadrare, plus sporurile de vechime. In luna decembrie, alte cateva sute de angajati ai combinatului ar urma sa "guste" din cupa somajului tehnic. Productia va fi redusa la minimum, iar angajatii care vor ramane la serviciu vor fi folositi pentru taierea fierului vechi din depozitele Mechel, care va fi folosit pe post de materie prima dupa reluarea productiei. si asta in conditiile in care comenzile destinate combinatului metalurgic vor scadea si mai mult, pentru ca munca in domeniul constructiilor este redusa in anotimpul rece.

 

Liderul sindical Ioan Pascu a declarat ca specialistii in metalurgie estimeaza ca acest domeniu economic va fi relansat in luna martie, atunci cand companiile din domeniul imobiliar vor incerca sa investeasca din nou pe aceasta piata. Asa ca, la inceputul primaverii, vor fi redeschise toate sectiile combinatului. In prezent, la Mechel Campia Turzii mai lucreaza doar 2.700 de persoane. Combinatul a fost privatizat acum cinci ani, cand pachetul majoritar de actiuni a fost vandut de catre statul roman grupului rusesc Mechel. Atunci, la combinat lucrau 5.500 de angajati.

CRIZA
Concedierile de la Mechel nu sunt un fenomen izolat. Combinatul de hartie si celuloza Somes SA Dej, detinut de omul de afaceri stefan Vuza, va concedia 450 de angajati. Fabrica Napolact din Huedin va da afara 160 de persoane. De asemenea, fabrica de mobila "Vladeasa" din Huedin, unul dintre furnizorii concernului suedez IKEA, si-a inchis portile deja, iar 268 de persoane au rpmas fara loc de munca.

Cele mai citite

Maria Zaharova critică alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din Republica Moldova

Într-o declarație transmisă de Ambasada Rusiei la București, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, a comentat rezultatele primului...

Sondaj Insomar-Avangarde: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă ar ajunge în turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, sunt principalii favoriți pentru a ajunge în turul doi al alegerilor parlamentare, potrivit unui sondaj...

Fete de 14 și 15 ani, agresate sexual de un bărbat de 68 de ani

Două minore de 14 și 15 ani au fost agresate sexual de către un bărbat de 68 de ani. Incidentul a avut loc în...
Ultima oră
Pe aceeași temă