18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialAvans ferm pentru Obama

Avans ferm pentru Obama

Barack Obama conduce cu 6 procente in preferintele americanilor, cu doua zile inaintea alegerilor prezidentiale din Statele Unite, indica un sondaj Reuters/C-SPAN/Zogby, dat publicitatii ieri. Obama este preferat de 50% din potentialii alegatori, in vreme ce contracandidatul sau republican, John McCain, nu se bucura decat de 44% din optiuni. Marja de eroare este de 2,9%. Potrivit sociologului John Zogby, ambii candidati si-au consolidat baza electorala – Obama in randurile femeilor si independentilor, McCain in cele ale albilor si conservatorilor.
In ceea ce priveste distributia voturilor in Colegiul Electoral, diferenta dintre candidati este chiar mai mare in favoarea lui Obama. CNN a publicat o estimare in care ii acorda senatorului de Illinois 291 de voturi in Colegiu, iar lui McCain numai 160, in conditiile in care, pentru a fi ales, un candidat trebuie sa isi asigure minimum 270 de voturi.

Problemele senatorului de Arizona se afla in statele care cu patru ani in urma au votat pentru presedintele Bush, iar acum il prefera pe candidatul democrat. Astfel, Obama conduce in toate statele care cu patru ani in urma au votat pentru senatorul John Kerry, ceea ce ii garanteaza 252 de voturi in Colegiu. El are, de asemenea, un avans in cinci dintre statele castigate de Bush – Iowa, New Mexico, Virginia, Colorado si Nevada –, pe care daca le va castiga va obtine cele 291 de voturi prezise de CNN. In plus, in state precum Ohio, Florida, Missouri, dar si Carolina de Nord, Indiana sau Montana, cursa este extrem de stransa.

In aceste conditii, ambii candidati se concentreaza in ultimele zile de campanie asupra acestor state-cheie. Cum pentru John McCain este crucial sa incerce sa castige intr-unul din statele dominate de democrati, candidatul republican s-a concentrat in acest sfarsit de saptamana asupra statelor Pennsylvania si Virginia, in vreme ce Obama a atacat "statele rosii", state care voteaza in mod traditional cu Partidul Republican – Nevada, Colorado si Missouri.
Intr-o campanie in care a lipsit traditionala "surpriza de octombrie", candidatii incearca orice truc pentru a mai castiga cateva procente. Astfel, John McCain a facut dovada ca este un tip cu umor aparand in emisiunea populara "Saturday Night Live", dar imaginea buna pe care a lasat-o ar putea fi eclipsata de Sarah Palin, care a cazut victima unei farse pe care i-a facut-o un comic canadian ce s-a dat la telefon drept… Nicolas Sarkozy. Nici Obama nu a scapat de neplaceri in acest weekend, dupa ce Associated Press a dezvaluit ca acesta are o matusa pe care
un tribunal a declarat-o imigrant ilegal in Statele Unite.

» Superioritate covarsitoare
Intre 21 si 28 octombrie, Barack Obama a cheltuit de trei ori mai mult decat adversarul sau, John McCain, pentru publicitate electorala. Potrivit datelor centralizate in cadrul studiului Advertising Project de la Universitatea din Wisconsin, senatorul de Illinois a cheltuit 21.5 miliarde de dolari, in timp ce McCain a cheltuit 7.5 milioane de dolari. In intreaga luna octombrie, echipa lui Obama a cheltuit pentru publicitate televizata peste 100 de milioane de dolari, mai mult decat in orice campanie prezidentiala din istoria SUA, indica aceeasi sursa.

"Avantajul la nivel de publicitate al campaniei lui Obama este enorm", considera conducatorul studiului, Ken Goldstein. McCain a jucat mai mult "in aparare", cheltuind cei mai multi bani in statele cu simpatii republicane. Accentul ultimelor zile de campanie – in fiefuri traditionale sau pentru cucerirea de "noi teritorii" – este unul dintre cei 13 indicatori ai algoritmului propus de istoricul Allan Lichtman pentru prezicerea castigatorului alegerilor, si care a functionat din 1984 pana acum, iar in actuala campanie acest indicator (ca, de altfel, majoritatea) ar fi in defavoarea candidatului republican.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă