» O echipa comuna a Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale va evalua timp de zece zile, incepand de astazi, sistemul financiar din Romania, intr-o vizita tehnica planificata inca de anul trecut.
» Vizita expertilor Fondului se suprapune cu criza financiara care a afectat statele din zona, dar analistii autohtoni avertizeaza ca si Romania are vulnerabilitati care ar putea fi accentuate de cresterea salariilor.
Oechipa comuna a fondului Monetar International (FMI) si a Bancii Mondiale (BM) va evalua timp de zece zile, incepand de astazi, sistemul financiar din Romania. Potrivit unui comunicat al Fondului, "misiunea nu va discuta sau negocia oferirea de asistenta financiara Romaniei, iar rezultatele vor fi facute publice impreuna cu concluziile consultarilor pe marginea Articolului 4 din 2009". "Vizita echipei mixte a FMI si a Bancii Mondiale este o misiune tehnica, anuntata inca de anul trecut. E vorba de evaluarile periodice, care se fac o data la doi-trei ani in toate statele membre ale FMI", a explicat Varujan Vosganian, ministrul Finantelor.
Fost ministru de Finante, liberalul Daniel Daianu spune ca aceasta vizita a FMI se suprapune printr-o "coincidenta aiuritoare" cu peisajul general de criza, in vreme ce Ilie serbanescu, fost ministru al Reformei, crede ca "Romania are nevoie de Fondul Monetar International" si ca "nu e intamplatoare" aceasta suprapunere. Un alt fost ministru de Finante, democrat-liberalul Ionut Popescu, accentueaza ca "Romania nu are nevoie de banii FMI, cel putin nu in acest moment". E posibil insa ca Fondul sa sugereze Guvernului sa urgenteze finalizarea unui plan anticriza, crede Popescu, in vreme ce Daianu considera ca reprezentantii FMI vor consemna diplomatic ca "anumite politici economice nu sunt sustenabile". Mai transant, Ilie serbanescu anticipeaza ca Romania "va ajunge din nou la mana FMI" si ca "in conditiile incurcaturii politice actuale, nici nu e rau".
Aceasta opinie e sustinuta si in editia de ieri a cotidianului britanic The Guardian, care o citeaza pe Barbara Nestor, economist specializat in pietele emergente la banca germana Commerzbank, explicand ca "presiunea pietei ar putea determina in cele din urma Romania sa coopereze cu FMI". The Guardian considera ca Romania respinge negocierile cu Fondul fiindca Guvernul "nu a acceptat o reducere semnificativa a cheltuielilor publice".
Economistul Ilie serbanescu se teme ca Romania "va scapa caii" si ca disciplina FMI ar fi inca utila, dar europarlamentarul Daniel Daianu il contrazice, argumentand ca regulile UE sunt suficiente, desi recunoaste, pe de alta parte, ca puterea de la Bucuresti ar putea "pierde pedalele daca nu e atenta". Romania are anumite vulnerabilitati care pot fi multiplicate in cazul cresterii nesabuite a salariilor, sustin toti cei trei economisti cu care am stat de vorba.
Fostul ministru Ionut Popescu pune vizita delegatiei FMI si pe seama nevoii evaluarilor in conditiile in care "toata zona geografica din care face parte Romania e virusata". Publicatia Wall Street Journal explica, de altfel, ieri, ca supozitiile privind un posibil acord al Romaniei cu Fondul se datoreaza problemelor pe care le au multe tari din regiune, inclusiv Turcia. Dupa ce guvernatorul Mugur Isarescu a declarat ca piata bancara romaneasca nu va avea probleme deoarece bancile sunt bine capitalizate si sectorul bancar acopera 90% din sistemul financiar, viceguvernatorul bancii centrale, Cristian Popa, a precizat ca Romania nu are nevoie de un imprumut de la FMI si nu exista probleme de finantare.
"In acest moment, Romania nu este interesata de un ajutor prin instrumentele financiare de urgenta oferite de FMI, oricum noi vom avea discutii privind evaluarile sistemului", a declarat Popa pentru Wall Street Journal. "Este adevarat ca tarile vecine au cerut ajutorul FMI, dar, pentru moment, Romania n-a facut-o", a adaugat Popa.
ROMANIA SI FMI
Sistemul financiar romanesc a mai fost evaluat in 2003, iar actualele aranjamente privind data la care va veni la Bucuresti misiunea s-au facut inca din 2007, la cererea Romaniei, a mai precizat comunicatul Fondului. Romania a incetat formal ultimul acord stand-by cu Fondul in 7 iulie 2006.
FMI a lamurit informatiile publicate in presa internationala potrivit carora Romania ar putea apela la un acord de urgenta cu Fondul. Juan Fernandez-Ansola, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, a declarat ca nu a avut discutii cu Romania privind acordarea unui sprijin financiar, ca pastreaza un dialog strans cu oficialii de la Bucuresti, dar a adaugat ca problemele economiilor dezvoltate vor avea implicatii profunde pe pietele emergente, inclusiv in Romania, iar autoritatile trebuie sa raspunda prin politici fiscale si salariale solide, adaptate in mod realist la mediul economic dificil.
Institutia financiara internationala a negat, astfel, informatiile publicate in cotidianul The Economist, conform carora Romania ar purta discutii cu Fondul in vederea obtinerii unui ajutor financiar.