» Luna de luna, in comuna vasluiana Gagesti, 10 voluntari olandezi, alaturi de oamenii din zona, trudesc la finalizarea constructiilor la o ferma de capre si o casa de tip familial.
» Ferma se construieste intr-o hala a fostului CAP, aici urmand a fi prelucrat laptele rezultat de la 400 de caprine aduse din Olanda. Cand va fi finalizata, ferma va fi cea mai mare de acest fel din Romania.
» Investitia a fost posibila datorita implicarii fundatiei romano-olandeze "Noi si Voi", care si-a propus sprijinirea persoanelor cu handicap de la centrul specializat din Gagesti si reintegrarea lor in societate.
Peste 400 de capre vor fi importate din Olanda in cel mai scurt timp pentru a popula ferma de la Gagesti, intreaga cantitate de lapte urmand sa fie prelucrata aici. In februarie 2007, fundatia romano-olandeza a cumparat grajdurile fostului C.A.P. Gagesti cu intentia de a construi o ferma de capre care sa ofere locuri de munca pentru persoanele cu handicap aduse de la Spitalul din Murgeni. Proiectul este finantat de Johan Ewÿk, cel despre care se spune ca este cel mai mare crescator si prelucrator de lapte de capra din lume. Pe langa ferma de capre, fundatia "Noi si Voi" si-a propus si construirea unei case de tip familial pentru persoanele cu handicap din zona. Acestea vor putea petrece o parte din timp la ferma, fiind in permanenta monitorizate de asistentii maternali.
Lucrarile pentru aceasta locuinta au inceput, fundatia asigurand conditii moderne pentru noua cladire. In privinta fermei de capre, primul grajd este aproape gata, urmand sa se mai construiasca inca unul, plus o magazie de depozitare a hranei pentru capre. "Da, vom ajuta persoanele cu handicap din zona pentru a se reintegra. Fiecare dintre ei este diferit, unuia ii place sa sape, altuia sa mature, altul este cizmar. Multi nu au slujba si stau acasa. Noi facem aici o casa pentru 10 beneficiari de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, scopul nostru fiind acela de a institutionaliza si reintegra in societate tinerii cu handicap din zona", a declarat Hanah Smith, managerul proiectului.
Primarul comunei Gagesti, Lorin Coatu, este foarte multumit de colaborarea cu olandezii. "Avem un parteneriat prin care noi am dispus proiectul si toate avizele, iar ei au contribuit cu partea financiara, pentru reabilitare. Noi am contribuit cu o cladire veche a fostului magazin din satul Giurcani si am reusit cu ajutorul lor sa construim un cabinet medical, o camera pentru posta si una pentru paza", a declarat Lorin Coatu, primarul comunei Gagesti. Romanii si olandezii fac echipa buna la Gagesti. Romanii ajuta cu munca si utilajele, iar olandezii cu banii. Tot olandezii au avut grija de copiii ramasi in fostul centru de copii din satul Giurcani, carora le-au construit o casa moderna, asigurandu-le fiecaruia dintre ei cate un asistent medical.
Grajdurile au apartinut unui patron din Maramures
La Gagesti, principala preocupare a localnicilor a fost dintotdeauna cresterea animalelor. In comuna sunt 3.200 de capete de ovine, una dintre cele mai mari cifre din judet, 202 cai si 470 de capete de bovine.
Primarul de la Gagesti, Tiberiu Lorin Coatu, sustine ca infiintarea acestei ferme va ajuta mai multe familii din sat, care isi vor gasi aici un loc de munca. "Vor fi trei-patru oameni din sat care vor fi angajati aici, la care se vor adauga alte 10 persoane de la centrul de la Giurcani care vor dori sa lucreze la ferma. Angajatii se vor ocupa de mulgerea caprelor, beneficiind de utilaje performante. In primavara anului viitor sper sa dam drumul la treaba", spune primarul Coatu.
Laptele de capra, intr-o prima faza, va fi distribuit unor firme specializate din judetul Vaslui. "Dupa aceea, olandezii vor sa faca aici un centru de prelucrare si produsele rezultate vor fi vandute pe piata. Noi conlucram foarte bine cu aceasta fundatie, care de ani de zile ajuta zona noastra si se ocupa de persoanele cu handicap", a mai explicat primarul Gagestiului.
In privinta spatiilor, acestea au fost vandute cu 10 ani in urma catre un patron din Maramures care nu a facut nimic in spatiul fostului CAP. Recent, fundatia olandeza a decis sa cumpere doua grajduri si sa le renoveze pentru a face aici o ferma de capre, o investitie cifrata la cateva sute de mii de euro.