3.3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăConcedii obligatorii in industria metalurgica

Concedii obligatorii in industria metalurgica

» La Mittal Steel Galati, in perioada ianuarie-februarie 2009, muncitorii vor lua concedii de odihna de cate zece zile.

» La TMK Resita se va mai lucra pana in 17 noiembrie, dupa care se va intra in somaj pana la finalul lunii.

Reducerea productiei a fost prima masura luata de intreprinderile metalurgice din Romania ca urmare a efectelor crizei financiare mondiale. Pentru a evita disponibilizarile de personal, producatorii locali au apelat la masuri alternative precum devansarea unor lucrari de intretinere si reparatii, renuntarea la unele contracte cu subcontractori, trimiterea lucratorilor in concediu pe o perioada determinata, cu 75% din salariu. Cel mai afectat domeniu este metalurgia feroasa si de materiale refractare, probleme mai putine fiind in ramura metalurgiei neferoase.

Grafic de opriri
ArcelorMittal a anuntat ca ia in calcul reducerea productiei ca urmare a scaderii cererii la nivel mondial. "Din cauza deprecierii economiei mondiale, compania reduce productia in mod selectiv pe anumite piete, pentru a adapta oferta la cererea din momentul de fata. Aceasta masura este temporara si raspunde conditiilor pietei. Nu putem face comentarii referitoare la chestiuni operationale specifice in momentul de fata, dat fiind faptul ca ne aflam in perioada care precede anuntarea rezultatelor financiare ale grupului pentru trimestrul al treilea, din data de 5 noiembrie 2008", au declarat oficialii  ArcelorMittal, cel mai mare producator mondial de otel.

Pe platforma ArcelorMittal Galati, unde sunt circa 13.700 de lucratori, productia a fost adaptata strict cererii, fara produse finite si materie prima pe stoc.
"Cu aceasta dinamica nu ne-am mai confruntat. Sunt programe pe termen scurt de 3-5 zile la unitatile de productie, in functie de ce solicita clientii. Exista pentru perioada noiembrie-decembrie un grafic de oprire a unor capacitati de productie, iar muncitorii de aici sunt redistribuiti la lucru pe alte programe de revizie, curatenie, reparatie etc.", a precizat Adrian Adascalutei, presedintele filialei Galati din cadrul Federatiei Metarom. Pentru a evita concedierile, in perioada ianuarie-februarie a anului viitor angajatii vor lua cate zece zile de concediu de odihna. "In principal, muncitorii de la laminoare, furnalistii vor fi cei care vor lua concediile de odihna. Nu se pune sub nici o forma problema unor disponibilizari si deocamdata nici a trimiterii in concediu cu 75% din salariu a angajatilor", a precizat Adascalitei.

Disponibilizari programate
Toti marii producatori locali (TMK, Mechel si ArcelorMittal) au luat in calcul reducerea productiei. La combinatul siderurgic TMK Resita, unde productia a scazut chiar la mai putin de jumatate (sub 15.000 tone lunar fata de 30.000 tone), se fac disponibilizari lunare in cadrul unui program de restructurare demarat cu mai multe luni in urma. La TMK Resita deocamdata se va mai lucra pana in 17 noiembrie, dupa care se va intra in somaj pana la finalul lunii. In functie de comenzile pe care societatea le va avea, in decembrie lucrul va fi reluat.
Liderul Sindicatului Siderurgistul, Petre Vaidos, afirma ca deocamdata la ArcelorMittal Hunedoara (producator de profile lungi si tagla pentru tevi) productia a fost redusa cu circa 50%, insa "acest lucru nu va conduce la disponibilizari, personalul fiind redistribuit la lucrari de reparatii si intretinere".

La ArcelorMittal Tubular Products din Iasi, din cauza reducerii productiei, 40% din salariati au fost trimisi in concediu pe perioada determinata, cu 75% din salariul de baza. "Muncitorii vor fi trimisi in concediu prin rotatie. Productia pentru extern a scazut foarte mult si managerii uzinei incearca sa vanda mai mult pentru piata interna (unde cererea este de aproximativ 30%)", a declarat liderul Sindicatului "Virgil Sahleanu", Constantin Rotaru.

» Productie bugetata
La ALRO SA din Slatina, producator de aluminiu, nu se vor face disponibilizari si nici reduceri de productie. "Productia este cea bugetata, iar criza nu a avut efecte majore in desfasurarea activitatilor", au anuntat, intr-un comunicat comun, reprezentantii salariatilor de la ALRO Slatina, cel mai mare producator de aluminiu din Europa Centrala si de Est, intreprindere unde lucreaza 3.300 de muncitori. In industria metalurgica (feroasa, neferoasa, materiale refractare) din Romania lucreaza aproximativ 40.000 de salariati in 250 de intreprinderi.

Cele mai citite

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă