6.3 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăÎntr-o tabără militară din Transnistria, Rusia antrenează spioni pentru a-i trimite în...

Într-o tabără militară din Transnistria, Rusia antrenează spioni pentru a-i trimite în România

Guvernul de la București a fost deja informat, pe canale oficiale și neoficiale, despre amenințările la adresa României generate de prezența, ilegală, a  trupelor rusești și a armamentului fostei URSS din Transnistria – aceasta fiind zona de est, cu pretenții separatiste, a Republicii Moldova.

Până acum se știa că, din Transnistria, se poate lansa un atac militar asupra României. Dar potrivit unei știri de pe site-ul de propagandă rusesc Sputnik, în Transnistria se pregătesc și spioni care, de asemenea, ar putea ajunge în România.

“Cantitativ și calitativ, sunt în creștere diverse grupări de trupe rusești din Crimeea. Pentru orice eventualitate, cercetașii Grupului Operațional al Forțelor Ruse din Transnistria, unde Federația Rusă acționează ca garant al păcii, învață să intre în spatele inamicului imaginar”, menționează o știre postată pe site-ul Sputnik Moldova (versiunea în limba română a site-ului rusesc Sputnik), la data de 21 mai 2021.

Foarte interesant este faptul că știrea difuzată acum de propaganda rusă face referire exact la Crimeea și la Transnistria, adică la aceleași două regiuni, ocupate de trupe rusești, de unde un fost ambasador al SUA, Adrian Zuckerman, avertizase, anul trecut, pe când era încă în funcție, că se poate lansa un atac împotriva României.

“România și Polonia sunt fundamentale în NATO. Sevastopolul este la mai puțin de 600 de kilometri distanță de locul de aici. Tiraspolul este la 400 de kilometri distanță”

Adrian Zuckerman,

Fost ambasador al Statelor Unite

Conducerea Alianței Atlantice are cunoștință de pregătirile de război ale Rusiei și ia măsuri defensive, mai ales după ce Rusia a invadat Crimeea. Pe de altă parte, regimul Putin, la rândul lui, susține că exercițiile militare ale NATO în estul Europei și armamentul american livrat României reprezintă amenințări la adresa securității Rusiei.

“Militarizarea continuă a Rusiei în Crimeea, Marea Neagră și Marea Azov reprezintă amenințări sporite pentru independența Ucrainei și subminează stabilitatea unei zone mai largi”

Oana Lungescu,

Purtător de cuvânt al NATO
 
În numele Alianței, purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, avertizase că deciziile Rusiei aduc noi amenințări pentru stabilitatea Ucrainei și a celorlalte state din estul Europei.
 
Nu este limpede dacă aluzia la spionii ruși care se instruiesc în Transnistria este o informație difuzată din greșeală sau dacă, dimpotrivă, ea reprezintă o amenințare intenționată la adresa României și a altor state din estul Europei. Site-ul Sputnik a prezentat această informație în contextul mai larg al măsurilor pe care Rusia se simte îndreptățită să le ia pentru a contracara activitățile NATO din regiunea Mării Negre. Doar că, spre deosebire de deplasările mașinilor blindate, ale avioanelor sau ale vaselor de luptă, care sunt vizibile, instruirea și acțiunile spionilor ar trebui să fie invizibile.

Dacă e vorba de cercetași (acesta fiind termenul folosit în știrea de pe site-ul rusesc), aceștia sunt militari ai armatei care acționează pe teritoriul inamic sau al altei țări, unde pot ajunge fie prin trecerea ilegală a frontierei terestre sau fluviale, fie prin parașutare. Acțiunile cercetașilor pot fi de culegere de informații sau de sabotaj.

Dacă acești agenți ruși sunt deja în Transnistria, este aproape cert că ei dețin și acte de cetățeni ai Republicii Moldova, iar obținerea în plus de acte de identitate românești false nu le-ar fi chiar imposibilă. Amintim că, în ultimele luni, au apărut informații despre rețele de traficanți de persoane și de acte românești false, cu ajutorul cărora cetățeni ai Republicii Moldova vor să ajungă să se stabilească în vestul Europei.

Informația privind pregătirea unor misiuni de cercetare militară (sau de spionaj) împotriva României poate fi corelată și cu scandalul iscat, în ultimele săptămâni, de activitățile unor diplomați de la ambasadele Rusiei din câteva țări NATO, printre care se numără Cehia, Bulgaria și România. În contextul acestui scandal, mai mulți ofițeri ruși, inclusiv atașatul militar adjunct de la Ambasada Rusiei din București, au fost declarați persona non grata. Despre acești ofițeri expulzați, s-a precizat, la acel moment, că sunt membri ai GRU – serviciul de informații militare al Rusiei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Piața rezidențială în 2024: Creștere a cererii și noi proiecte în București

Anul 2024 a adus o evoluție pozitivă pentru piața rezidențială, datorită condițiilor mai atractive de accesare a creditelor ipotecare comparativ cu 2023. Cu toate...

Dan Șucu a avut numele conspirativ „Mircea Crișan”. Ce a făcut în urma angajamentului cu Securitatea din 16.08.1984

În 2015, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) prezenta o adeverință cu extrase din multiple dosare despre legăturile lui Dan Viorel Șucu cu...

Incendiu puternic în Piața Matache din Capitală: Avertizare RO-ALERT pentru populație

Sâmbătă dimineață, un incendiu de proporții a cuprins mai multe magazine din Piața Matache, situată pe strada Cameliei, Sectorul 1 al Capitalei. Din cauza...
Ultima oră
Pe aceeași temă