2.4 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăGDPRMargarina afecteaza membranele neuronilor

Margarina afecteaza membranele neuronilor

» O alimentatie echilibrata inseamna si includerea grasimilor in dieta, in special a celor care contin acizi grasi esentiali  (omega 6 si omega 9). Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne arata ca grasimile (lipidele) joaca un rol esential in biologia celulelor (peretele celular este constituit din lipide), in intregul organism.

"Din punct de vedere fiziologic, grasimile indeplinesc doua functii importante in organism: rezerva de energie si rol structural-functional. Calitatea grasimilor pentru sanatatea organismului depinde de sursa alimentara din care provin, si anume grasimi vegetale, animale, artificiale, inlocuitori de grasime. Din punct de vedere functional, grasimile naturale (micronutrienti) furnizeaza organismului, pe langa energie, si informatie. Calitatea informatiei transmise metabolismului uman de grasimile alimentare reprezinta cea mai importanta trasatura si are cea mai puternica semnificatie in pastrarea sanatatii si declansarea bolilor", a explicat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi in cadrul unei campanii pentru sanatate osoasa.

 

Specialistul a subliniat ca structura grasimilor alimentare se strica prin procesele de prajire  la temperaturi mai mari de 180 de grade C sau, mai grav, prin procesele industriale de hidrogenare (de exemplu margarina). Acest lucru determina modificarea profunda a informatiei acestora, ceea ce duce la efecte grave asupra sanatatii. De exemplu, consumul bogat in margarina  (acizi grasi saturati artificial) este nociv pentru organism pentru ca membranele celulare (ale neuronilor) se rigidizeaza si isi pierd functiile biologice.

» Produse de evitat
Pentru a evita ingerarea grasimilor artificiale se recomanda excluderea din dieta a categoriilor de alimente bogate in aceste ingrediente: floricele de porumb ambalate, cartofi prajiti, chipsuri, snaksuri, biscuiti, sortimente de paine (ambalata, feliata), sortimente de ciocolata, fast-food, produse de patiserie, cofetarie etc. Inlocuitorii sintetici de grasime (substituenti pe baza de carbohidrati sau lipidele neabsorbabile) au efecte adverse: reducerea raportului de acizi grasi esentiali naturali, reducerea aportului de vitamine liposolubile esentiale A, D, E, K; tulburari de tranzit intestinal etc. Cei mai multi dintre ei sunt E-uri.

Cele mai citite

Rusia avans record în Ucraina: 235 de kilometri pătrați cuceriți în ultima săptămână și recuperarea a jumătate din teritoriul regiunii Kursk

Armata rusă a ocupat circa 235 de kilometri pătraţi de teritoriu săptămâna trecută în Ucraina, mai ales în regiunea estică Doneţk, un record săptămânal...

Derby-ul serii în Liga Campionilor: Bayern Munchen-Paris Saint-Germain 1-0

Bayern Munchen a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0, marţi seara, pe Allianz Arena, într-un meci din etapa a cincea a Ligii...

Rusia avans record în Ucraina: 235 de kilometri pătrați cuceriți în ultima săptămână și recuperarea a jumătate din teritoriul regiunii Kursk

Armata rusă a ocupat circa 235 de kilometri pătraţi de teritoriu săptămâna trecută în Ucraina, mai ales în regiunea estică Doneţk, un record săptămânal...
Ultima oră
Pe aceeași temă