16.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialCucerirea alegatorilor hispanici

Cucerirea alegatorilor hispanici

Voturile celor aproximativ noua milioane de hispanici rezidenti legali in SUA ar putea influenta dramatic rezultatul alegerilor, cei doi candidati intensificand eforturile pentru a cuceri acest electorat.
In premiera intr-o campanie prezidentiala din SUA, democratul Barack Obama a inregistrat trei spoturi de campanie in limba spaniola, pentru cinci state cu o importanta populatie hispanica (New Mexico, Colorado, Florida, Nevada si Virginia). El beneficiaza de sfaturile guvernatorului statului New Mexico, Bill Richardson, unul dintre consilierii sai de campanie.

Contracandidatul sau, republicanul John McCain, scoate in evidenta faptul ca Obama nu a calatorit niciodata in America Latina, pe care el a vizitat-o de mai multe ori, cel mai recent in luna iulie, cand a mers in Columbia si in Mexic. McCain mizeaza si pe repulsia fata de comunism a alegatorilor de origine cubaneza. In "Mica Havana", cartierul cubanez din Miami, fief al republicanilor, McCain a declarat ca "Obama candideaza pentru a fi Redistribuitor-sef. Eu candidez pentru a fi Comandant-sef. Senatorul Obama candideaza pentru a imparti bogatia. Eu candidez pentru a crea mai multa bogatie". Problema numerosilor imigranti ilegali, majoritatea provenind din America Latina, a fost lasata insa in plan secund in campania electorala.

In 2004, 44% din alegatorii hispanici, pe atunci in numar de 7,6 milioane, au votat pentru republicanul George W. Bush, dar McCain a reusit sa atraga doar 30% din alegatorii din aceasta categorie, indica sondajele. Electoratul hispanic reprezinta minoritatea cea mai dinamica si cea mai importanta din SUA (15% din populatia americana, comparativ cu 12% din populatie, cat este procentajul afroamericanilor).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă