8.5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialConspiratia impotriva Romaniei

Conspiratia impotriva Romaniei

Romania este pe cale sa devina din nou victima Occidentului. Lideri politici, specialisti si chiar reprezentanti ai Bancii Nationale incearca sa ne convinga ca exista planuri dusmanoase impotriva tarii. O prima conspiratie care urmarea sa loveasca leul in plin a fost dejucata curajos de BNR, in vreme ce interesele straine castiga teren dupa ce agentia Standard&Poor’s a aruncat in aer credibilitatea Romaniei prin scaderea ratingului. In jocul conspirationist a intrat si Fondul Monetar International, care a insistat diplomatic ca "mentine o politica de dialog permanent cu autoritatile romane", sugerand in acest fel ca tara se afla pe marginea prapastiei si ca va striga in curand dupa ajutor. Impotriva Romaniei lucreaza insa tot mai multe forte care prevad vremuri negre: saracie, somaj, instabilitate.

 

Mari cotidiane nemtesti, americane, britanice sau frantuzesti argumenteaza verdictul dat de Standard&Poor’s si se asteapta ca Romania sa fie urmatoarea tara europeana cu probleme. In loc sa-i pregateasca pe romani pentru zile negre, politicienii fie se harjonesc electoral, acordand intaietate detaliului in defavoarea esentialului, fie se rastesc spre Occident, contestand analizele, previziunile, avertismentele. Haina de vreme rea a nationalismului devine confortabila in acest fel pentru politicieni altadata progresisti. Ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, un liberal cu staif, a strigat, jignit si speriat, ca scaderea ratingului Romaniei este "o decizie extrem de periculoasa", care ar putea reduce drastic intrarile de capital, dupa ce Bucurestiul "a manifestat o rezistenta sporita la efectele recente produse de criza financiara internationala".

 

Fostul premier Radu Vasile a pierdut ocazia de a tacea si a identificat veriga slaba din lantul capitalistilor care urmaresc ingenunchierea Romaniei: "BNR a respins atacul asupra leului in care au fost implicate societati foarte importante pe plan extern", iar retrogradarea facuta de Standard&Poor’s ar fi "consecinta faptului ca aceste mari societati au suferit pierderi". Mihai Tanasescu, reprezentant al Romaniei la FMI si fost ministru al Finantelor in Guvernul Nastase, vorbeste tot despre "societatile foarte importante pe plan mondial" care au atacat leul si care sunt acum razbunate de Standard&Poor’s. Mai mult, finantistul PSD crede ca lucrurile se vor rostogoli, iar perspectiva negativa va fi luata in serios si de alte institutii internationale si, in acest fel, Romania va incepe sa aiba cu adevarat probleme.

Altfel spus, finantele mondiale au pus la cale sa destabilizeze Romania fiindca nu au reusit sa profite de slabiciunile leului. Tara mica si periferica, Romania a avut mereu nevoie de mituri pentru a-si demonstra importanta. Mitul victimei care supravietuieste eroic in fata marilor atacuri strabate istoria oficiala nationala si ajunge nealterat pana in zilele noastre. Liderii puterii se folosesc, in prag de alegeri, de acest mit, fie pentru a-si apara pozitiile si greselile in fata crizei, fie pentru a-si ataca adversarii, fie pentru a mobiliza electoratul impotriva unui dusman comun din afara tarii.

Gasirea unui tap ispasitor dincolo de granite pare convenabila pentru toata lumea, chiar si pentru Banca Nationala, care prin declaratiile linistitoare cotidiene nu face decat sa demonstreze ca Romania are o problema. Dar, in loc sa o previna sau sa o explice, oficialii prefera sa o ascunda, fara sa-si dea seama ca atata vreme cat tii mana in foc n-ai cum sa scapi de arsura.
Conspiratia impotriva Romaniei ar putea fi mobilizatoare la alegerile de la sfarsitul lunii noiembrie, fiindca destrama apatia, dar multi romani stiu deja ca se vor arde, indiferent de cine va veni la putere.

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Aplicația ChatGPT pentru Windows, disponibilă acum și pentru utilizatorii versiunii gratuite

Noua aplicație promite o soluție rapidă și accesibilă pentru utilizatorii Windows, facilitând integrarea ChatGPT în activitățile zilnice Aplicația ChatGPT pentru Windows, lansată, inițial, exclusiv pentru...

Mircea Lucescu: Am comis prea multe greșeli tehnice

Antrenorul Mircea Lucescu s-a declarat nemulțumit de prestația jucătorilor, după meciul cu Kosovo Mircea Lucescu a criticat evoluția echipei sale după meciul disputat împotriva selecționatei...

Industria României, în declin pentru al șaselea an consecutiv

Economiștii avertizează că România are nevoie de o politică industrială clară, sprijin pentru inovație și tehnologizare Industria României continuă să fie în declin pentru al...
Ultima oră
Pe aceeași temă