15.2 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialBasescu, in eroare: salariile din ANL au crescut, intr-adevar, de 4,4 ori,...

Basescu, in eroare: salariile din ANL au crescut, intr-adevar, de 4,4 ori, insa in 10 ani

Ministrul Lucrarilor Publice, Laszlo Borbely (foto), a precizat ca salariile angajatilor Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) au crescut cu 39% in intervalul 2005-2008 si nu au fost majorate de 4,4 ori, asa cum a zis presedintele Basescu. Astfel, in opinia lui Borbely, in materialul prezentat de Traian Basescu s-ar fi strecurat o "neatentie".

Presedintele Traian Basescu a declarat, in urma cu doua zile, ca pe masa sa s-au aflat, la sfarsitul saptamanii trecute, alaturi de legea profesorilor, alte doua legi cu implicatii salariale, si anume legea pentru medici si legea pentru personalul ANL. Legea de aprobare a Ordonantei Guvernului nr. 23 din 2007, privind salarizarea in sectorul sanitar, a marit anul trecut salariile medicilor cu valori intre 21 si 37% si a acordat numeroase stimulente managerilor de spitale. "As putea trage concluzia ca, dupa ce s-a facut instalarea managerilor clientelari, s-au dat si cresteri foarte mari pentru directori", a apreciat Basescu. "Domnii de la ANL, cu siguranta apropiati ai Guvernului, beneficiaza nu de o sporire a salariului cu 50%, ci coeficientul de crestere este de 4,4 ori – o crestere exploziva a salariilor", a aratat seful statului, remarcand ca aceasta agentie "nu mai produce nimic".

 

Traian Basescu a concluzionat ca, desi resursele bugetare pentru majorari salariale exista, problema care se pune este una care tine de prioritati: "Exista resurse, problema este cine are prioritate, profesorii sau clientela politica".
Declaratiile emise de la Palatul Cotroceni au fost contracarate in termeni duri de reprezentantii Palatului Victoria. Premierul Calin Popescu Tariceanu l-a acuzat pe presedintele Traian Basescu de prezentarea unor date "umflate", nereale, despre salariile medicilor. "Presedintele crede ca face bine daca umfla aceste date", a spus Tariceanu. Totusi, acesta a anuntat ca le-a cerut ministrilor de resort, Eugen Nicolaescu (Sanatate) si Laszlo Borbely (Lucrari Publice) sa prezinte "situatia reala" a salariilor cadrelor medicale si a angajatilor ANL.

 

Borbely a executat primul ordinul si a precizat ca salariile din ANL au crescut cu 39% in intervalul 2005-2008, aratand ca referirea la o majorare de 4,4 ori a salariilor, inclusa in materialul prezentat de presedintele Traian Basescu, este "o neatentie" a autorilor acestui material.
Potrivit ministrului, directorul general al ANL are un venit net, inclusiv toate sporurile si vechimea, de circa 4.500 de lei. Presedintia a refuzat sa raspunda criticilor guvernamentale. Legea pentru salariatii ANL pare sa confirme spusele lui Borbely.  Aceasta a majorat valoarea de referinta in functie de care se calculeaza lefurile care au crescut din 1999 si pana in 2008 de 4,4 ori.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă