Actrita Dina Cocea, in varsta de 95 de ani, a murit in noaptea de luni spre marti la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca din Capitala, dupa ce
s-a aflat in coma timp de trei zile, s-a anuntat ieri pe toate canalele de stiri. Peste o luna de zile, actrita ar fi implinit 96 de ani. Dina Cocea era internata de cateva zile la Sectia de Terapie Intensiva, unde a fost adusa cu o infectie pulmonara coroborata cu patologia cardiaca de care suferea, au precizat doctorii Spitalului Floreasca. Doamna teatrului romanesc, cea care mai facea legatura dintre arta dramatica interbelica cu cea din secolul XXI a obosit sa mai lupte, parasindu-ne. In cariera sa, Dina Cocea a jucat in zece filme de lung metraj si a avut peste 100 de roluri in spectacole de teatru, teatru radiofonic si teatru pentru televiziune.
Lumea teatrului e pustiita si naucita, chiar daca marea actrita se retrasese din viata publica. "Moartea Dinei Cocea este o pierdere inestimabila a teatrului romanesc, odata cu ea dispare si o epoca de care putini isi amintesc", regreta Ion Caramitru, in timp ce Tamara Buciuceanu spune ca "s-a stins o personalitate deosebita, de o rara finete, care aducea multa lumina pe scena". "Disparitia ei este regretabila. Plecarea Dinei Cocea este, sunt sigur, o mare pierdere", a spus ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu. Dina Cocea, fiica scriitorului N. D. Cocea si a actritei Alice Cocea – fiica celebrului Constantin Mille – s-a nascut la Bucuresti la 27 noiembrie 1912. A absolvit studiile de actorie la Paris, unde a debutat in teatru in anul 1934.
Ulterior, ea a fost angajata la Teatrul "Comedia" din Bucuresti, unde a debutat in 17 ianuarie 1935 in piesa de teatru "Adevaratul Iacob", alaturi de George Timica, in rolul dansatoarei Yvette. A aparut pe marile ecrane prima data in 1939, in "O noapte de pomina". Au urmat aparitii in "Neamul soimarestilor", "stefan cel Mare", "Cantemir" sau "Iancu Jianu". Intre anii 1941 si 1949 a fost director la "Teatrul Nostru" si la "Studioul Teatrului Nostru". Intre anii 1952 si 1962 a fost Decan al Facultatii de Teatru. Din 1956 a reprezentat Romania la congrese internationale sau la manifestarile organizate de ONU si UNESCO. Intre 1979 si 1989 a fost Presedinte al Asociatiei Oamenilor de Arta din Institutiile Teatrale si Muzicale.
A avut o prodigioasa activitate eseistica si publicistica, scriind nenumarate articole de sinteza, critica si cronica dramatica in presa de specialitate autohtona si straina. Din 2001 a fost societar de onoare al Teatrului National din Bucuresti. A fost Doctor Honoris Causa al Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti. Trupul neinsufletit al actritei Dina Cocea va fi depus in foaierul Teatrului National Bucuresti maine, intre orele 10.00 si 13.00, a anuntat Ion Caramitru, directorul institutiei de spectacole si presedintele Uniunii Teatrale din Romania (UNITER). Tot el a anuntat ca inmormantarea va avea loc in aceeasi zi, la cimitirul Bellu.