22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCompromis la dobanda de frica BNR

Compromis la dobanda de frica BNR

La doar o zi dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a anuntat interventia de pe pozitii de forta in piata monetara, dobanzile la imprumuturile in lei, descrise de indicativul ROBOR, par a se fi calmat brusc, ca prin minune, pana la nivelul maxim recomandat de banca centrala, de 17,8%. Totusi, situatia reala de pe piata interbancara a fost departe de ceea ce reflecta dobanzile ROBOR publicate vineri de BNR, spun dealerii. Piata monetara ramane tensionata, dupa ce vineri s-au facut tranzactii intre bancile locale la dobanzi de 50-60%, iar pe relatia cu strainii, care speculeaza pe deprecierea leului, bancile romanesti au perceput dobanzi de 100-150%, spune un dealer.
BNR a anuntat joi ca, pe viitor, nu va mai publica dobanzi interbancare (ROBOR) ce vor depasi 17,8%, limitand astfel transferul unor dobanzi ridicate pe umerii populatiei si ai firmelor cu imprumuturi in lei. In zilele cand dobanzile interbancare vor depasi 17,8%, se va publica ROBOR la nivelul de 14,25% – dobanda la care bancile comerciale se pot imprumuta la BNR, dar pentru care trebuie sa aiba in portofoliu titluri de stat ca garantie.
"Bancile s-au conformat automat vineri, de frica BNR, chiar inainte ca proiectul bancii centrale sa devina lege, si au afisat doar in perioada cand se culeg cotatiile dobanzi de 17,80%. De fapt, in rest situatia a fost cu totul alta, dobanzile platite fiind chiar de 50-60% pe intern si de 100-150% pe relatia cu strainii", spune  un analist.
Dupa ce speculatorii straini au pariat gresit pe deprecierea leului, fiind loviti in piata valutara de BNR, acestia au transferat jocul si, implicit, tensiunea pe piata interbancara, fiind de acord sa plateasca dobanzi uriase la lei pentru a-si finanta in continuare o parte din pozitiile speculative. De fapt, speculatorii straini sunt cei raspunzatori de faptul ca anumite banci de pe plan local tin dobanzile monetare atat de sus, si nu acele banci care nu fac altceva decat sa-si respecte contractele cu acestia.
"Am putea spune ca bancile acuzate ca tin dobanzile foarte sus au fost, de fapt, cel mai aproape de situatia din piata. Bancile care afisau dobanzi relativ scazute nu ofereau sume importante la acele niveluri, ci la fel de sus ca restul pietei. Cotatiile sunt doar de fatada, iar tranzactiile se fac la cu totul alte dobanzi. Daca o banca locala poate lua lei de la BNR cu 14,25%, de ce sa-i plaseze, in piata, altei banci locale cu 17,8%, cand o alta banca de afara ii ofera 100%? Cat timp strainii accepta acele dobanzi, piata monetara ramane inflamata, oricat ar pompa lichiditate BNR", potrivit analistului.

Cele mai citite

Generația Z și „teatrul productivității”: schimbări în implicarea angajaților pe piața muncii

Experții observă o tendință în creștere printre angajați, din diverse industrii, de a participa la ceea ce se numește „teatrul productivității” – o activitate...

Simona Halep a primit wild card la turneul WTA de la Tokyo

Simona Halep (32 de ani, locul 1132 WTA) este pregătită să revină în competiții la sfârșitul lunii octombrie, după o absență de 5 luni...

Dr. Radu Țincu trage un semnal de alarmă asupra poli-adicției la tineri și lansează cartea „Învinge dependența”

Fenomenul poli-adicției, adică dependența multiplă de substanțe și comportamente, devine tot mai prezent în rândul tinerilor din România, avertizează dr. Radu Țincu, unul dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă