7.8 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCriza internationala inchide fabricile din Ardeal

Criza internationala inchide fabricile din Ardeal

Societatea Comerciala Santol SRL Cugir este afectata foarte grav de criza de pe piata auto internationala. Printr-o adresa transmisa de putin timp, concernul austriac EYBL Automotive si-a anuntat partenerul din Cugir ca trebuie sa-si inceteze activitatea pe timp nelimitat ca urmare a situatiei create pe plan international. In aceste conditii, toti cei 56 de angajati care pana acum au imbracat volanele masinilor Suzuki, Volkswagen si Ford vor fi concediati. Ei urmeaza sa primeasca preavize pentru 30 de zile. Contractul dintre EYBL si Santol a fost incheiat de mai putin de un an de zile si prevedea executia operatiilor de imbracare a noului tip de volan destinat autoturismelor celor trei mai producatori mondiali. Saptamanal la Cugir erau imbracate 800 de volane, iar productia lunara depasea 3.500 de bucati. Criza mondiala de pe piata auto a determinat, insa, suspendarea contractului de afaceri dintre Santol Cugir si EYBL Austria.
In Romania compania "EYBL Automotive" detine doua fabrici care produc volane, elemente de tapiserie si decor interior in judetul Timis, unde lucreaza cateva mii de angajati. Desi pana in prezent nu au existat intentii referitoare la reducerea activitatii la cele doua fabrici, este de asteptat ca situatia internationala sa produca efecte si aici.
O situatie asemanatoare este si cea a fabricilor din judetul Cluj. Orasul Huedin din Muntii Apuseni este in pericol sa ramana fara industrie. Fabrica de mobila Vladeasa, unul dintre furnizorii concernului suedez IKEA, cel mai mare producator de mobila din Europa, si-a inchis portile in luna iulie. 268 de muncitori au ramas someri. Conducerea IKEA a anuntat ca se confrunta cu o reducere drastica a comenzilor din pricina colapsului de pe piata imobiliara, ce a dus si la scaderea semnificativa a comenzilor pentru mobilier destinat apartamentelor noi. Prefectul de Cluj, Calin Platon, a declarat ca aproximativ 40 de muncitori de la Huedin ar putea sa isi gaseasca de lucru la fabrica de mobila din comuna Bucea. Tot in Huedin, isi va inchide portile si fabrica de industrializare a laptelui detinuta de compania Napolact, subsidiara locala a concernului olandez Friesland. Potrivit directorului Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca din Cluj, Daniel Don, aproximativ 160 de persoane vor ramane fara locuri de munca. O alta fabrica afectata de criza economica globala este combinatul de hartie si celuloza Somes Dej. Acesta va concedia, in perioada urmatoare, aproximativ 450 de persoane, a anuntat prefectul Calin Platon. O parte a acestora ar putea sa isi gaseasca, de la anul, de lucru in parcul industrial din Jucu, acolo unde concernul italian Marcegaglia doreste sa deschida o fabrica de airbaguri.

 

» Uzinele auto reduc productia
Criza financiara a lovit industria auto din toata lumea. In Romania, cel mai mare producator auto, Dacia, a anuntat ca va opri productia din fabrica de la Mioveni pe 30 si 31 octombrie si pe 13 si 14 noiembrie, pentru a adapta procesul de fabricatie la cererea comerciala. Fabricatia de piese de schimb, activitatea anumitor sectoare ale Uzinei Mecanice si expeditiile de vehicule vor continua sa functioneze.
 Giganti ai industriei auto mondiale sunt in pragul falimentului, iar aproape toata industria auto isi reduce productia ca urmare a prabusirii vanzarilor. Mitsubishi isi va reduce in urmatoarele luni productia din uzinele japoneze cu 100.000 de unitati, iar cea mai mare firma de profil din lume, Toyota, ar putea inregistra primele scaderi trimestriale din ultimii sapte ani. Volvo, Scania, Peugeot-Citroën, General Motors, Daimler, Volkswagen si alte nume mari dau semne ca micsorarea semnificativa a vanzarilor este iminenta.

Cele mai citite

Fete de 14 și 15 ani, agresate sexual de un bărbat de 68 de ani

Două minore de 14 și 15 ani au fost agresate sexual de către un bărbat de 68 de ani. Incidentul a avut loc în...

Sondaj Insomar-Avangarde: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă ar ajunge în turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, sunt principalii favoriți pentru a ajunge în turul doi al alegerilor parlamentare, potrivit unui sondaj...

Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, și-a dat demisia. Scandal de proporții privind recrutările

Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, şi-a dat demisia după un scandal de proporţii ce vizează modul în care s-au făcut recrutările în armata...
Ultima oră
Pe aceeași temă