22.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialCaritate lovita de recesiune

Caritate lovita de recesiune

» La Balul de Halloween, eveniment caritabil organizat de "Ovidiu Rom" sambata seara, licitatia cu strigare a strans un fond de 46.000 de euro, fata de 90.000 de euro cat s-a obtinut la editia anterioara.

» Cu toate acestea, suma estimativa stransa in urma balului patronat de Leslie Hawke e apropiata de cea de anul trecut – peste 410.000 anul acesta, 430.000 de euro in 2007.

» "Vedetele" licitatiei au fost un colier cu diamante donat de Gwyneth Paltrow, pentru care s-au obtinut 13.000 de euro, si o poseta apartinandu-i lui Demi Moore, vanduta pentru 7.000 de euro.

Recesiunea economica pare sa loveasca si actiunile de caritate. Daca anul trecut licitatia cu strigare a adunat peste 90.000 de euro, anul acesta licitatia a strans doar 46.000 de euro, jumatate din suma obtinuta in 2007. Tot anul trecut, Dinu Patriciu a licitat 40.000 pentru o geanta donata de Uma Thurman, cata vreme o geanta Versace donata de Demi Moore a obtinut doar 7.000 de euro acum. De altfel, miliardarul nu a onorat cu prezenta Palatul Parlamentului. Cea mai mare suma a fost obtinuta de un colier ce i-a apartinut lui Gwyneth Paltrow, adjudecat pentru 13.000 de euro. Pe de alta parte, oamenii de afaceri nu s-au inghesuit sa vina la balul de la Palatul Parlamentului – printre VIP-uri au putut fi vazuti premierul Calin Popescu Tariceanu, deputatul Bogdan Olteanu, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti – Robert Barnett, Amalia si Ilie Nastase, directorul executiv Orange Romania – Richard Moat, Adrian Severin si altii. Organizatorii spun insa ca suma estimativa stransa la aceasta editie a Balului de Halloween s-a ridicat la peste 410.000 de euro, din care sub 10% reprezinta cheltuieli de organizare, restul alocandu-se programului "Fiecare copil in scoala" pentru anul viitor.

Invitati costumati in Einstein sau Tutankamon
Tema Balului de Halloween de anul acesta a fost "Eroii" – oamenii care au facut istorie si reprezinta modele de viata. Astfel, in ambianta solemna a Palatului Parlamentului, invitatii au fost intampinati de majorete si de sosii ale multor personalitati – Mahatma Gandhi, Bill Gates, Regina Maria, stefan cel Mare, Bono si altii. Un Mahatma Gandhi s-a plimbat descult printre invitati, in celebra sa mantie alba, fotografiind invitatii si facand conversatie. Sub sloganul "Tara, tara, vrem eroi!", organizatorii au invitat participantii sa se costumeze in eroul sau eroina preferata. Acestia au optat intre personaje istorice, precum Regina Maria, Elisabeta I, Tutankamon, Cleopatra ori Napoleon, personalitati precum Shakespeare, Einstein, Audrey Hepburn, Michael Phelps, Frida Khalo si legende precum Indiana Jones ori Robin Hood. Nu a lipsit nici Omul Cavernelor, vorbind o engleza impecabila, de britanic sadea. Balul a debutat in Sala Bratianu, unde invitatii au putut studia obiectele ce urmau sa fie licitate. Tombola a fost moderata de Nono Semen de la Pro FM. Aceasta a inclus in special pachete turistice si vouchere de la diverse firme, dar si bauturi de lux sau un "cos cu bunatati" oferit de un supermarket.

Meniu tematic bun pentru un bal de Halloween
Cina si licitatia s-au desfasurat in Sala Unirii. Oaspetii au putut degusta un meniu tematic de Halloween: terrine de dovleac cu salata rucola, cu un sos balmic. Acest aperitiv a fost urmat de orez cu frigarui de creveti si rosioare, iar la desert – mai multe feluri de tarte, negrese si prajituri cu branza. In calitate de gazda a evenimentului, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a tinut un scurt speech: "Suntem in mijlocul crizei economice si banii se duc oricum, asa ca de ce sa nu se duca spre «Ovidiu Rom»" – asociatia caritabila care a organizat balul. Leslie Hawke (mama actorului Ethan Hawke, care traieste in Romania si este membru fondator al "Ovidiu Rom") s-a aratat incantata de locatie ("Sincer, imi place cladirea asta"), declarand: "Am initiat acest eveniment in speranta ca ne va ajuta sa ne sustinem programele dupa ce a incetat finantarea americana pe care o aveam". S-au acordat apoi premii celor care au avut actiuni caritabile legate de copiii dezavantajati: Radu Florescu, CEO al agentiei de publicitate Saatchi&Saatchi Romania, si Alexandra Tanjala, asociat al agentiei de publicitate Sister. Cum Radu Florescu era plecat la Boston, premiul i-a fost inmanat sotiei sale de cei doi prezentatori imprumutati de la Pro TV, Paula Herlo si Cristian Leonte (realizatorul emisiunii "Romania, te iubesc!").

Telefonul mobil al lui Josh Hartnett, doar 500 de euro
Licitatia cu strigare a fost derulata de Cabral, deghizat in jucator de fotbal american, impreuna cu Stacy Quinney si Bryan Jardine, la costum. Bryan Jardine, avocat de formatie, l-a surclasat ca debit verbal pe Cabral, amuzandu-se de sonoritatea cuvantului "Silencio", pe care l-a repetat pe toata durata licitatiei: "Ssssilenssssio".
In afara de "vedetele" licitatiei (colierul Damiani al lui Gwyneth Paltrow si poseta Versace a lui Demi Moore), s-au mai vandut: o vacanta in Thailanda (7.300 de euro), o minivacanta cultural-artistica la New York (6.000 de euro), un scuter Vespa (5.500 de euro), un weekend de iarna la Londra (3.700 de euro) si editia limitata a vinului Silencio (3.500 de euro). La licitatia fara strigare, unde s-au strans circa 13.000 de euro, cei mai multi bani au fost dati pentru un weekend romantic la Grand Resort Lagonissi (2.100 de euro), o rochie de seara La Fleur (1.250 de euro), o tapiserie de Cela Neamtu (1.200 de euro), o geaca de piele Heimstone Magnolia (1.100 de euro) – achizitionata de Amalia Nastase, o rochie creata de Stephan Pelger (1.000 de euro). Telefonul mobil Giorgio Armani Samsung donat de actorul Josh Hartnett a fost achizitionat pentru doar 500 de euro.
Programul artistic al balului a fost asigurat, in timpul licitatiei, de irlandezul Dr. Haydn Deane, un fel de Frank Sinatra licentiat in medicina, care locuieste cu sotia si cei patru copii la Brasov.
Dupa licitatie a urmat un spectacol sustinut de Damian Draghici, iar la afterparty a mixat de la platane Tom Wilson.

» Balul de Halloween, In cifre

Participarea la bal s-a putut face in calitate de investitor major (30.000 de euro) sau investitor VIP (15.000 de euro), ca investitor (5.000 de euro) ori sponsor (2.750 de euro) sau individual (500 de euro). In cifre, Balul de Halloween a insemnat: peste 650 de participanti la receptie si la dineu si cateva sute de participanti la afterparty, peste 80 de voluntari, 60 de obiecte oferite la tombola – cu valori intre 150 si 2.000 de euro si o valoare totala de peste 20.000 de euro.

» "Ovidiu Rom", asociatia care organizeaza balul
Din 2006, "Ovidiu Rom" deruleaza programul "Fiecare copil in scoala", o initiativa sociala vizand impiedicarea abandonului scolar in cazul copiilor saraci. In prezent, "Ovidiu Rom" sprijina 300 de familii, 400 de profesori, mediatori scolari si alti specialisti care lucreaza cu copii, 500 de copii din familii sarace – prin programe educationale pe toata durata anului, 4.000 de copii din zece judete ale tarii si din Bucuresti – prin atelierele de vara "sotron".

 

 

Recital de caritate cu Dan Grigore
Maestrul Dan Grigore a sustinut, tot sambata seara, un recital la Ateneul Roman, dupa ce timp de opt ani artistul nu a mai cantat pe aceasta scena. Evenimentul a fost prilejuit de aniversarea Regelui Mihai, la implinirea varstei de 87 de ani. Menirea concertului a fost si una de caritate, iar organizatorii au apreciat ca suma stransa in urma vanzarii biletelor se ridica la 75.000-80.000 de euro. Vor fi sprijiniti: zece tineri artisti cu venituri modeste, care vor beneficia de burse de studiu, si zece proiecte ale unor artisti aflati la inceputul carierei, prin programul "Tinere Talente", initiat in acest an de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei. Bursele vor fi de pana la 3.000 de euro, iar proiectele – de 4.000 de euro.

Cele mai citite

Mașină lovită de tren în Argeș. Șoferul a scăpat cu viață

Un bărbat de 51 de ani a fost implicat într-un accident grav într-o comună din județul Argeș, după ce mașina sa a fost lovită...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...

Amenzile pentru lipsa rovinietei nu vor mai fi aplicate imediat

Șoferii vor avea la dispoziție 24 de ore pentru a achita taxa, fără a mai fi penalizați automat Sistemul va fi similar cu cel care...
Ultima oră
Pe aceeași temă