5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialGroapa fara fund

Groapa fara fund

Suntem satui de criza financiara internationala, de criza creditului si a sistemului bancar mondial, de criza economica in general si ca urmare vom fi satui si de o recesiune economica globala, insa de aceasta data va trebui sa-i suportam direct efectele si pe un termen mai lung. Dupa ultimele estimari s-ar putea s-o gustam la propriu timp de doi ani si abia in anul 2010 sa simtim o schimbare in bine.

Febra prelungita a scaderii pietelor imobiliare din lume incepe sa gripeze si piata autohtona, care scade deocamdata mai putin, pe viitor mai mult, dupa ce a crescut semnificativ in anul 2007. Pana una alta tot mai multi dezvoltatori isi ingheata operatiunile de vanzare, fiind presati de scadenta creditelor pentru investitii. Constatam ca, in ciuda acestei situatii de criza, la nivelul sistemului nostru bancar exista tentative inside pentru a beneficia de conjunctura actuala pe seama contribuabilului/clientului si a obtine profituri masive si nerusinoase. As cita aici evolutia dobanzii ROBOR, cea practicata la nivel interbancar, de la o medie linistita zilnica de 14,2% la una maxima de 57% (au fost cazuri izolate si de 90%) si una partial corectiva la 27%. In aceasta situatie, chiar daca BNR intervine prompt si energic inghetand pe moment si strategic aceste dobanzi, dati-mi voie ca si eu, romanul de rand, sa devin ceva mai putin increzator in aceste sectoare, care au ca deviza "Incaseaza de la prosti, apoi scapa cine poate".

 

Neincrederea mea sporeste deoarece, fiind pe cash, incerc de ceva timp sa gasesc oportunitati de plasament pe piata de actiuni din Romania si credeti-ma sincer ca nu le prea gasesc, desi fundamental lucrurile nu stau chiar asa de rau, mai ales in comparatie cu sectoarele similare din alte tari. Sunt mai multe explicatii pentru care unii ca mine gandesc ca nu este un moment potrivit pentru a acumula actiuni la BVB:
Pe o piata financiara si o economie globala deschisa unde acum exista o multitudine de anomalii si turbulente, care genereaza (sau nu) si masuri din partea autoritatilor, cu efecte mai putin anticipate, este firesc sa avem dominatia starii emotionale. In acest caz, un plan de investitii este mai putin adecvat. Din punctul de vedere al analizei tehnice, este cunoscut faptul ca cea mai buna strategie este "sa cumperi pe crestere si sa vinzi pe scadere".

 

Piata Bear din anul 2008 nu prezinta nici o schimbare adevarata de directie, exceptia facand-o cateva rally-uri speculative cu castiguri incerte. Daca in ultimii 5 ani ne laudam in lumea bursiera cu SUPER randamentele indicilor bursieri, iata ca palierele actuale de tranzactionare actiunilor sunt comparabile ca timp la nivel international ajungand la nivelul anului 2004 sau chiar 2003 si anuland, in cateva luni, castigurile realizate pe timp mai lung. Pornind de la acest ultim aspect inclin sa afirm ca in conditiile actuale, la nivel emotional, BVB a devenit in privinta scaderilor un sac fara fund, mai ales dupa retragerea mai multor fonduri straine de pe piata (vorba cuiva, "maine adunam actiunile BVB cu farasul").

 

Perceptia mea privind perspectiva evolutiei preturilor actiunilor BVB pe termen mediu este una foarte incerta, cu atat mai mult cu cat economia tarii noastre este una emergenta, iar asteptarile investitorilor nu pot fi decat pur emotionale si mai putin rationale. Un model de sac fara fund rezulta din analiza evolutiei performantelor actiunilor BRD si SNP, cele mai reprezentative din sectorul bursier energetic si bancar. Rezultatul este mai  mult decat hilar, in primul rand, la nivel fundamental. Comparativ BRD/SNP avem: PER ± 5,53/3,77; P/B ± 1,58/0,7; EPS 1,45/0,0451; P/S ± 0,42/0,57; profit net sem. I ± 23,4%/87,5%. Frumos NU? Din pacate, investitorii adevarati se bazeaza pe asteptari (anticipeaza viitoarele rezultate), si nu pe istoric (raportarile financiare realizate in conditii total diferite), asa ca perceptia lor este ca datele de mai sus se pot schimba radical in unu-doi ani.

 

In al doilea rand, din punct de vedere al analizei tehnice, graficul istoric lunar comparativ al celor doua actiuni SNP/BRD prezinta o depreciere masiva a preturilor. Dupa ce au depasit in fuga minimele din anul 2005, acestea se apropie foarte abrupt si rapid, in luna octombrie, de minimele anului 2003 (-46,4%). In acelasi timp, semnalele indicatorilor tehnici, care indica directia, prezinta in continuare scaderi, fara a avea nici cel mai mic indiciu de schimbare.

In plus fata de lichiditatea medie a anului, volumul acestei luni si volatilitatea reprezinta exituri masive, care nu pot fi generate decat de actionari straini importanti. Asa ca vom  astepta calmarea situatiei pentru a face noi evaluari pentru o decizie mai mult rationala decat una emotionala, bazata pe tentatia destul de mare fata de preturi cu mult subevaluate (ex.: SNP se compara cu pretul de privatizare din 2001). Sincer, m-ar tenta acum un SNP la 1.370 decat la 1.630 lei. Poate, cine stie, vine cineva si leaga sacul la fund. Dar daca nu o face inca?

Cele mai citite

Atac terorist la târgul de Crăciun din Magdeburg: 2 morți și 68 de răniți

Vineri seară, târgul de Crăciun din orașul Magdeburg a devenit scena unui atac terorist care a zguduit întreaga țară. Un bărbat a intrat cu...

Atac terorist la târgul de Crăciun din Magdeburg: 2 morți și 68 de răniți

Vineri seară, târgul de Crăciun din orașul Magdeburg a devenit scena unui atac terorist care a zguduit întreaga țară. Un bărbat a intrat cu...

Incendiu puternic în Piața Matache din Capitală: Avertizare RO-ALERT pentru populație

Sâmbătă dimineață, un incendiu de proporții a cuprins mai multe magazine din Piața Matache, situată pe strada Cameliei, Sectorul 1 al Capitalei. Din cauza...
Ultima oră
Pe aceeași temă