14.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialRomania: mai multa poluare, mai putini someri

Romania: mai multa poluare, mai putini someri

Guvernul roman – impreuna cu alte sapte state membre – doreste blocarea proiectului european privind reducerea emisiilor poluante cu 20%, pe motiv ca am putea asista la o migrare a investitorilor in afara UE. In schimb, ecologistii sustin ca prin intrarea in vigoare a unui astfel de document romanii ar castiga un mediu mai putin poluat.

Opt state membre UE, printre care si Romania, s-au aratat nemultumite, la Consiliul de Mediu de la Luxemburg, care s-a terminat ieri, de angajamentul Europei de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu 20 la suta pana in 2020. Romania, Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria, Grecia, Letonia si Lituania au semnat un acord pentru a bloca pachetul, cu motivatia ca producatorii lor de energie nu au suficiente fonduri pentru a concura cu companii din Europa de Vest.

De altfel, multi dintre marii poluatori din Romania sunt companii straine care au preferat sa isi mute tehnologiile aici, unde ministerul le acorda termene foarte mari, de pana la sase luni, timp in care isi pot rezolva problemele. Astfel se explica si faptul ca singura intreprindere a carei activitate a fost suspendata timp de sase luni, combinatul petrochimic Arpechim Pitesti, si-a putut relua activitatea dupa ce a facut investitiile necesare.

Ministrul Korodi ne-a explicat ca, in cazul in care se va lua o decizie fara sa se tina cont si de dorintele contestatarilor, "vom asista la o migrare a investitorilor in afara UE". Cu alte cuvinte, ministrul Mediului se teme ca reducerea plafonului pentru emisiile de gaze cu efect de sera va determina marile companii sa plece din Romania si ar putea "sa se mute in alte tari, cum ar fi Ucraina, unde vor emite tot atat sau chiar mai mult".

La randul sau, presedintele Fundatiei pentru Parteneriat, Laci Potoczki, pune aceasta reticenta in a adopta acordul european pe faptul ca Romania se considera "un magnet pentru investitiile straine, iar cota ar deveni o bariera pentru acestea". In schimb, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului sustine ca promovarea acestui acord "nu trebuie sa aiba un impact negativ asupra capacitatii de dezvoltare a economiilor tarilor UE, mai ales in cazul noilor state membre, intrucat acestea au nevoie de dezvoltare, pentru a fi competitive pe o piata internationala".

Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului, ne-a explicat ca marile companii, pentru a respecta normele europene, "vor trebui sa-si retehnologizeze instalatiile, incepand de la materiile prime pana la produsul finit". Desi costurile unor astfel de modernizari sunt ridicate, Sulfina Barbu ne-a spus ca "la nivel european presedintele Comisiei a anuntat ca nu se va face nici un fel de rabat de la acorduri si sunt convinsa ca si persoanele din industria de resort care sunt afectate vor apela la credite pentru a-si indeplini obiectivele".

Ecologistii vad cu ochi buni eventuala reducere drastica a cotei de emisie a gazelor cu efect de sera. Presedintele Fundatiei pentru Parteneriat socoteste ca, in cazul in care se aplica Acordul european, "romanii castiga un mediu mai putin poluat, iar efectul va fi benefic pentru oameni". De aceeasi parere este si Codruta Nedelcu, directoarea executiva a Asociatiei ARIN, care considera ca "prin reducerea emisiilor o sa creasca calitatea vietii, o sa respiram un aer mai curat si este un castig pentru mediu in sine, pentru ca biodiversitatea este afectata de aceste instalatii". Cu toate acestea, Laci Potoczki subliniaza ca "atunci cand ai o limita drastica in ceea ce priveste emisiile nu poti sa ai investitii mari". In schimb, Codruta Nedelcu spera ca, "poate, daca sunt stransi cu usa, ar mai investi si marii poluatori in retehnologizare".

O alta problema ar mai fi, in opinia directoarei Asociatiei ARIN, faptul ca, "in conditiile in care Romania isi inchide si putinele intreprinderi care produc si mai polueaza, o sa ajungem o tara de consumatori", in sensul ca Romaniei nu i-ar mai ramane sa produca decat materie prima bruta, ceea ce presupune forta de munca necalificata.

» Sulfina Barbu ne-a spus ca marii poluatori din Romania sunt Sidex Galati, Petrom si Lukoil, din cauza rafinariilor pe care le detin, Alroslatina, precum si companiile din industria cimentului. In topul poluatorilor s-ar mai adauga, conform raportului privind emisiile de CO2 verificate pe anul 2007, ArcelorMittal, complexurile energetice de la Craiova, de la Rovinari si de la Turceni si termocentralele. Potrivit Agentiei Nationale de Protectia Mediului, Romania se plasa, in 2006, pe locul opt in Europa in functie de emisiile gazelor cu efect de sera si pe locul zece in functie de emisiile de CO2.

Cele mai citite

Controalele ITM în 2025: domenii vizate și ce trebuie să știe companiile

Inspecția Muncii va avea o agendă complexă în 2025, concentrându-se pe respectarea legislației muncii și îmbunătățirea condițiilor de muncă. Printre principalele obiective se numără identificarea...

NATO va respinge propunerea lui Trump de a majora cheltuielile de apărare la 5% din PIB

Potrivit oficialilor NATO, ţinta de 5% din PIB, avansată de Donald Trump, este considerată imposibil de atins din punct de vedere economic şi politic...

Agenția Europeană pentru Securitatea Aeriană avertizează asupra riscurilor de zbor deasupra Rusiei

Agenția Europeană pentru Securitatea Aeriană (EASA) a emis vineri un nou „buletin de securitate cu privire la zonele de conflict,” recomandând companiilor aeriene să...
Ultima oră
Pe aceeași temă