22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024

Cum s-a scumpit leul

» In piata monetara dobanzile pentru moneda nationala au urcat pana la 100%.

 

» Speculatorii care au pariat pe caderea leului au platit oricat.

 

» Bancile romanesti nu au cumparat lei scumpi, deoarece au deschisa usa BNR.

Leul s-a apreciat in ultimele zile in ciuda tendintei celorlalte monede din regiune si a devenit cea mai scumpa moneda a Europei, fiind tranzactionata la o dobanda care a atins si 100%. Explicatia sta intr-un joc al bancii centrale care a dorit sa penalizeze speculatiile pe moneda nationala si a profitat de faptul ca investitorii au mizat pe caderea leului.  Analistii spun ca dobanzile mari din piata monetara nu sunt semnale care sa arate ca o banca locala a ramas fara lei si atunci plateste oricat, deoarece bancile romanesti pot lua imprumuturi direct de la BNR, prin asa-numitele credite Lombard. De data asta este vorba de setea de lei a strainilor, care s-a manifestat acerb vineri, pentru a doua sedinta consecutiv, astfel ca dobanzile anuale platite de acestia pentru a obtine lei au explodat pana la nivelul de 100%, dupa ce joi urcasera oricum surprinzator de la 15% la 40%.

 

Concomitent cu dobanzile tot mai mari platite de straini la lei – pe piata monetara, moneda nationala s-a inscris vineri pe o panta puternic ascendenta fata de euro – pe piata valutara, de la 3,77 lei/euro pana la 3,64 lei/euro, desi saptamana trecuta toate monedele din regiune s-au depreciat fata de euro. Aceste "dereglari" de pe pietele monetara si valutara sunt rezultatul dejucarii de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) a speculatiilor pe scaderea leului din partea strainilor, potrivit lui Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economist-sef al ING Bank Romania.

"Speculatorii straini care au pariat pe deprecierea leului in raport cu euro s-au izbit in piata de BNR, care a vrut sa le dea o lectie. Pentru a-si finanta pozitiile speculative pe curs, deoarece lichiditatea de lei fusese secata de interventiile BNR si imprumuturile Ministerului de Finante, strainii au fost impinsi sa plateasca dobanzi anuale chiar de 100%", a explicat Chidesciuc.

In contextul in care majoritatea monedelor din regiune se depreciau in raport cu euro, speculatorii straini au pariat pe o depreciere continua a leului. In acest sens, speculatorii au imprumutat lei cand cursul era de aproximativ 3,80 lei/euro, pe care i-au vandut pentru a cumpara euro. Acestia au mizat pe faptul ca leul se va deprecia dincolo de nivelul de 4 lei/euro, cand ar fi cumparat leii inapoi, mai ieftin, si, dupa plata dobanzilor la imprumut, ar fi iesit astfel in castig. Totusi, desi cursul urcase brusc chiar pana la 3,97 lei/euro, speriindu-i pe cei imprumutati in euro, interventiile bancii centrale au corectat anomaliile din piata, iar cursul a coborat treptat spre 3,80 lei/euro. De la acel nivel in jos, cei mai multi speculatori erau in pierdere, iar cei care au mizat in continuare pe reintoarcerea cursului peste nivelul de 4 lei/euro au platit dobanzi tot mai mari pentru a obtine lei.

 

"S-au acumulat in piata pozitii speculative mari pe deprecierea leului, iar multi jucatori au considerat ca pot ajunge in imposibilitatea indeplinirii obligatiilor (n.red. – de a inapoia leii imprumutati). Vineri, de la cursul de 3,75 lei/euro in jos, speculatorii au inceput sa-si marcheze pierderile, ceea ce a dus cursul sub 3,70 lei/euro. Strainii au tot cumparat euro si le-a crescut tot mai mult nevoia de lei, pe care nu i-au mai obtinut chiar si la dobanzi de 100%", a declarat Dragos Balaci, dealer-sef al RBS Romania. Pentru aceasta saptamana, Balaci estimeaza ca dobanzile interbancare se vor tempera la 15-20%, iar cursul se va consolida intre 3,65-3,75 lei/euro. Aceste dobanzi ridicate nu sunt efectul nevoii de lei a bancilor romanesti, care pot imprumuta temporar lei direct de la BNR, prin asa-numita facilitate de credit Lombard, cu o dobanda rezonabila.

 "Pana pe 25 octombrie, cand incep platile catre Trezorerie, bancile acumuleaza lichiditate, iar dobanzile ar fi trebuit sa scada. Aceste dobanzi ridicate nu sunt rezultatul unei nevoi de lichiditate a bancilor romanesti, care au varianta imprumutului Lombard de la BNR, la dobanda de 14,25%, pentru care trebuie sa aiba titluri de stat in portofoliu. Toate monedele din jur s-au depreciat, forintul chiar cel mai mult, dar la noi a fost o situatie speciala. Guvernatorul a declarat ca nu-i plac miscarile speculative si probabil va interveni numai atunci cand va considera ca piata functioneaza anormal", a mentionat Ioan Birle, dealerul-sef al Bancii Transilvania. Piata se va tempera, deoarece dobanzile mari nu sunt profitabile pentru speculatori, sustin dealerii.

"Finantarea pozitiilor speculative pe curs mergea bine cand dobanzile interbancare erau de 8-9%. Cu aceasta explozie a dobanzilor, multi jucatori au inchis partial sau total din pozitii, ceea ce a apreciat leul accelerat vineri de la 3,77 lei/euro la 3,64 lei/euro", potrivit lui Narcis Noaghea, dealer al BCR.

Intarirea leului e periculoasa
Atat Chidesciuc, cat si Noaghea considera ca niveluri tot mai joase ale cursului pot atrage alti speculatori care sa parieze pe deprecierea leului. "Cu cat BNR lasa cursul sa mearga mai jos, cu atat mai tare atrage speculatori pe caderea leului, mai ales ca nu putem avea mult timp alta tendinta decat regiunea. BNR trebuie acum sa protejeze leul de o apreciere prea puternica, pentru ca s-ar putea ca de la un nivel incolo sa nu le mai poata tine piept speculatorilor. Dobanzile de 100% nu au decat o singura explicatie: economia are probleme, iar un curs de 3,6-3,7 lei/euro e considerat perfect pentru speculatorii care mizeaza pe reintoarcerea cursului", e de parere Chidesciuc.
Potrivit acestuia, daca dobanzile de pe piata interbancara vor ramane ridicate doar cateva zile, nu ar fi, deocamdata, o mare problema.

Cele mai citite

Tensiunea mică: cauze, simptome și tratament

Tensiunea arterială reprezintă forța cu care sângele împinge împotriva pereților arterelor atunci când este pompat de inimă. Dacă valorile sale scad sub 90/60 mmHg,...

Pilonul II de pensii: Ce trebuie să știe participanții despre retragerea fondurilor și continuarea investițiilor

Contribuția la Pilonul II de pensii este reglementată prin lege și reprezintă un procent din salariul brut al fiecărui angajat. În prezent, aceasta este...

Ministrul Câciu: România își bazează deficitul pe investiții, singura cale spre dezvoltare economică

Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că România se numără printre puținele țări din UE al căror deficit bugetar este generat...
Ultima oră
Pe aceeași temă