» Judetul Vaslui nu mai prezinta, deocamdata, interes pentru turisti. Nu acest lucru se intampla si anii trecuti. Datele de la Directia Judeteana de Statistica (DJS) arata ca, in ultimii 18 ani, numarul turistilor inregistrati in spatiile de cazare din judetul Vaslui a scazut de trei ori din cauza drumurilor impracticabile si a degradarii monumentelor istorice.
La revolutie, in judetul Vaslui erau in jur de 1.400 de locuri de cazare. De atunci pana astazi, numarul acestora a scazut permanent, ajungand in prezent la circa 700 de locuri in hotelurile din oras si cele cateva pensiuni deschise in judet. Asta in timp ce diverse organizatii neguvernamentale au cheltuit zeci de mii de euro din banii Comunitatii Europene pe pliante in care Vasluiul este prezentat ca un judet atragator pentru turism. Drumurile impracticabile si promovarea insuficienta au facut ca manastirile, majoritatea noi, din acest judet sa ramana o necunoscuta pentru multi turisti, care aleg sa mearga la lacasuri de cult din Neamt ori Suceava. Daca, in 1990, Vasluiul a fost vizitat de aproape 110.000 de turisti, numarul celor care au ales sa viziteze aceste locuri a scazut de la an la an, asta si pe fondul eliminarii organizatiilor care faceau tot felul de excursii muncitoresti.
Asa se face ca, in 2002, s-au inregistrat 22.500 de turisti, iar in 2004 – 27.500. Numarul turistilor a mai crescut in ultimii doi ani, ajungand ca in anul 2007 sa se inregistreze peste 34.000 de turisti. "stim ca sunt mari probleme la nivelul turismului, desi cred ca judetul are multe lucruri frumoase de vazut. Din pacate, starea drumurilor si lipsa pensiunilor in zonele cu privelisti atractive a alungat foarte multi turisti", a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui, Corneliu Bichinet, fost presedinte al CJ in perioada 2004-2008. Sunt si multe situatii in care autoritatile nu au pus indicatoare spre locuri cu insemnatate istorica, cum este "Podul Doamnei", din apropierea drumului european 85.
In alte cazuri, procesele de retrocedare a fostelor conace boieresti, interminabile, au condus la degradarea cladirilor. Este cazul conacului Rosetti Solescu, care a ajuns o ruina pe fondul dezinteresului manifestat de autoritatilor locale si de cele judetene. Nici rezervatiile nu au un tratament privilegiat, nemaivorbind de celebrele Curti Domnesti din Vaslui, in care descoperirile arheologice se deterioreaza incet, dar sigur. Aici, un turist care ar vrea sa vada locurile prin care si-a purtat pasii stefan cel Mare nu descopera decat niste buruieni crescute in santuri.