» In timp ce sezonul estival s-a incheiat de mult in Romania, la numai cateva sute de kilometri distanta, pe insula Corfu, din Grecia, sosesc in fiecare saptamana zeci de grupuri de turisti.
» Fie ca aleg sa ajunga cu autocarul si sa vada peisajele din Grecia continentala si Bulgaria, fie ca vin cu avionul, pentru a scapa de drumul chinuitor de 24 de ore cu masina, turistii petrec o vacanta de vis pe "Insula Verde" a vechii Elade.
Odata ajunsi in Corfu, turistii sunt intampinati de ghizii agentiilor prin intermediul carora au venit. Dupa inca o ora de mers cu autocarul pana la hotelurile sau vilele unde sunt cazati, majoritatea dintre ei abia asteapta sa mearga pe plaja. Asta, pentru ca in octombrie in Corfu apa marii este tocmai buna pentru baie. "Majoritatea turistilor vin la sfarsit de sezon pentru ca sunt preturi mai bune la cazare si transport. In plus, ei se pot bucura inca de apa calda si de toate atractiile insulei. De obicei, aici sezonul se termina in noiembrie, atunci cand se inchid toate tavernele si hotelurile. Practic, insula este pustie in perioada iernii, iar locuitorii pleaca in vacanta", a declarat Bogdan Tudor, un ghid din Romania, care isi petrece mai bine de sase luni pe insula Corfu. Rolul sau nu este deloc unul simplu.
Trebuie sa le prezinte turistilor, in cele sapte zile de vacanta, cele mai importante atractii de pe insula, dar sa le si vorbeasca acestora despre istoria zonei. Spre deosebire de litoralul romanesc, unde la sfarsit de sezon gasesti doar urma turistilor care au venit vara, adica gunoaie si sticle aruncate la tot pasul, in Corfu, plaja arata minunat. Desi numarul celor care vin in aceasta perioada este redus, romanii care ajung pe aceasta insula raman surprinsi de frumusetea locurilor. "Stau pe plaja, ma bucur de soare si admir muntii in acelasi timp. Este un peisaj mirific. Oamenii acestia stiu sa valorifice ceea ce au", spune Elisabeta Ionescu, o bucuresteanca de 50 de ani venita pentru prima oara pe insula elena.
Mancare mai ieftina in Mamaia
Cand vine vorba de bani, in Corfu se vorbeste numai la superlativ. Daca pentru o excursie de doua persoane, de 7 zile pe insule, platiti doar 1.000 lei, suma ce include transport cu autocarul si cazarea, mancarea va poate costa chiar de cinci ori mai mult. La o taverna pe malul marii, o portie de spaghete cu midii costa 10 euro, iar un platou cu fructe de mare cel putin 20 de euro. La aceasta suma se adauga si doi euro pentru o sticla la jumatate de litru de apa plata sau cinci euro pentru o sticla de suc, iar daca se pune problema si de un desert, deja nota de plata creste la cel putin 35 de euro. Toate astea doar pentru pranzul unei singure persoane.
"In Corfu sunt preturi mari la mancare pentru ca in zona nu se poate cultiva sau creste nimic. Locuitorii traiesc doar din turism si din cresterea maslinilor", a adaugat Bogdan Tudor. Mancarea este singurul capitol unde statiunile de pe litoralul romanesc inving. Astfel, in Mamaia, de exemplu, un pranz consistent costa cel mult 50 lei, bani cu care in Corfu abia daca iti iei o portie de paste.
In vacanta cu Angelina Jolie
Majoritatea turistilor aleg sa isi petreaca vacantele in Corfu pentru ca pot astfel sa vada mai multe locuri. Asta, pentru ca zilnic de pe insula se organizeaza excursii spre Albania, unde se viziteaza parcul national Butrint, dar si spre Insula Paxos, locul unde isi petrec verile vedete precum Madonna, Tom Cruise sau Angelina Jolie. Putini romani ajung sa viziteze aceasta insula, iar cei care o vad, revin anual. Ceea ce este de remarcat in locuri precum Corfu sau Paxos este ca nu se fura.
Turistii obisnuiesc sa nu poarte grija portofelelor sau a gentilor. De altfel, rareori apuci sa vezi o masina de politie pe strazile inguste ale insulelor. Ultimul jaf dat in Corfu a fost in urma cu cateva luni, iar autorul a fost un roman. Grecii din aceasta zona stiu totusi putine lucruri despre tara noastra si faptele conationalilor plecati peste hotare, astfel ca te intampina cu aceeasi caldura cu care isi primesc orice oaspete.
» Taverna cu souvlaki
In Corfu, turismul se face din placere, cu dragoste. De altfel, la ei a detine o taverna sau un hotel este o afacere de familie. De la cel mai in varsta membru al familiei, pana la cel mai tanar, fiecare contribuie la bunul mers al negotului. "Detin aceasta taverna de mai bine de 12 ani. Am intalnit tot felul de oameni si aproape ca am invatat gusturile fiecarei nationalitati. stiu de exemplu ca romanilor le plac fructele de mare, dar si mancaruri precum giros sau souvlaki, care se intalnesc si in tara voastra", ne-a spus Eleni Neraida, o grecoaica care niciodata nu a parasit insula si care a facut din meseria sa o pasiune.
» Muzica pe toate gusturile
Corfu inseamna o imbinare placuta intre munte si mare. Pe plaja, gasesti la tot pasul taverne cu mancaruri specifice zonei. Rareori dai peste vreo discoteca sau hotel. In Corfu, majoritatea cluburilor se afla in centrul statiunilor, printre magazinele de suveniruri, departe de vilele unde sunt gazduiti turisti sau de plaja. Spre deosebire de statiunile de pe litoralul romanesc, muzica nu este data la maximum si nici nu ii deranjeaza pe cei care trec prin zona.
Daca totusi un turist doreste sa se distreze intr-un club, are de unde alege, iar preturile nu sunt deloc foarte mari. Cu cinci euro poti sa iti iei un cocktail, iar cu trei euro un fresh de portocale. In ceea ce priveste muzica, majoritatea DJ-ilor alterneaza muzica internationala cu cea greceasca, totul pentru ca turistii sa se simta in largul lor.