» Paulo Coelho a atins cifra-record de 100 de milioane de volume vandute si crede ca succesul se datoreaza si distributiei gratuite de pe net.
Internetul are potentialul necesar pentru a salva editorii si vanzatorii de carte, sunt de parere cei mai optimisti dintre participantii de la Targul de Carte de la Frankfurt 2008, care nu cred ca mediul online ar putea prabusi industria de carte asa cum s-a intamplat in muzica, analizeaza Reuters.
Frica si ostilitatea fata de mediul online din randul editorilor si vanzatorilor de carte s-au transformat in resemnare, iar Paulo Coelho, unul dintre cei mai bine vanduti autori, crede ca punand la dispozitie gratuit, pe internet, continutul volumelor ar putea creste spectaculos vanzarile de carte.
Scriitorul brazilian si-a sarbatorit in prima zi de targ succesul international de care se bucura, respectiv atingerea cifrei-record de 100 de milioane de volume vandute in intreaga lume. Cartile lui s-au tradus in peste 60 de limbi in peste 150 de tari, iar cel mai bine vandut volum al sau ramane "Alchimistul", cu peste 30.000.000 de exemplare. De cativa ani, a ales sa distribuie gratuit versiuni digitale ale cartilor sale pe internet, iar aceasta strategie a condus la vanzarile sale record din Rusia, crede autorul.
Despre aceasta metoda a vorbit si in cadrul conferintei de presa premergatoare debutului celui mai cunoscut targ de carte din lume. Coelho a atras atentia asupra mediului online pe care il considera, in cazul sau cel putin, un adevarat instrument de promovare. "Cititorii citesc cateva pagini si-si spun: "Doamne, este mult mai usor sa cumpar o carte decat sa citesc de pe ecran", astfel incat ies si-si cumpara cartea", a declarat scriitorul. Coelho este sigur ca cititorii din intreaga lume au dus la o democratizare a ideilor, mergand de la Gutenberg la internet, iar web-ul a impus un nou mod, o provocare a schimbului de idei.
Vanzarile de carte online, in ascensiune
Targul de Carte de la Frankfurt va fi deschis pana duminica, 19 octombrie. Vanzarile de carte din mediul online au inregistrat, de altfel, cea mai mare crestere din ultimii 60 de ani din in activitatea editoriala, potrivit studiilor realizate de organizatorii targului.
Potrivit paginii de internet a targului, 40% din cei o mie de reprezentanti din industria de carte prezenti la Targul de la Frankfurt, din peste 30 de tari, considera ca peste zece ani vanzarile de carte prin intermediul internetului le vor depasi pe cele realizate in mod traditional. In schimb, o treime dintre respondenti este de parere ca acest lucru nu se va intampla totusi niciodata.
Paulo Coelho sustine ca "important este sa lasi de la tine. Daca vizitati blogul meu (www.paulocoelhoblog.com), o sa vedeti acolo o multime de lucruri oferite gratuit", cu toate acestea, "nu stiu daca acest lucru vinde cartile, ce conteaza insa este faptul ca eu imi impartasesc sufletul", a afirmat intr-un interviu citat de Reuters.
Ceea ce majoritatea editorilor de carte inteleg prin digitalizare are de a face mai putin cu distribuirea gratuita a informatiilor, insa mult mai mult cu publicarea online a continutului operei unui autor.
Willi Bredemeier, editor al serviciului electronic german de newsletter "Password", recunoaste ca activitatea sa tradeaza spiritul Gutenberg, nascut in apropiere de Mainz, a carui tehnologie de tiparit, din secolul al XV-lea, a alimentat dezvoltarea Renasterii.
In ciuda beneficiilor oferite de magazinele online, precum site-ul Amazon, proiecte ca motorul de cautare pentru carti Google, care permite vizualizarea textelor integrale pe care site-ul le-a scanat, starnesc panica in randul multor reprezentanti ai acestei industrii, care se tem ca internetul sa nu afecteze totusi piata de carte la fel cum s-a intamplat cu industria muzicala.
Google a scanat continutul a peste un milion de carti si are parteneriate cu numerosi editori de carte. "Vei vinde mult mai multe carti daca mai multi oameni afla despre existenta acestora", sta scris pe site-ul www.books.google.com.
O problema spinoasa a fost ridicata de Gottfried Honnefelder, directorul Publishers&Booksellers Association, respectiv o reglementare mai exacta a dreptului de proprietate intelectuala pe internet: "Variantele pe e-book sunt o mare sansa pentru piata de carte… Totusi, trebuie sa ne decidem cu privire la unele cerinte si conditii de baza, la reglementarea unor procese si modele de afaceri aflate de multe ori in spatele evolutiei tehnice", a spus el.
iSuppli, o firma de cercetare a tehnologiei, anticipeaza ca veniturile globale de pe urma afisarilor de carte electronica vor creste de la 3,5 milioane dolari in 2007 la 291 milioane dolari in 2012.
Turcia, invitata speciala a Targului
In opozitie cu discutiile legate de viitorul cartii, scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru literatura, a blamat un obicei aproape medieval practicat in tara natala: masurile de oprimare si denigrare aplicate timp de un secol scriitorilor turci si modul in care acestea au determinat "saracirea literaturii turce". Pamuk a vorbit alaturi de presedintele turc Abdullah Gül in deschiderea Targului de Carte, adaugand in discursul sau ca "timp de un secol cartile au fost arse si interzise, scriitorii au fost persecutati, inchisi, ucisi sau chiar considerati tradatori si trimisi in exil si denigrati continuu in presa".
In august 2005, Pamuk a fost acuzat de "denigrare publica a identitatii Turciei", in baza articolului 301 al Codului penal al tarii sale, dupa ce a declarat, intr-un interviu pentru o publicatie suedeza, ca "30.000 de kurzi si un milion de armeni au fost ucisi pe aceste meleaguri si nimeni in afara de mine nu indrazneste sa vorbeasca despre asta". Ulterior, statul a renuntat la acuzatii, iar articolul 301 a fost amendat la inceputul acestui an, dar Pamuk a declarat ca "regimul de penalizare a scriitorilor si a cartilor lor este inca in vigoare; articolul 301 din Codul penal turc continua sa fie aplicat in tacere". La cea de-a 60-a editie a Targului de Carte de la Frankfurt, invitatul de onoare este Turcia. Invitatia are o semnificatie speciala, avand in vedere faptul ca in Germania locuiesc 2,4 milioane de persoane de nationalitate turca. De asemenea, Turcia este o natiune care urmeaza sa intre in Uniunea Europeana.
Site-ul lansat de Polirom, apreciat la Frankfurt
Contemporary Romanian Writers, site creat de editurile Polirom si Cartea Romaneasca in vederea promovarii literaturii romanesti, a fost foarte apreciat la lansarea lui la Targul de carte de la Frankfurt, informeaza www.book-fair.com. "Spre deosebire de Rusia, atat guvernul coreean, cat si cel roman au lansat proiecte ample pentru a-si promova mai bine scriitorii in strainatate", se arata pe site-ul Targului. Potrivit www.book-fair.com, site-ul dedicat scriitorilor romani contemporani este "realizat in conditii grafice foarte bune si este incredibil de util oricarui editor interesat de literatura romana". Descris de acelasi site ca fiind "un proiect ambitios", www.romanianwriters.ro are ca obiectiv o mai buna informare a editorilor din strainatate in privinta celor mai noi aparitii din literatura contemporana nationala.