» Consilierii locali din Vaslui au aprobat debransarea a 317 apartamente de la reteaua de termoficare, dupa ce s-a constatat ca acestea primeau caldura cu cheltuieli foarte mari.
Consilierii locali vasluieni au aprobat in unanimitate debransarea celor 317 apartamente, mai ales dupa ce s-a prezentat si un studiu din care reiese ca iesirea acestora din sistem ar reduce pierderile cu mai mult de 10 miliarde lei vechi. Este vorba de scari de bloc in care mai ramasesera 1-2 apartamente bransate la sistemul centralizat si carora, cu mare greutate, li se furniza caldura in fiecare iarna. De data aceasta, s-a decis ca aceste 317 apartamente nu vor mai primi caldura, urmand ca la viitoarea sedinta de CL sa se precizeze si in ce mod se vor incalzi sutele de vasluieni ramasi fara singura lor sursa de incalzire. Din cele 317 apartamente, 150 trebuiau debransate de acum doi ani, insa o protectie sociala prost inteleasa a permis functionarea sistemului cu pierderi foarte mari.
Cum, ultima inventariere a scos la iveala ca doar 3.900 de apartamente mai sunt bransate la sistemul centralizat, rezulta ca situatia Termica este foarte grea. Doi tineri consilieri au explicat, in cuvinte simple, situatia in care se afla firma de termoficare a Vasluiului. Florin Ciurariu, consilier PNL, a explicat ca "la Vaslui, este o problema psihologica, pentru ca oamenii nu mai au incredere in serviciile societatii Termica. Strategia de care discutam acum se bazeaza pe ideea ca raman actualii consumatori si vor fi atrasi si alti abonati, dintre cei care s-au debransat". Cum, discutiile s-au purtat si in jurul solutiilor privind modernizarea sistemului de alimentare cu energie termica a Vasluiului in urmatorii 20 de ani, primarul Vasluiului a declarat, in fata consilierilor locali: "Municipiul Vaslui este cuprins in programul guvernamental de reabilitare a sistemelor de alimentare cu energie termica.
Asta inseamna ca avem obligatia intocmirii unei strategii, pentru a se cunoaste perspectiva acestui sistem si ce sume sunt necesare de la Guvern. Acum, pe noul program "Caldura si confort", noi ar trebui sa venim cu o cofinantare de 40%, iar Guvernul cu 60%. Cum valoarea proiectului ar fi de 40 de milioane de euro pe 20 de ani, faceti calculele si vedeti ce efort financiar vom depune".