Sedinta de joi a fost deosebit de volatila, insa deja acest comportament nu mai surprinde pe nimeni. Ca si pana acum, preturile actiunilor romanesti au copiat fidel evolutia indicilor bursieri externi. Dimineata am avut o deschidere in scadere accentuata motivata de deprecierile puternice ale pietei americane si ale celei asiatice. Dupa ce au atins variatii de
-10% sau -12% fata de preturile de referinta de miercuri (care oricum erau cu 7-10% sub cele de marti), piata s-a stabilizat.
SIF-urile si BRD au scazut cel mai mult in acest scurt rastimp. Tranzactionarea a decurs normal, volumele de actiuni schimbate in piata fiind de nivel mediu. Catre final, o data cu anuntarea unor indicatori macroeconomici pe SUA mai buni decat estimarile analistilor, pietele din Europa au inceput sa urce usor, iar miscarea pozitiva s-a propagat si la Bursa de Valori Bucuresti.
Pana la inchidere, cel mai mult au recuperat SIF-urile, bancile si companiile de utilitati. In cazul SIF-urilor, am avut o inchidere pozitiva de peste 3% pentru SIF4 Muntenia si inchideri relativ neutre sau usor pe minus pentru SIF2 Moldova, SIF3 Transilvania si SIF5 Oltenia.
In cazul SIF1 Banat Crisana, am avut scadere de peste 4%. Actiunile BRD au inchis insa cu aprecieri de peste 5%, iar Transelectrica si Transgaz de asemenea au reusit sa urce cu cateva procente peste preturile de referinta de miercuri.
Valoarea totala tranzactionata a fost de 8,7 milioane euro.
Din nou am avut operatiuni (chiar daca numai sporadice) pe aproape toate segmentele de piata: obligatiuni, unitati de fond, contracte derivate. Desigur, ponderea covarsitoare a tranzactiior a apartinut pietei actiunilor. Indicii principali au terminat ziua cu deprecieri mai mici de 1%, ceea ce reprezinta chiar o performanta, in raport cu asteptarile foarte pesimiste de dinaintea deschiderii.