» PNL si PSD, secondati de PRM si UDMR, s-au grabit sa numeasca o noua conducere la Curtea de Conturi, potrivit algoritmului rezultat in urma alegerilor din 2004, pentru ca nu cumva sa-si piarda locurile in conducerea acestei importante institutii. Dupa 1 decembrie, inclusiv sansele lui Vacaroiu de a prelua sefia CC ar fi scazut drastic.
» Inscaunarea dupa vechea lege s-a produs in conditiile in care ieri judecatorii constitutionali au decis ca noul act normativ corespunde Legii fundamentale.
Curtea Constitutionala a decis ieri, cu majoritate de voturi, ca noua Lege a Curtii de Conturi corespunde Legii fundamentale, respingand astfel sesizarea presedintelui Romaniei. seful statului a invocat, printre altele, instituirea unei discriminari pozitive inacceptabile pentru consilierii de conturi, care vor beneficia de pensie de serviciu in conditiile unui mandat complet (de sase ani) in cuantumul prevazut pentru magistrati. Presedintele a mai atentionat si asupra statutului de "demnitari de stat" acordat membrilor Curtii de Conturi, dar judecatorii CCR au decis ca textele criticate sunt constitutionale. De un an si jumatate de cand se afla in procedura parlamentara, noua lege a Curtii de Conturi a fost supusa reexaminarii la cererea sefului statului si a fost de doua ori atacata la CCR, astfel ca acum nu mai exista decat varianta promulgarii ei.
Parlamentarii nu au mai avut insa rabdare cateva zile pentru a intra in vigoare noul act normativ si s-au grabit, aproape la unison, sa fie inscaunata o noua conducere in baza legii vechi. Urgenta subita a aparut dupa ce au prelungit, in repetate randuri, mandatul vechilor sefi! Singurii care au cerut ca numirile sa se faca dupa noua lege au fost democrat-liberalii, in vreme ce parlamentarii PNL si PSD au pledat pentru urgentare. Aceasta varianta a fost acceptata din mers si de reprezentantii PRM si UDMR, pe principiul "ce-i in mana nu-i minciuna". Mai precis, luand in considerare intrarea in vigoare a noii legi in cateva zile, cuplata cu dorinta "alesilor" de a pleca in teritoriu pentru campania electorala inca de saptamana viitoare, exista o mare sansa ca actualii senatori si deputati sa nu mai fie stransi intr-o sedinta de plen reunit pentru a vota noua conducere.
Cu alte cuvinte, exista riscul ca o decizie atat de importanta sa ajunga in sarcina viitorului Parlament in conditiile in care ar putea avea loc schimbari semnificative de coloratura politica! Potrivit configuratiei actuale, PSD-ului i-au revenit sase posturi de consilieri, PNL – patru, PD-L – trei, PRM – trei, UDMR – unu si PC – unu. In viitorul Legislativ ar putea insa sa nu mai intre PRM si UDMR, iar in zona PSD si PNL s-ar putea inregistra reduceri de mandate.
Ceea ce s-ar fi tradus prin mai putine posturi de consilier de conturi, sau chiar deloc, in cazul peremistilor si udemeristilor! Iar o mai mica pondere ar fi avut impact si asupra desemnarii presedintelui institutiei! Asa se face ca actualii "alesi" s-au mobilizat exemplar si in doar doua zile au negociat numarul de posturi, au gasit numele, i-au audiat in Comisiile de buget pe cei 18 pretendenti, i-au votat in plenul reunit si au terminat si cu depunerea juramantului. Elocvente sunt, in acest sens, si discutiile din Birourile Permanente reunite.
"In primul rand, trebuie sa retinem cu totii ca Curtea de Conturi, ca institutie suprema de control, este subordonata Parlamentului si numai Parlamentului. Nu are nici o legatura cu presedintele Romaniei, cu primul ministru si cu alte institutii (…) A doua problema, daca este sa analizam cei 15-16 ani, o sa observati ca, de fiecare data cand avem de-a face cu numiri pe care le face Parlamentul la diferite institutii, pe final de mandat apare o astfel de problema, si este normal, firesc. Cel care crede ca va veni din urma si va castiga alegerile nu stie cum sa o duca in mandatul urmator, ca atunci va numi el presedintele Curtii de Conturi, consilieri si asa mai departe", a aratat in sedinta BP chiar pretendentul la sefia institutiei, Nicolae Vacaroiu.
COMPETITIE
» In vreme ce Nicolae Vacaroiu si-a preluat atributiile de la Curtea de Conturi, pe margine au inceput sa se incalzeasca si sa-si faca lobby cei trei pretendenti la sefia Senatului. Este vorba de acelasi Taracila (sustinut de Vacaroiu), de Ilie Sarbu (sprijinit de Mircea Geoana si Miron Mitrea) si de serban Nicolae (sustinut de Ion Iliescu). Problema succesorului lui Vacaroiu va fi discutata in Biroul Permanent al PSD de luni, dupa ce Mircea Geoana a reusit sa impuna transferarea subiectului de la grupul senatorial la nivelul conducerii partidului.
Surse din PSD mai spun insa ca, pe diverse canale, inclusiv prin intermediul lui Viorel Hrebenciuc, Geoana le-ar fi sugerat senatorilor sa respecte linia BPN si sa-l aleaga pe Sarbu, in caz contrar riscand sa fie acuzati de indisciplina si sa primeasca colegii uninominale cu mai putine sanse. Pe de alta parte, Vacaroiu si Iliescu ar pregati o contrastrategie: vot secret in cadrul grupului. Initial s-a propus ca interimatul lui Taracila sa tina pana pe 21 octombrie, dar ulterior s-a renuntat la termen pentru a nu se crea probleme in functionarea Senatului daca nu se va reusi asigurarea cvorumului necesar alegerii unui presedinte.
Pe de alta parte, in vreme ce Vacaroiu il considera pe Taracila prima optiune, Ilie Sarbu sustine ca experienta si caracterul echilibrat l-ar recomanda pe el insusi pentru functie.