» Agricultorii spun ca bugetul Agriculturii acopera doua treimi din necesarul pe acest an.
» Ciolos admite ca nu a primit toti banii planificati pe luna curenta, insa a cerut o suplimentare.
Fermierii se tem ca vor ramane fara bani, atat din cauza devalorizarii leului in raport cu dolarul, cat si din pricina bugetului subdimensionat al Ministerului Agriculturii (MADR). "Un numar de 270.000 de fermieri ar putea suferi de neacordarea platilor nationale directe complementare in sectorul zootehnic pentru anul 2008 si 435.000 ar putea sa nu beneficieze de ajutorul minim pentru infiintarea culturilor de toamna, in cuantum de 200 lei/ha", a spus stefan Niculae, presedintele federatiei din agricultura Agrostar.
Niculae si-a motivat declaratiile spunand ca "MADR a beneficiat in primele 9 luni ale anului de 3,93 miliarde lei, aceasta suma reprezentand numai 62,19% din prevederile anuale aprobate de Ministerul Finantelor". Totodata, majoritatea fermierilor sunt pusi in imposibilitatea de a imprumuta bani de la banci, 70% din ei practicand agricultura de subzistenta, ne-a mai spus Niculae.
Oficialii Agriculturii insa nu impartasesc ingrijorarea fermierilor si spun ca ministerul are bani pentru a efectua platile directe. "Este adevarat ca Ministerul Finantelor ne-a dat o deschidere mai mica decat ne planificasem pentru aceasta luna, insa voi cere o suplimentare la bugetul Ministerului Agriculturii, fapt ce ne va permite se efectuam toate platile aferente", ne-a declarat Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii. Ciolos a mai spus ca vor incepe platile pentru sectorul animal saptamana aceasta – pentru bovine, iar pentru ovine – la inceputul lunii viitoare. Cat despre subventiile la hectar, seful Agriculturii vrea sa dea banii mult mai repede decat anul trecut, spunand ca din decembrie se vor efectua primele plati catre fermieri.
In ceea ce priveste scumpirile alimentelor din perioada urmatoare, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), Dragos Frumosu, a fost rezervat in declaratii, evitand sa dea cifre exacte. "Procentul de depreciere a leului fata de euro se va regasi in pretul alimentelor de pe piata romaneasca. Daca leul va scadea cu 10%, atunci vom resimti o crestere de 10% in valoarea produsului finit", a spus Frumosu. Tot el a mai afirmat ca "intalnirea organizata de noi nu este un drept la replica fata de declaratiile domnului Tariceanu, ci o confirmare a scumpirilor ce urmeaza a veni".
Preturile din Romania urmeaza o evolutie ascendenta, in tandem cu ritmul de crestere din Uniunea Europeana, crede Sorin Minea, presedintele federatiei patronale Romalimenta, care considera ca, "la noi, cu un salariu de 200-250 euro trebuie sa cumperi ce cumpara si un neamt cu 1.200-1.500 euro". Un alt motiv care a dus la destabilizarea preturilor este sectorul negru al acesteia, care reprezinta aproximativ 70% din piata, a completat Minea.
» Agrostar cere demisia lui Vosganian
Federatia Sindicala Agrostar solicita premierului Calin Popescu Tari-ceanu demiterea ministrului liberal al Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, pentru "sabotarea economiei romanesti", a declarat miercuri presedintele federatiei, stefan Nicolae. El a mentionat ca, daca Vosganian nu va fi demis, federatia va picheta toate sediile PNL din orasele de resedinta. "Ii solicitam in mod oficial, si vom trimite maine o scrisoare premierului si presedintelui, demiterea lui Vosganian. Acest Minister al Economiei trateaza cu foarte mult dispret agricultura si producatorii agricoli.", a spus Nicolae.