22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBRD si Banca Transilvania, profituri-record din asigurari

BRD si Banca Transilvania, profituri-record din asigurari

» Primele rapoarte financiare confirma incetinirea creditarii.

» Rezultatele financiare bune n-au contat in evolutia actiunilor pe Bursa.

Rezultatele financiare ale celor doua banci listate la Bursa de Valori sunt corelate cu evolutia de exceptie din acest an a economiei romanesti, in vreme ce evolutia bancilor pe BVB a fost puternic descendenta, imitand in mod exagerat parcursul titlurilor financiare de pe pietele internationale.
Pe primele noua luni din acest an, BRD a obtinut un profit net preliminar de 1,04 miliarde lei (285 milioane euro), in crestere cu 52,2% fata de perioada similara din 2007, iar Banca Transilvania a afisat un rezultat net preliminar de 396,6 milioane lei (109 milioane euro), de trei ori mai mare, gratie profiturilor exceptionale – de circa 225 milioane lei – inregistrate de cele doua banci din vanzarea participatiilor in cadrul Asiban.

Dupa primele trei trimestre din 2008, fara a lua in calcul impactul vanzarii Asiban, profitul net operational al BRD a fost de 813 milioane lei (223 milioane euro), in crestere cu 19%, iar cel al Bancii Transilvania – de 173,5 milioane lei, in urcare cu 30%.

Creditarea si economisirea incetinesc
Volumul creditelor acordate de BRD clientelei, in primele noua luni, a incetinit la 32% ca ritm de crestere, de la 40% cat era in primele sase luni. De asemenea, depozitele atrase de BRD de la clienti si-au temperat la 25% avansul in primele trei trimestre, de la 41% cat era cresterea dupa primul semestru. Temperarea activitatii de creditare a BRD este in linie cu incetinirea creditarii pe ansamblul sistemului bancar romanesc, ca efect al inaspririi politicii monetare de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR). Tot pentru primele noua luni, Banca Transilvania a raportat un avans al creditelor acordate de 33% si depozite atrase in crestere cu 19%.

"Raportarile din trimestrul al treilea ale celor doua banci sunt doar inceputul in ceea ce priveste incetinirea creditarii. Ma astept ca toate bancile sa raporteze incetiniri semnificative ale imprumuturilor acordate, in ultimele doua trimestre din 2008, lucru care le va afecta inevitabil profitabilitatea. Faptul ca si depozitele si-au temperat ritmul de crestere, in conditiile bonificarii mai bune, este din cauza ca romanii sunt inclinati sa consume mai mult si sa economiseasca mai putin", a declarat Radu Craciun, director de investitii la Interamerican Pensii. Potrivit acestuia, nici in viitor ritmul de economisire al romanilor nu se va accelera, deoarece conditiile economice se vor inrautati si vor afecta venitul disponibil al populatiei.

La finalul lunii septembrie, activele BRD au ajuns la 44,5 miliarde lei (11,9 miliarde euro), in crestere cu 14,2% fata de nivelul de la finalul anului 2007, iar activele Bancii Transilvania au urcat cu 18,7%, la 16,47 miliarde lei (4,52 miliarde euro)
Pe BVB, dupa un lung sir de vanzari agresive, actiunile BRD au atins vineri minimul acestui an, de 7,40 lei, in scadere cu 73% fata de inceputul anului. Dupa calmarea pietelor internationale, actiunile BRD au urcat luni si marti cu maximul admis de BVB, de 15%, pana la 9,75 lei, nivel cu 65% mai mic decat cel de la inceputul anului. Titlurile Bancii Transilvania au suferit in acest an o depreciere de "doar" 51%, pana la 0,262 lei, deoarece au fost ferite de ultimul val de scaderi provocate de panica investitorilor, fiind suspendate de la tranzactionare pentru consolidarea valorii nominale.

Cele mai citite

Marcel Churchill sau războiul rozetelor

Întrebat de ce nu s-au luat măsuri după ce județul Galați a fost lovit de două ori de inundații majore de-a lungul timpului,...

Fonduri Elvețiene: Oxigen financiar pentru IMM-urile din România

Peste 55 de milioane de franci elvețieni sunt la dispoziția IMM-urilor pentru investiții în sectorul productiv Ministrul Marcel Boloș și ambasadorul Elveției în România, Massimo...

Dr. Radu Țincu trage un semnal de alarmă asupra poli-adicției la tineri și lansează cartea „Învinge dependența”

Fenomenul poli-adicției, adică dependența multiplă de substanțe și comportamente, devine tot mai prezent în rândul tinerilor din România, avertizează dr. Radu Țincu, unul dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă