22.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialReluarea transportului RATB in Ilfov, intarziata de autoritati

Reluarea transportului RATB in Ilfov, intarziata de autoritati

» Dupa cateva ore de discutii, edilii nu au reusit sa incheie protocolul, urmand sa reia discutiile spre seara.

» Cursele RATB nu vor parcurge distante mai lungi de 15-20 km in afara Bucurestiului.

» Pensionarii din Ilfov ar putea beneficia de reduceri din tariful biletelor.

La aproape o luna de la aprobarea ordonantei care permite RATB sa intre pe traseele preorasenesti, nu s-a schimbat absolut nimic. Desi autoritatile au promis ca lucrurile vor intra in normal in cateva zile de la aprobarea ordonantei, locuitorii din Bucuresti si Ilfov mai asteapta si acum autobuzele RATB. Explicatia autoritatilor tine de birocratie: trebuie incheiat un protocol intre edilii din Ilfov si cei din Bucuresti, acesta va fi ulterior supus aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti si Consiliului Judetean Ilfov si abia apoi se va putea pune in aplicare. Desi a trecut o luna, se bate pasul pe loc cu discutii interminabile, in timp ce oamenii asteapta concretizarea promisiunilor.

Protocol "just"
Conditiile stipulate in protocolul ce se va incheia intre Bucuresti si Ilfov pentru transportul preorasenesc au fost indelung dezbatute ieri de primarul Oprescu, presedintele CJ Ilfov si directorul RATB. Dupa ce au intarziat mai mult de un ceas fata de ora anuntata pentru comunicarea concluziilor, cei trei au declarat ca inca nu au stabilit nimic concret. Primarul Oprescu a promis ca se va incheia un protocol "just" pentru toate partile implicate si ca nu se vor mai arunca sume importante ce nu se vor putea acoperi din vanzarea biletelor si abonamentelor.
Partile implicate trebuiu sa se mai intalneasca inca o data in cursul zilei de ieri pentru a stabili exact ce va cuprinde protocolul, insa pana la ora inchiderii editiei nu au comunicat vreun rezultat.

Proceduri birocratice
Dupa semnarea protocolului, acesta trebuie aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti si de Consiliul Judetean Ilfov, ceea ce ar putea intarzia si mai mult punerea lui in aplicare. Daca nu vor fi de acord consilierii din cele doua tabere, se va mai pierde timp cu negocierile, iar RATB nu va putea intra in Ilfov prea curand. La CJ Ilfov, un proiect referitor la suportarea unei parti a cheltuielilor cu transportul nici macar nu a putut fi discutat pentru ca nu s-au prezentat la sedinta consilierii PSD si PNL.

Datorii de 64 milioane de lei
Autoritatile din Ilfov trebuie sa plateasca 64 milioane de lei pentru efectuarea transpor-tului preorasenesc cu mijloacele RATB pana in acest an. "Banii vor fi achitati in mai multe transe si se vor constitui garantii", a declarat Cristache Radulescu, presedintele CJ Ilfov. Acesta a afirmat ca traseele neacoperite de RATB vor fi lasate in grija transportatorilor privati, in conditiile ce vor fi impuse de autoritatile din Ilfov. Firmele particulare trebuie sa foloseasca autobuze urbane si sa aplice preturi "corecte".

» Mai scurte
Noua harta a traseelor preorasenesti pe care le va prelua RATB va fi stabilita de edili. Primarul Oprescu a declarat ca distantele s-au restrans, iar RATB nu va efectua curse pe distante mai mari de 15-20 km fata de Bucuresti. Pana in luna iulie a.c., cand RATB a fost scoasa din Ilfov, regia asigura transportul pe 49 de linii. Cursele preorasenesti au fost preluate de firmele private care castigasera licitatia organizata de Ministerul Transporturilor si apoi au dat in judecata primaria pentru concurenta neloiala din partea RATB.

Cele mai citite

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Germania, Franța și alte state UE fac eforturi pentru a accelera întoarcerea migranților în țările lor

Șaptesprezece țări europene au cerut Comisiei Europene să înăsprească regulile UE privind returnarea migranților ilegali în țările lor de origine Scrisoarea către Comisia Europeană a...

Sarea recristalizată din România care provine dintr-un zăcământ vechi de 2 milioane de lei

Sarea recristalizată vândută de compania de stat Salrom provine dinte-un depozit vechi de 2 milioane de ani, a transmis Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: „Știați...
Ultima oră
Pe aceeași temă