14.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecial100 de mii de functionari au blocat institutiile publice

100 de mii de functionari au blocat institutiile publice

» Aproape o suta de mii de functionari au intrat ieri in greva de avertisment si ameninta cu greva generala daca Executivul nu le va mari salariile cu 50 la suta.

 

» Cel putin 20% din functionarii publici aleg sa plece din sistemul public in cel privat din cauza salariilor mici, sustine Jozsef Birtalan.

 

» Anual, peste 100 de procese sunt pierdute de institutii in fata functionarilor publici de care s-au debarasat ilegal.

Din cei aproximativ 300 de mii de functionari publici, cati exista in Romania, potrivit sindicatelor, circa o suta de mii de functionari publici din directiile financiare, trezorerii, vami, case de pensii, directii de statistica, primarii, consilii judetene si directii pentru asistenta sociala si protectia copilului din toata tara au facut, ieri, o greva de avertisment, blocand astfel activitatea institutiilor timp de doua ore.
Vasile Marica, presedintele sindicatului Sed Lex, ne-a spus ca, potrivit legii privind salarizarea functionarilor publici in anul 2008, cel mai mic salariu al unui functionar public este, de la 1 octombrie, de aproximativ 500 de lei, iar cel mai mare este de circa 1.550. In schimb, potrivit aceleiasi legi,  prefectul Capitalei este remunerat cu 4.485 lei, in care este inclusa si indemnizatia de conducere.

 

Potrivit lui Petre Dandea, vicepresedintele sindicatului "Cartel Alfa", in medie, salariul unui functionar public ar mai putea creste cu circa 25–30 la suta daca se adauga si sporurile aferente. In opinia presedintelui Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, Jozsef Birtalan, problema este, de fapt, "structura interna a sistemului de salarizare, care nu este corecta, pentru ca un debutant cu studii superioare primeste o remuneratie foarte mica in raport cu mediul privat, unde se ajunge foarte repede la salarii foarte mari". Din aceasta cauza, Jozsef Birtalan ne-a explicat ca foarte multi functionari publici "care au varste cuprinse intre 20 si 35 de ani sunt tentati sa plece in mediul privat deoarece au nevoie de bani pentru constituirea unei familii sau pentru achizitionarea unei case".

 

In total, insa, din institutiile publice, ar pleca "din diverse motive circa 20% din functionari anual", aproximeaza Jozsef Birtalan. Mai multe organizatii internationale avertizasera ca, in conditiile in care salariile sunt foarte mici, iar costul vietii creste de la zi la zi, functionarii publici sunt tot mai vulnerabili la coruptie.
Functionarii publici care lucreaza in sectoarele "vulnerabile la coruptie" pot fi schimbati periodic in cadrul institutiei in care lucreaza sau pot primi alte atributii de serviciu, potrivit unei hotarari de guvern privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici din iulie 2008. Cu toate ca nu sunt specificate clar care sunt aceste sectoare, cel mai probabil in aceasta categorie se incadreaza cei care intra in contact direct cu oamenii – directiile de control, cei de la ghisee sau lucratorii vamali. Insa, mai exista o metoda prin care institutiile pot scapa de anumiti functionari publici: refacerea organigramei institutiei.

 

Regulile de reorganizare ale institutiilor publice prin care functionarii puteau fi dati afara cu usurinta "sunt destul de dure", ne asigura Jozsef Birtalan. Acesta este de parere ca "nu este imposibila o reorganizare a acestora, insa nu mai este un sport national ca acum patru ani. Functia publica este mai stabila acum decat in acea perioada". In schimb, presedintele Sed Lex sustine ca "stabilitatea este putin mai mare decat la privat pentru ca statul nu da faliment".

Cu toate acestea, sindicalistii spun ca au asistat foarte multi functionari publici care au intentat procese institutiilor din care faceau parte pentru ca au fost dati afara fara o baza legala, iar la Agentia Nationala a Functionarilor Publici au fost inregistrate in 2007 102 procese, potrivit presedintelui acestei institutii. Petre Dandea argumenteaza ca "zeci de institutii publice au platit retroactiv salariile, iar persoanele respective au fost reangajate".

» Mica coruptie
In timp ce presedintele Sed Lex ii cere premierului Tariceanu sa gaseasca solutii pentru o salarizare echitabila, Jozsef Birtalan nu crede ca marirea salariilor functionarilor va putea rezolva coruptia prezenta in randul functionarilor publici: "Daca dublezi salariul functionarilor publici, spuneti-mi un om care nu ar fi tentat sa ia in continuare". De aceea, pentru diminuarea fenomenului coruptiei, presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici a propus, de exemplu, "un sistem de pensii mai bun,  cu riscul de a pierde drepturile pe motiv de coruptie". Vicepresedintele "Cartel Alfa" sustine necesitatea infiintarii unei institutii care sa verifice corectitudinea functionarilor publici: "Ar fi utila o astfel de organizatie in masura in care nu ar fi controlata politic. Altfel, sansele ca situatia sa se amelioreze sunt mici".

Cele mai citite

2024, cel mai călduros an din istoria României: Recorduri fără precedent

Ministerul Mediului a anunțat că anul 2024 a fost cel mai călduros din istoria măsurătorilor meteorologice din România. Vara a adus temperaturi record și...

Pamela Anderson, probleme cu Tommy Lee. Comunicarea dintre ei s-a deteriorat

Pamela Anderson a dezvăluit recent că relația ei cu fostul soț, Tommy Lee, nu este în cel mai bun punct, recunoscând că trec printr-o...

Mihai Iosif, noul antrenor de la FC Voluntari

FC Voluntari a surprins prin numirea lui Mihai Iosif ca antrenor principal, după ce Gigi Nețoiu, conducătorul clubului, a fost nevoit să renunțe la...
Ultima oră
Pe aceeași temă