16.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialObama a mizat pe economie si a castigat

Obama a mizat pe economie si a castigat

» Pe fondul ingrijorarii generale provocate de cea mai grava criza dupa cea din 1929, economia a fost principala tema a celei de-a doua dezbateri televizate intre candidatii la prezidentialele din SUA.

Unica noutate a dezbaterii a venit din partea candidatului republican John McCain, care a propus un plan de refinantare de catre Trezorerie a creditelor ipotecare ce nu mai pot fi achitate, proiect prin care proprietarii in dificultate ar fi ajutati sa isi pastreze locuintele.
Democratul Barack Obama a jucat aceeasi carte ca si pana acum, invocand drept principale cauze ale crizei deregularizarea si lipsa de disciplina financiara din cei opt ani de administratie republicana si evocand repetat legatura dintre actualul presedinte, George W. Bush, si candidatul republican John McCain. In replica, acesta l-a prezentat pe oponentul sau ca pe un promotor al cheltuielilor si maririi taxelor. Cei doi candidati au fost prudenti si au preferat sa "joace sigur", fara atacuri si dramatism, majoritatea comentatorilor politici americani salutand "revenirea la o curtoazie binevenita" dupa ce, in zilele care au precedat dezbaterea gazduita la Nashville (Tennesse), climatul campaniei "se deteriorase grav".

 

Dar "90 de minute de cordialitate artificiala nu au sters uratenia campaniei din ultimele saptamani", a scris "The New York Times". Un sondaj realizat pentru CNN arata ca incercarea lui McCain de a recupera terenul pierdut in fata lui Obama a esuat. Potrivit CNN, in urma dezbaterii de marti seara, procentajul telespectatorilor care au o parere favorabila lui Obama a crescut de la 60% la 64%, in timp ce opiniile despre McCain nu s-au schimbat, raportul ramanand la 51% pareri favorabile si 49% pareri defavorabile.

Cel mai bun pentru Trezorerie
Cei doi rivali sunt de acord asupra unui lucru: singurul care poate, cu siguranta, sa scoata economia americana din criza si cel mai potrivit pentru functia de secretar al Trezoreriei este cel mai bogat om din lume, Warren Buffett, considerat un adevarat "guru" al investitiilor. Potrivit agentiei de stiri online rediff.com, McCain ar fi vorbit in termeni elogiosi despre Buffett, desi acesta este un sustinator declarat al democratului Obama. "Warren ar fi o alegere foarte buna pentru aceasta functie", afirma si Obama.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă