Vlad Duiculescu, bucuresteanul de 20 de ani cunoscut sub pseudonimul "Vladutz", a fost trimis in judecata de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) pentru ca a spart baza de date a companiei americane eBay si i-ar fi creat un prejudiciu de 7,5 milioane dolari. Pentru infractiunile comise, "Vladutz" risca, potrivit legii din Romania, o pedeapsa de la 3 la 12 ani. Potrivit DIICOT, Vlad Duiculescu, impreuna cu alte doua persoane, Mihai Adrian Savin si Dragos Florin Oprea, sunt cercetati pentru constituirea unui grup infractional organizat. Procurorii sustin ca in perioada decembrie 2006-aprilie 2008 "Vladutz" a creat un grup infractional organizat caruia i s-au alaturat si ceilalti doi inculpati.
Prin incalcarea masurilor de securitate, cei trei au transferat fraudulos o serie de date informatice pe laptopul personal, precum si pe forumul eBay, au pus la dispozitie si au detinut fara drept programe si aplicatii informatice necesare pentru realizarea unor infractiuni informatice.
Anchetatorii au descoperit ca utilizatorii eBay erau trimisi catre site-uri false in numele companiei americane, iar aplicatia pe care o folosea gruparea utiliza o metoda unica de verificare in timp real a numelui si parolei. Reprezentantii eBay, pretinzand ca sunt interesati de aplicatie, au acceptat sa o cumpere, iar "Vladutz" le-a trimis acestora datele sale de contact reale, inclusiv numele si adresa adevarata, pentru trimiterea banilor.
Tanarul a primit un mandat de arestare in aprilie 2008, impotriva caruia avocatul acestuia a facut recurs. Atunci oficialii eBay l-au caracterizat pe tanarul "Vladutz", care are numai opt clase, ca fiind un hacker foarte bun pentru ca a reusit sa sparga sistemul de securitate virtuala a companiei.
Compania americana sustine ca prejudiciul de 7,5 milioane dolari produs de hackerii romani se datoreaza, in principal, pierderii increderii clientilor in eBay, precum si costurilor necesare reconstruirii programelor de securitate, protectiei serverelor si crearii noilor coduri de parole.